iPon Hírek

Nem készülnek 45 nm-es kétmagos Nehalemek?

Dátum | 2009. 02. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel háza tájáról egy meglehetősen érdekes információ röppent fel, amely szerint a gyártó a korábbi tervekkel ellentétben mégsem készít olyan 45 nm-es kétmagos Nehalem processzorokat, amelyek integrált videó vezérlővel is el vannak látva. Az MCM (Multi Chip Module) rendszerű termékek a korábbi tervek szerint Havendale és Auburndale kódnévvel láttak volna napvilágot, ám most úgy tűnik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet és a nagymennyiségű, Core 2-es platformokból felhalmozott raktárkészlet az Intelt arra kényszeríti, hogy megváltoztassa korábbi terveit.


Az MCM rendszerű processzorokban több chip kapott volna helyet: a két processzormag mellett beépített memóriavezérlő, PCI Express vezérlő és integrált videó vezérlő is jelen lett volna az egységeken. A chip egyik felére a processzormagok, míg a másik felén az északi hídhoz tartozó elemek kerülnének. A piaci elemzők szerint a kétmagos, integrált videó vezérlővel ellátott termékekről így sem mond le az Intel.


A Havendale és Auburndale egységek Intel Core i3 és i4 típusjelzéssel kerültek volna forgalomba, ám a helyzet némileg megváltozott. A vállalat a két chip utódjának megjelenését hat hónappal korábbra hozta, így ennyivel korábban jelenhetnek meg az Arandale magra épülő termékek. Az Arandale processzorok szintén kétmagos Nehalem modellek lesznek, ám már 32 nm-es gyártási technológiával fognak elkészülni. A Havendale/Auburndale processzoroknál a gyártó 4 MB harmadszintű gyorsítótárat alkalmazott volna, az Arandale egységek esetében az L3 cache mérete már 6 MB lesz. Az beépített GPU-val rendelkező Arandale modellek eredetileg 2010 szeptemberében vagy októberében debütáltak volna, ám a legfrissebb tervek szerint már akár 2010 márciusában is bemutatkozhatnak a nagyközönség előtt. Úgy tűnik, hogy az Intel a 45 nm-es csíkszélességet kihagyva egyből a 32 nm-es gyártástechnológiát választja az új kétmagos Nehalemek esetében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Svindler
2009.02.02. 13:13
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. leviske
2009.02.02. 13:24
Jogos. Így addigra a DDR3 ára is csökkenhet és már az sem áll majd az eladások útjában. Kíváncsi vagyok, hogy az i5 végül ezek után mikor érkezik... a Core 2-k eladásaira leginkább az lesz kihatással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2009.02.02. 14:26
Nem csúszik mert újabb gyártástechnológiával olcsóbb az előállítás is, szóval éppen hogy fontosabb a krízis idején az ilyen irányú fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Joachim21
2009.02.02. 16:07
Már készen állnak a sorozatgyártásra, tehát a beruházás része már megtörtént a dolognak, innentől kezdve meg ha ott áll üresen a gyár, és nem termel, az is veszteség! 1010 januárjában már lehet kapni majd a 32nm-es CPU-kat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. charpy
2009.02.02. 16:20
Minden pénzbe kerül, de nem mind1 mennyibe! Gyártás után rájönni, hogy nem frankón mennek a dolgok, az a legnagyobb veszteség! Ha gondok adódhatnak, akkor azokat még csírájukban kell elfolytani! Tehát jelen példa szerint a terveknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. leviske
2009.02.02. 16:21
mihaly.hermann: Itt csak az a kérdés, hogy mennyire számolták el magukat. Amennyiben túl sok 45nm-es Nehalem-et termeltek ki, abban az esetben nagy valószínűsége van annak, hogy a kiadás csúszhat. És az eddigi jelek alapján nem ilyen keresletre számítottak...

Szerintem nem kérdéses, hogy a Nehalem-nek nagyon is betett a válság. Mondhatjuk szerintem azt is, hogy ez az AMD egyik szerencséje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Fix3r
2009.02.02. 17:20
Úgy látszik az intel bízik benne, hogy még 2010 ben is igény lessz 2 magos procikra. Mindenesetre ha gíy lessz addig kihúzom a mostani c2d-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. leviske
2009.02.02. 17:28
Fix3r: Elég szomorú volna, ha nem volna elég. Az már más kérdés, hogy ezek a CPU-k már az alsó és alsó-közép kategóriákat szolgálják majd ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pluto
2009.02.02. 17:30
Már 999 éve is fejlettebb processzorok voltak?! Mondom én hogy visszafejlődik az ipar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Joachim21
2009.02.02. 18:10
Akarják azt is! De nem feltétlenül lesz ez a beépített GPU olyan gyenge! Mióta az Nvidia, és az ATI is nyíltan egy CPU-GPU kombó kidolgozásán dolgozik, azóta az Intel is sokkal nagyobb erőforrásokat fektet a maga hasonló termékének fejlesztésébe. Én azt olvastam, hogy a cél az, hogy ha játszani nem is, de filmet nézni legyen elég a beépített GPU így első körön, aztán majd eljutunk oda is, hogy már nem lesz külön VGA kártya!

Nem szabad elfelejteni, hogy az eladott GPU-k legalább fele Intel termék!!! 30% Nvidia, és 19% ATI! Csak a VGA kártyákat nézve nem, de összességében az Intel nagyon is képviselteti magát ebben a szegmensben is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. leviske
2009.02.02. 18:19
pluto: ha jól gondolom, akkor ezekben már Larrabee alapú "GPU" lesz... Tény, hogy eleinte nem a játékos közönséget szólítják majd meg, de a későbbiekben jönni fognak a közép és még később a felső kategóriás változatok.

Ez az egyik ok, ami miatt pár év múlva valószínűleg ki fog veszni a köztudatból a VGA fogalma. (És ez az egyik ok arra is, hogy miért "temetem" az NV-t.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2009.02.02. 19:28
Dehogy fog kiveszni a köztudatból a VGA fogalma. Miért veszne ki? Csak egy okot mondj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21
2009.02.02. 20:22
Itt taglaljuk fentebb hogy miért, most ennél többet ehhez a témához hova fűzzünk még hozzá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2009.02.02. 20:39
Jó, ilyen alapon már 10 éve el kellett volna tűnjenek a videokártyák, mert megjelentek az alaplapra integrált GPU-k. Ennek hatására nemhogy eltűntek volna a VGA-k, hanem virágkorukat élik. Most meg processzorba integrálják. Ugyanúgy nem fognak eltűnni ennek hatására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Joachim21
2009.02.02. 21:04
Most azért jelentősebb erők fogtak össze a VGA-k ellen!


ATi főmérnőke, Nvidia főmérnőke (napokban nevezték ki Bill Dally) is olyan személy, aki a különbőző rendszerek összehangolásában jártas mérnök, nem GPU specialista!
Mindkét cég bevallottan a GPU-k CPU-hoz hasonlatossá fejlesztésében, vagy a kettő együttesében látja a jövőt!
Az Intel is ezen dolgozik, hogy a processzor mag mellé, egy GPU-t is beillesszen a processzorba!


Ezek olyan jelek, amikre már nem lehet csak úgy legyinteni!


Bill Dallyről írták:
"As one of the world’s founding visionaries in parallel computing, he shares our passion for the GPU’s evolution into a general purpose parallel processor and how it is increasingly becoming the soul of the new PC." - http://hothardware.com/cs/forums/t/41665.aspx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. leviske
2009.02.02. 21:19
Terror: Írtam, hogy ez az egyik ok... A másik ok, hogy az Intel elindult egy úton a Larrabee-vel, amire az AMD válaszolni is fog (itt nem az alsókategóriás "kis IGP-s CPU"-król beszélek). Mélységekbe menően persze én ehhez a témához egyelőre még nem értek, tehát annyira jól elmagyarázni nem tudom. A lényeg az, hogy a CPU-k szépen lassan vissza fogják nyerni a régi jól megérdemelt helyüket a játékok területén (és egyéb, jól párhuzamosítható területen). A Larrabee egy nagyon szép példája, hogy miként fognak összefonódni a CPU-k és GPU-k és ezzel kezdetét veszi a platformosodás, ami egyedül az NVIDIA-nak fog fájni (bár addigra szerintem már kiépíti a saját kis piacát és a PC piac csak a töredékét teszi majd ki a bevételeinek, tehát ez a "fáj" dolog csak képletes)

Elviekben a DX11 korszak leáldozásával lesz vége az egyszerű GPU korszaknak... Persze nem 100%, hogy minden így fog lefolyni, de miután DX12 nem lesz, az Intel ötlete az egyik legjárhatóbb út és sokan ki is állnak mögötte (pl: maga John Carmack).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. VergilX
2009.02.03. 17:19
na ez a 32nm pozitív
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2009.02.04. 13:16
Nem olvastam teljesen végig az eddigi hozzászólásokat, de azzal nem értek egyet, hogy a "VGA ki fog halni a köztudatból"
Annó mikor bejöttek az egyre jobb minőségű alaplapi hangkártyák, akkor mindenki a Creative "halálát" jósolta, és lám mégsem, mert az extrém kategóriának igen is van jövője (pl.: ASUS is épített saját hangkártyát, biztos nem azért mert olyan veszteséges), így lesz ez a VGA piacon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.02.04. 18:33
tibaimp: Azért nem mind1 az, hogy ki kezdeményezi az egybeolvadást. Ha anno a Creative kezd a gyártóknak segíteni alaplapi hangkártyákat készíteni, akkor valószínűleg már tényleg nem lennének különálló változatok. Jelenleg pedig maga az Intel és az AMD kezdeményezi a platformosodást. Arról nem is beszélve, hogy előttem már Joachim21 kolléga is írta, hogy az NV is ebben látja a jövőt.

Ebben az esetben egyszerűen nem lehet kijelenteni, hogy "jaaaj már, ilyen nem lesz, ez hülyeség". Üzletileg az alaplapgyártóknak nem lett volna érdeke a különálló hangkártyák kiirtása, míg az Intel és az AMD számára üzletileg is van jelentősége, miután így tegyük fel a későbbiekben csak egy enthusiast CPU-val együtt tudsz venni egy enthusiast VGA-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2009.02.04. 19:19
leviske: igazad lehet, de én sem örülnék neki. mondjuk az nvidia nem tudom mit fog kezdeni, neki (eddig még) köze nem volt CPU-hoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.02.04. 21:38
tibaimp: Mire ez beüthet, addigra az NV bevételeinek nagy részét már amúgy sem a desktop GPU-k eladása teszi majd ki... Már most is észlelhető, hogy GPU fronton, mintha elvesztette volna önmagát és a partnerek mondhatni menekülnek tőle... ez azért van, mert most építi ki a saját kis birodalmát (pl: Tegra), így már egyre kevesebb figyelmet tudnak fordítani a desktop GPU és chipset piacra (ez az oka annak is, hogy a G80 [G92] ennyi ideje piacon van és csak folyamatosan átnevezgetik).

Persze ez nem azt jelenti, hogy mondjuk nem jönnének ki DX11-es kártyával, vagy hasonló, de nem lehetetlen, hogy számíthatunk késésekre és egyebekre, amiket anno, az AMD-ATi produkált a fúzió után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!