iPon Hírek

Nem kérnek az Amazon-olvasóból az egyetemek

Dátum | 2009. 11. 12.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az Amazon a Kindle DX megjelenésekor közölte, hogy néhány amerikai felsőoktatási intézménnyel és kutatóbázissal karöltve pilot projekteket kezdeményez azért, hogy a könyvolvasót mielőbb lehessen oktatási segédeszközként használni.

Az elképzelések szerint az egyetemi, főiskolai jegyzeteket a hallgatók az Amazon elektronikus könyvolvasóján vihetnék magukkal, ami egyrészt kényelmesebb lenne a számukra, másrészt hosszabb távon környezetbarát megoldást jelenthetne.

Két amerikai felsőoktatási intézmény, a Wisconsini Egyetem és a Szirakúza Egyetem vezetése szerint ennek még nem jött el az ideje, a Kindle DX a jelenlegi formájában egyelőre nem helyettesítheti az egyetemi jegyzeteket - írja a HWSW.hu.

Az oktatási intézmények a könyvolvasó "hiányos funkciói", illetve elsősorban a vakokat és gyengénlátókat támogató lehetőségek hiányosságai miatt mondtak nemet az eszközre.

A Kindle 2-ben megjelent könyvfelolvasó funkció ellen több kiadó és szerző is tiltakozott, mondván a hangosköny-lehetőségért cserébe külön jogdíj járna. Ezzel szemben a hátrányos helyzetűeket védő amerikai szervezetek szerint a felolvasónak igenis helye van minden elektronikus könyvolvasóban, a gyengénlátók és más, tanulási zavarokkal (például dislexia) küzdő hallgatók számára előnyös lehet ez a funkció.

A Vakok Nemzetközi Intézete szerint helyes döntést hozott a két egyetem, amikor a korlátozott felolvasófunkcióra hivatkozva elutasította a Kindle szélesebb körű használatát az intézményekben.

A szervezet álláspontjában kifejtette, az elektronikus könyvolvasók alapvetően komoly lehetőséget jelentenek az oktatás számára, de addig, amíg a Kindle DX felületét nem tudják kezelni a vakok, addig nem lenne szerencsés kötelező jelleggel bevezetni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. pjszilard
2009.11.12. 18:50
elsősorban a vakokat és gyengénlátókat támogató lehetőségek hiányosságai miatt mondtak nemet az eszközre

Az osszes tommit latjak a vakok csak ezt nem, vagy agy egyetemistak nagy resze vak???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2009.11.12. 22:04
Kiforratlan ipari prototípusokat, mégha nagy sorozatban is gyártják, én nem engednék be az óráimra. Először érjen el arra a szintre, hogy egy ideje már nem fejlődik érdemében, és majd akkor. A diájaimat ne használják informatikai kisérleti malacoknak.

Digitális függőségről ne is beszéljünk. Majd ha a digitális könyvek jogi szinten utólérik fél évezredre visszatekintő nyomtatott könyvek jogi szabadságát, akkor rákényszeríthetők a diákokra. De a mai állapot alapvetően egy előfizetői függőségi viszonyról szól.

Magam részéről nem járulok hozzá, hogy diákjaim ezreire vadásszanak az extraprofitra vágyó informatikai befektető hiénák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pjszilard
2009.11.13. 00:43
A kotelezonek senki sem orul. A lenyeg, hogy lehessen valasztani elsosorban a papir es a digitalis kozott, masodszor a digitalisok kozott (Sony... Nekem a kindle kifejezetten nem tetszik).

Nyilvan az osszes ma hasznalt konyv felolvas a vakoknak, ezert nehez lecserelni.

En nem tudnam azt elkepzelni hogy egy vak, 50 kilo konyv cipelese helyett ne valasztana a digitalisat (nem a kindle-rol beszelek). Nyilvan akar 2 honapba is beletellhet egy vakok szamara kezzel olvashato 1 soros vagy teljes oldalas adapter kifejlesztese. Egyebkent a lenyeg ott is ugyanaz lenne, csak a frissiteshez kell energia.

Abban is biztos vagyok, hogy aki nem teherautoval, hanem gyalog vagy kerekparral jar iskolaba annak se hatrany a konnyebb variacio. Termeszetesen a testepitok, mazohistak, es az azert is vagjanak ki megtobb fat a jovore elevulo konyvek nyomtatasara szovetseg tagjai tovabbra is valaszthatnak a hagyomanyos megoldast ...

Az se mindegy ha az osszes tankonydvedhez hozzafuzott megjegyzesed es jegyzeteit, kereshetoen hozzaferhetok, ha veletlenul a valos eletben is hasznalni akarnad oket.

A jogdijjak pedig jobban lekovethetok, de egyszerubb, ha a tandijjban benne van a konyvek ara es mindenki letolti ingyen, arra amire akarja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ptaylord
2009.11.13. 22:00
és h mindenki eldönthetné hogy él e ezzel a lehetőséggel (kötelezővé tétel nélkül?)..mert az e-olvasó jó ötlet..mert én is elég sok könyvet cipelek..és e- olvasóval vagy minden megvan vagy semmi mert otthonhagytam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargantu
2009.11.14. 18:30
"Wisconsini Egyetem és a Szirakúza Egyetem"

Ez így ebben a formában milyen nyelven van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!