iPon Hírek

Nem kerül börtönbe a Lizard Squad hackere

Dátum | 2015. 07. 08.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Még a tavalyi karácsonyi időszakban dőlt be rövidebb időre az Xbox Live (őket később kezdték támadni), hosszabb időre a PlayStation Network hálózata, amikor a Lizard Squad "hackerei" DDoS-támadásokkal sújtották őket. A Sony végül a kimaradásért öt nappal meghosszabította a a PS Plus-előfizetéseket, és egy egyszeri 10%-os kedvezményre feljogosító kupont osztott szét a felhasználók között. A Lizard Squad egyik "hackere", Julius "zeekill" Kivimaki akkor megjelentett egy videót is, melyben kifejti, miért támadták meg a PlayStation Networköt és az Xbox Live-ot: fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy "mennyire nem megfelelőek a biztonsági intézkedések" a Sonynál és a Microsoftnál. A 17 éves finn Kivimaki hamar a rendőrség kezére került, és kattant rajta a bilincs, majd megkezdődött a bírósági tárgyalás, melynek most lett meg az eredménye. A srácot nem kevesebb, mint 50 700 (igen, ötvenezer hétszáz!) számítógépes bűnőzéssel kapcsolatos vádpontban találták bűnösnek. Ennek ellenére mindössze két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, továbbá az ítéletben az szerepel, hogy mostantól "harcolnia kell a kiberbűnözés ellen". Hogy az utóbbi miként valósul meg, azt egyelőre nem tudjuk, de vélhetően a kormány elhelyezi a megfelelő minisztériumnál vagy szervnél, ahol mostantól nagyon jófiúként kell viselkednie.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Supra
2015.07.08. 15:14
Mint a rablásnál: pár száz ezret nem szabad lopni - 10 milliárdot kell, és soha nem kapnak el :-)

Ez is ilyen: ha hackelsz, hackelj nagyot, és a világ hírnév életed végéig jól fizető munkát ad :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. croix Supra
2015.07.08. 15:18
csak ha azt nézed hogy ő max egy időre lehetetlenítette el a játékot, de se adatot se semmi olyat nem lopott el amiből nyeresége származhatna, akkor ha úgy vesszük még könnyen meg is úszta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim
2015.07.08. 15:21
Háát nem tudom. Ha én egy noobfaszláma script kiddie lennék, és összesen annyi lenne a tudományom hálózatok szintjén, hogy indítok egy DDoS-t, akkor egy ilyen ítéleten bepánikolnék, mert nem tudnám hol kezdjem a tanulást, meg hogy van-e egyáltalán tehetségem az ilyen tudás elsajátításához.

Ez olyan mintha egy nyolcosztályos pirománra olyan büntetést szabnának ki, hogy mostantól házakat kell felhúznia, amiket eddig felégetett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. wishformor... Asagr...
2015.07.08. 15:28
Pont ezert kapott felfuggesztett, nem akartak tonkretenni az eletet egy kis taknyosnak aki vaszleg egy memoriat nem tud kicselni egy szamitogepben.
rossz helyen votl rossz idoben ennyi kb. megkapta a felfuggesztettet erte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim wishf...
2015.07.08. 15:33
Ha emiatt kapott mindössze felfüggesztettet, akkor logikátlan, hogy miért kell "harcolnia a kiberbűnözés ellen", hiszen az ítélet súlyosságának értelmében nem tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. wishformor... Asagr...
2015.07.08. 15:36
Amikor kicsi voltal es tudatlan, elrontottal valamit, akkor gondolom teged is megszidtak, hogy ejnye, ideje lesz jol viselkedni, es a jovoben igenis viselkedj jol.
esetleg nem talalkozhatsz azzal a baratoddal tobbet aki a rosszba belevitt, mert kulonben elvesszuk a focilabdadat.
ez kb ez a szitu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. chimp
2015.07.08. 15:45
Még a cikk végén is a nevén röhögtem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 15:46
annyiból mégsem az a szitu, hogy a kis köcsög elvi szinten, de kárt okozott a két cégnek és a felhasználóknak is. A cégek egyrészt a megítélésükben szenvedtek kárt, másrészt a szolgáltatást nem nyújtották, a felhasználók meg nem részesültek a szolgáltatásban amiért fizettek, ergo ők joggal perelhették volna a szolgáltatót. Nem tűnik nagy horderejű dolognak, de mégis bűncselekmény, főleg ugye ilyen méretekben.

Az már más tészta, hogy az elmebeteg északi ultraliberális országokban kb. csinálhatsz bármit, csak megsimogatják a fejedet és elmondják, hogy milyen rossz kisfiú voltál, aztán menj a dolgodra. Mivel a kiberbűnözől legtöbbször ilyen nyamvadt egyedek, egy ilyet beültetnének egy komolyabb fegyházba egy-két évre, tuti meggondolná 10x is, hogy egyáltalán billentyűzetet ragadjon e még egyszer. A börtön a normál bűnözők számára nem téma, de a anyuka kedvence, pince kockákat lehetne vele fegyelmezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djgeg FaL
2015.07.08. 16:05
" börtön a normál bűnözők számára nem téma, de a anyuka kedvence, pince kockákat lehetne vele fegyelmezni." Na már börtön szakember is lettél... Meg Pszihológus... meg mit tudom én mi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 16:19
hiába, unalmas a meló, hát olvas az ember ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gumicuminu...
2015.07.08. 17:44
Ez kicsit olyan, mint mikor észreveszed, hogy a bank ablaka nyitva marad zárás után. Besurransz rajta és megpakolt zsákokkal távozol majd később világgá kürtölöd, hogy milyen rossz a bank biztonsági rendszere.
A kérdés viszont az, hogy szóltál-e a nyitott ablakról a bankban dolgozóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thestock
2015.07.08. 19:06
Gondolom jól megtanulta hogy ne kiberkedjen...
Csak úgy lehet kárt okozni hogy ha van fizikai vagy anyagi vonzata?
Megérdemelt volna egy kis börtönt "nevelő célzattal".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. i2k010
2015.07.09. 10:15
Elég magasra fel lett dobva ezzel a labda a valódi hackereknek - így most már joggal tettethetik magukat hülyének, miután feltörik az NSA adatbázisát is például... hiszen, kapnak egy kokszit és felfüggesztett ejnye-bejnyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. krutyifix
2015.07.10. 16:26
nyomorék szociopata a bullshit "én csak fel akartam hívni a figyelmet a biztonsági hibákra" szövegével
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!