iPon Hírek

Nem lesz Fez 2

Dátum | 2013. 07. 29.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Phil Fish független fejlesztő, a megérdemelten nagy sikernek örvendő Fez alkotója kivonul a játékiparból és visszavonul az internetről is, nincs több Twitter üzenet, és nem lesz Fez 2 sem. Fish sosem rejtette véka alá véleményét a világ dolgairól a neten, és ezzel nem kevés embert sikerült magára haragítania. Híres volt arról is, hogy általában dühös hangnemben tette közzé a játékipar helyzetével kapcsolatos nézeteit. A fejlesztő cége, a Polytron hivatalos weboldalán a következő rövid üzenetet tette közzé: "FEZ II elkaszálva. végeztem. fogom a pénzt, és futok. ennél többet már nem bír a gyomrom. nem egyetlen dolog eredménye ez, hanem egy hosszú rohadt kampányé. ti nyertetek." Kampány alatt valószínűleg azokat a gyűlölködő üzeneteket értette, amelyeket nézetei ill. hangneme miatt kapott, de sokan irigyelték tőle a Fez üzleti sikereit is, és az ilyesmi is sok utálatot tud szülni. Az utolsó, nem kis csepp a pohárban az lehetett, amikor a GameTrailers egyik műsorvezetője, Marcus Beer (Annnoyed Gamerként talán jobban ismerős a neve) olyan nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette Fisht, és egy másik neves indie-t, Jonathan Blowt, a Braid alkotóját, hogy az még Terézanyánál is kiverte volna a biztosítékot - mindezt azért, mert Fish nem volt hajlandó kommentálni azt a tényt, hogy a Microsoft meggondolta magát a független fejlesztőkhöz való céges hozzáállásával kapcsolatban. A podcast után valóságos háború tört ki Twitteren Beer és Fish között, és Fish végül elküldte a műsorvezetőt melegebb éghajlatra. Nem csoda, hogy azóta ez az adás nem elérhető a GameTrailers oldalán (az Invisible Walls július 26-os, Everything and the Kitchen Sink című részéről van szó, amely még ott van a tartalomjegyzékben, de különböző változatos hibaüzeneteteket kapunk attól függően, honnan akarjuk elérni). Mint mindig, a Youtube most is a barátunk, a nevezett rész 1:35 körül kezdődik.
A Fez 2-t múlt hónapban jelentették be, és PC-re jelent volna meg. Kár érte.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. MrFox
2013.07.29. 16:02
"... mindezt azért, mert Fish nem volt hajlandó kommentálni azt a tényt, hogy a Microsoft meggondolta magát a független fejlesztőkhöz való céges hozzáállásával kapcsolatban."

Vagyis akik lelkesednek, azok parancsra és pénzért lelkesednek a microsoftért.

Mint mindig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mainframe
2013.07.29. 19:05
Azért, mert egy nyafogós kislány, hogy finoman fogalmazzak. Minden más indie fejlesztő sírás nélkül, normális határidővel képes játékokat alkotni, de ő már nulla eredménnyel úgy viselkedett az egész fejlesztés során, mint valami primadonna, az enyhén kölcsönvett ötletre alapuló játékát meg legalábbis spanyolviaszként kezelte, amire majd vég nélkül fog várni a világ, és jól hasraesik tőle mindenki, amikor megérkezik. Még az Indie Game: the Movie-ban is kifejezetten bicskanyitogató volt a figura, pedig ott, gondolom, még a legjobb oldalát próbálták mutatni.
Szóval én nem sírok utána, vannak nála értékesebb emberek a fejleszők között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. i2k010
2013.07.29. 19:05
Senkinek sem fog hiányozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Hakurei
2013.07.29. 20:29
Annak idején vártam a Fez-t, aztan csalódásnak bizonyult. A Indie game filmben is elég unszimpatikus lett a fejlesztö a rinyálásával és idétlenkedésével.
Az indie színtér elég színes és változatos marad nélküle is, nem baj ha kihullik a férgese.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.07.30. 11:48
A Fez az nem az a flash színvonalat hozó, LSD fényekkel tarkított, 'művészi' játék?
Ja nem az egy másik vacak. Már meg van, ez egy Super Mario, Minecraft beütéssel, szintén flash színvonallal. Sebaj, sok jó indie játék van és egyet sem ő csinált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!