iPon Hírek

Nem lesz BlackBerry 10 a PlayBookon

Dátum | 2013. 07. 01.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A BlackBerry 10 megjelenése óta keringtek olyan híresztelések, miszerint a vállalat táblagépe is meg fogja utólag kapni a rendszert. A BlackBerry a hivatalos bejelentéssel mostanáig várt, ami arra utal ugyan, hogy tényleg vizsgálhatták a lehetőségeket, ám ez sovány vigasz a negatív döntés tudatában. A BlackBerry Tablet OS-t (QNX) futtató masina így most biztosan sok vásárlónak fog csalódást okozni, főleg annak tükrében, hogy az elmúlt hetekben már több hírportál is szinte biztosra vette a frissítés lehetőségét. Ebből kifolyólag akadhatnak olyan ügyfelek is, akik már ennek tudatában döntöttek a vásárlás mellett. A PlayBook persze már csak nagyon visszafogott keresletet tud felmutatni, állítólag az elmúlt negyedév során mindössze 100 ezer példányban talált új gazdára – ez ugyan nagy számnak hangzik, de a táblák világában manapság nem az.

A döntést Thorsten Heins hozta nyilvánosságra. A BlackBerry vezérigazgatója a hivatalos indoklásban az alacsony kereslet mellett egy másik kulcsindokot is felhozott, miszerint nem elég erős a gépezet. Az eszközben lapuló kétmagos, 1 GHz-es órajelen üzemelő SoC nagyon hasonló ahhoz, ami a BlackBerry Q5 mobilkészülékben van. Mind a kettő Cortex-A9 magokat használ és a Texas Instrumentsnél készül, de akkor mi lehet a gond? Nos, vélhetően a rendszermemóriából igényelne többet a BlackBerry 10, itt ugyanis a legolcsóbb billentyűs telefon is 2 GB-ot tud felmutatni, míg a PlayBook 1 GB-nyi RAM-mal van felvértezve. Mindezek mellett azt azért fontos leszögezni, hogy a gyártó továbbra sem kívánja elhagyni a tabletjének támogatását. A QNX alapú oprendszer még kaphat kiemelt fontosságú hibajavító frissítéseket, de új képességekkel ezeket a gépeket már nem fogják felruházni, és ezzel együtt a komolyabb módosításokat is érdemes elfelejteni. Arról nem esett szó, hogy készül-e másik táblagép a BlackBerry berkeiben. Sajnos azonban ezekről Thorsten Heinsnek nem sok jó véleménye van – ez azért semmiképpen sem jó előjel. A vállalat vezetője egy tavasszal megrendezett Los Angeles-i konferencián adott interjúja során hangoztatta, hogy a tabletek 2018-ra a kihalás szélére kerülnek véleménye szerint, aminek a rossz üzleti modell az egyik oka.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Simba
2013.07.01. 11:15
Hát kár, nagy kár érte. Persze engem már nem érint rég nincs már meg az én Playbookom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2013.07.01. 15:22
Hát ez így cink. Nekem soha nem volt BB-m, de az új rendszer nagyon tetszett, főleg a testre szabhatósága, meg a HUB. Z10-et csak azért nem vettem meg mert nekem nagy (meg, hogy őszinte legyek drága is) volt összességében is, és a képernyőmérethez (a hardverhez) képest is. Egy ideje már nagyon várom a Z5-t, de mióta kijöttek a számok, meg ez a hír, nos azóta azt hiszem mégis passzolom a BB vonalat.
Kicsit olyan Nokia feelingem van velük kapcsolatban.
Először csinálunk egy túlárazott hardvert, bejelentjük, hogy mekkora siker (mikor ez nem is igaz), aztán meg a végén még tojunk is a vevőink fejére.
(Mondjuk annyival előrébb vannak, hogy a BB10 egy használható OS, nem úgy mint a WP).

BB jó fej lehetett volna ezzel a frissítéssel, de így elég jól mutatja, hogy miként állnak a vevőkhöz. Így már nem is olyan szimpik, különösen, hogy nemrég kiderült, hogy ők is érintettek a lehallgatási botrányban.

Kár értük, én többet váram az új irányvonaltól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!