iPon Hírek

Nem lesz IE8 és WMP12 az európai Windows 7-ben?

Dátum | 2009. 06. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft és az EU illetékesei között egy ideje forr a levegő, ugyanis a szoftveróriást gazdasági fölényével való visszaéléssel vádolják, amiért az a forgalomba kerülő operációsrendszereit Internet Explorer webböngészővel felszerelve hozza forgalomba, ezzel pedig rontja a konkurens webböngészők versenypozícióját, gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy azok érvényesüljenek a piacon. Az EU-val korábban a MediaPlayer miatt is meggyűlt a Microsoft baja, így a Windows 7 esetében külön disztribúciókat készít majd az Euró-zóna tagállamainak a szoftvercég, hogy így megelőzze az esetleges újabb büntetések kiszabását.


A Microsoft azonban mégsem úgy oldja meg a kérdést, ahogy azt az EU elvárná: a Windows 7-ből kétféle kiadás lesz elérhető az EU területén, az egyik „E” jelzéssel bír, és abból hiányozni fog az Internet Explorer 8-as verziója, azaz nem tartalmaz majd webböngészőt, bár az IE motor a vélemények szerint mégis benne maradhat majd a rendszerben a Windows Update rendszer zökkenőmentes használatának érdekében. A másik kiadás már „N” jelölést kap: ebben a változatban az Internet Explorer 8 mellett már a Windows Media Player 12-es kiadása sem képezi majd a rendszer részét. Az „E” és „N” verziók különlegessége lesz, hogy azok tiszta telepítést követelnek majd, azaz nem használhatjuk őket arra, hogy meglévő Windows Vista rendszerünket upgradeljük. Az operációsrendszer ebben a formában nem lesz képes weböngészésre, így az OEM gyártóknak a konfigurációkra saját döntésüknek megfelelően valamilyen webböngészőt kell majd telepíteniük, amit végül a felhasználó vagy megtart, vagy pedig lecserél. Természetesen a Microsoft ebben az esetben is az IE8-at ajánlja, bár használatát nem írhatja elő az OEM-ek számára. Az MSIE 8 egyébként a vállalat tervei szerint külön telepítőlemezen és akár FTP-n keresztül is elérhető lesz a felhasználók és az OEM vállalatok számára, így a webböngésző telepítéskori hiánya nem lesz probléma.

A vállalat reméli, hogy ez a megoldás megfelel az EU számára is, ám az Európai Unió illetékesei ezt a módszert egyáltalán nem nézik jó szemmel. Szerintük a legjobb megoldás továbbra is az lenne, ha a felhasználó – a telepítés végén vagy akár közben is – egy párbeszédablakból választhatná ki a számára megfelelő böngészőt, így a listában természetesen több konkurens terméknek is szerepelnie kéne, ami a Microsoft-nak a dolgok jelenlegi állása szerint nem igazán tetszik.  Az EU egyszóval azt szeretné, ha a Microsoft semmilyen módon nem élne vissza az erőfölényével és a webböngésző nélküli változatok helyett egy olyan operációsrendszert kínálna, amely megfelel az EU fentebb említett elvárásainak, vagyis az IE8 mellett több konkurens webböngésző szoftvert is tartalmaz.

Saját megjegyzésünk csak annyi lenne, hogy érthetetlen miért kötözködik az EU, hiszen ahogy régebben is fejtegettük, a listából választás sem jobb megoldás az MS által választottnál, mert egyrészt ki dönti fel, hogy mi kerüljön fel a listára (ha csak a nagyok, akkor a tényleg picik le is húzhatják a rolót), másrészt hamar elavulttá válnának a telepítő CD-k (gondoljunk csak arra, hogy van rajta egy FF 3.0, ami első indításnál közli, hogy akkor most ezt kukázzuk ha lehet, mert már van 4.5 is).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. Kane54
2009.06.12. 18:09
VISSZA A HIRHEZ

Ezek idióták és akkor mégis mivel töltsük le a böngészőt?
Vagy az jobb megoldás, hogy minden böngészőt belerakunk a telepítőbe, sztem hülyeség.
Bár Firefox/Chrome-ot használok, de ha tényleg így gondolják csináljon a Mozilla is meg az Opera is magának saját oprendszert amibe belerakhatják a saját böngészőjüket és meg lesz oldva a versenyképesség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Terror
2009.06.12. 18:19
Ez nagy ötlet, böngésző mellé oprendszer, ügyes vagy.

Remélem is hogy nem lesz benne semmi fölösleges hülyeség, meg netgyilkos mediacenter online médiafigyelő baromság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. dlaccc
2009.06.12. 18:20
Tényleg érdekes...amúgy én is Chrome-ra voksolok. Az a best, a többi hoki elbújhat..csak még nincs kiforrva...de majd.
Amúgy fölteszed egy pendrive-ra v bármire a böngészőt és máris netezhetsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Insignia
2009.06.12. 18:22
kiváncsi leszek mennyire fog fogyni a wmplayer meg ie8 mentes változat...
az eu is foglalkozhatna más dologgal mint ezekkel aki ff-et vagy chormot vagy egyéb más böngészőt akar használni az sztem ígyis úgyis lefogja tölteni de mind1...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Lancelot23
2009.06.12. 18:27
EU szerintem nem gondolkozik csak kitalál mindent. Mint a cikk írója is írta nem érdemes ehhez a nézethez mert akkora többi kicsi böngésző program kiesik meg ők is perelhetnének mint a nagyok a MS-t mostanában. Nem cska az MS-t hanem a többit is perelhetnék Rokákat és a Google-sokat vagy az almásokat ilyen téren. Elég érdekes gondolkodása van az EU IT részlegének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. pluto
2009.06.12. 18:27
Igen, arra nem gondolnak hogy egy másik böngészőt is le kéne vhogyan tölteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror
2009.06.12. 18:29
"gondoljunk csak arra, hogy van rajta egy FF 3.0, ami első indításnál közli, hogy akkor most ezt kukázzuk ha lehet, mert már van 4.5 is"


Miért, ez az Internet Explorerre nem igaz? Felrakod a Windows-t, és már köhög is, hogy van százféle frissítése hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. zka67
2009.06.12. 18:38
Ez az EU nem normális! Ez ugyanolyan dolog, mintha a Mercedest kötelező lenne Mercedes, BMW, Prosche, Fiat, VW, Renault stb. motorokkal szállítani, és a vevő otthon azt szereli be, amelyik épp tetszik neki. Az más kérdés, hogy az összes motort ki kell fizetnie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Kane54
2009.06.12. 19:02
Terror - nem ebből az következik, hogy ha valaki kiad egy oprendszert akkor mindenre felkészíti amit a felhasználók akarnak.
Egy böngésző a napjainkban nélkülözhetetlen és ha valaki mást akar használni, akkor igenis lefogja tölteni azt a bizonyos verziót.
Viszont az, hogy a 2 idióta cég nem képes ezt felfogni érthetetlen.
Kezdetben a Mozilla Firefox nagyon jó böngésző volt, de ahogy "fejlődött" hozott magával elég sok idegesítő dolgot, éppen ezért is használom a Chrome-ot, jelenleg szerintem az a legjobb, csak sok oldal még nem képes támogatni.
Az IE8 pedig a biztonságon kívül mindenben veri Mozilla/Opera üdvöskéit, de ez könnyen orvosolható egy jól bekonfigurált biztonsági szoftverrel és egy épeszű felhasználóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jadam92
2009.06.12. 19:06
sőt az is baj hogy az új MSN-t nem lehet le törölni XP röl illetve meg találni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Kane54
2009.06.12. 19:11
Windows 7-ben már nincs se MSN, se Mail, külön kell ha akarod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Alwares
2009.06.12. 19:20
Szerintem sokkal értelmesebb lenne ha mondjuk benne lenne alapból választható dologként a Firefox, IE és mondjuk a chrome.... Ez nem normális. Jó persze majd az gyártó meg az eladók tesznek OEM verzióra valamit. DE ez abszolute érthetetlen számomra..
Még jó hogy nem az alap verziókba nem lesz böngésző és akkor letölteni se tudsz egyet :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror
2009.06.12. 19:28
Kane54 - hát nem tudom, IE-rel kb. semmit se tudok megcsinálni amit Firefox-szal, dehát kinek mik az igényei. Egy installba meg senki nem fog belehalni, főleg amióta a Windows nem döglik meg minden páratlan héten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Kane54
2009.06.12. 19:49
Igen és mi alapon döntötted ezt az összeállítást el?
Akkor nyávogna az Opera, hogy az övé miért nincs benne.
Mellesleg mit böngésztek ti amihez Mozilla kell?
Jó tudom van hozzá rentgeteg plugin, de a legtöbben nem használjuk csak az Adblockot, meg pár hírolvasót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Lancelot23
2009.06.12. 20:54
Nem kell kiakadni szerintem úgyse lesz semmi belőle. Csak MS fenyegetőzik de úgyis lesz benne IE a windows-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Vardar
2009.06.12. 21:02
Nem tudom, én úgy vagyok vele, hogy nekem nem kell kiherélt Windows...
Engem egyáltalán nem zavar, ha ott van az IE meg a Media Player. Egyiket se használom igazán, de nem is tépem a hajam miattuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jamborka
2009.06.13. 09:01
Ez lol ez az EU!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Sundesz
2009.06.13. 10:18
Én csak azt nem értem, hogy az EU-nak mi köze van ahhoz, hogy a Microsoft a SAJÁT termékébe mit rak bele? Ez abszurdum. Az Intel az versenyellenesen viselkedett, de az hogy az MS a SAJÁT oprendszerébe a SAJÁT kis programjait rakja a legtermészetesebb dolog az egész világon szerintem. Annyi idióta van a felső döntéshozók között, hogy az már fáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Xeon
2009.06.13. 11:29
LOL pont most mi közben olvasom jobb alsó sarokba felugrott a firefox frissítse....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. prohlep
2009.06.13. 11:48
Kutya nem az IE és WMP mellékelésénél van elásva, hanem hogy a hardverhez eleve mellékelik a windows-t.

Fair az lenne, ha dömping ár törvényekre hivatkozással tiltva lenne, hogy egy számítógép csak eleve windows-al legyen kapható, hanem ...

(1) mindegyik gépnek legyen oprendszer nélküli alapára,

(2) az oprendszeres ár pedig mindig az oprendszer publikus normál árával köteles többe kerülni, a kedvezmény csak abban nyilvánulhat meg, hogy együttes vételkor az installálás ingyen el van végezve.

Kiváncsi lennék, hogy miként terjedt volna el a windows, ha mindig mindenki a normál utcai áron kapta volna az eleve felinstallált windows-át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kane54
2009.06.13. 13:56
Akár tetszik, akár nem a Microsoft Windows az egyetlen operációs rendszer, ami napjainkban az ÖSSZES felhasználó igényeit képes kielégíteni, több kevesebb előnnyel/hátránnyal.
A windows csakis miattunk lett egyeduralkodó, mert akkoriban és most is olyat nyújtott, amire mások NEM voltak képesek.
Egy dolog, hogy az újítások megtalálhatóak más rendszerben, a másik dolog, hogy mégis a Windows-szal válltak ismertté...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rieper
2009.06.13. 15:26
Nem értem az EU rinyálását. Tök jó, hogy kompletten adja az OS-t, böngészőstül mindenhogy. Amit írnak is a másik bökkenő az hogy böngésző nélkül nehéz lesz böngészőt leszedni.
Nem szeretem ms-t de ez esetben meg kell védenem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rieper
2009.06.13. 17:30
Azért kijavítalak, mert a telepítés közben 99%, hogy nem fog hibát dobni, előtte leellenőrzi a dolgokat, olyankor áll le és általában kiírja ,hogy milyen paramokkal futtasd. Tehát semmit sem csinál még a gépeddel, leírod a dolgokat amiket kell (ha gooleznél) vagy próbálod a paramokkal vagy bármi, reset és megvan előző OS.
Persze egyszerűbb a belököm és felmegy dolog.
Annyit ajánlok neked próbálj ki egy másik linuxot, az hátha nem fog hisztizni.
Mondjuk édesapámnak számítógépe teljesen vista kompatibilis mégsem hajlandó rá felmenni a vista, hibát pedig nem ír, 1xűen áll a telepítés.Tehát nem mindig megy a berakom és felmegy dolog. Legalább linuxnál megtudom mi a baja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Azrael
2009.06.13. 17:35
Átlag júzer döntsön, vagy kiperkálja a lóvét a "drága" MS-nek, vagy hajlandó tanulni egy picit, ennyi. A drivertámogatás pedig tényleg, hagy kívánalmakat maga után, de annak semmi köze az OShez, az van hogy a gyártók csesznek drivert írni, vagy legalább lehetőséget adni egy driver megírásához. Pozitív példa is akad, de sajna - még - nem sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bajszi
2009.06.13. 20:00
majd az eu ad 1 ftp elérést és onnan leszedhetjük az összes böngészőt :lol: :lol: :lol: :lol:
Tálca= pincér azon viszi a poharakat :lol:
Egér= ami a likba van ha kijön elkapja a macska :lol:
Asztal= konyha,étkező,dohányzó :lol:
tehát tudjuk mi micsoda :lol: :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror
2009.06.13. 21:12
"Microsoft Windows az egyetlen operációs rendszer, ami napjainkban az ÖSSZES felhasználó igényeit képes kielégíteni"


Baromság. Akkor miért használnak annyian Mac-et, Linuxot? Aki Windows-t használ, az sem mind elégedett vele (én sem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. aragon89
2009.06.13. 21:25
elnézést kérek ha valami hülyeséget írok, vagy valakit ismétlek, de nem olvastam el a cikket és a hozzászólásokat sem.

Szerintem ez a IE8 és WMP12 kihagyósdi nagy gyorsan meg fog bukni, hisz az értelmes emberek (és szervek) egy (földrajzi) DISZKRIMINÁCIÓNAK fogják ezt titulálni, ami mind az USA-ban, mind az EU tagállamaiban törvényellenes...
én

mármint a DISZKRIMINÁCIÓ törvényellenes!(ha nem lettem volna érthető)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peter90
2009.06.13. 21:45
Az EU-ban idióták vannak, ez tény. Viszont ami fontos, hogy sok felhasználó ezentúl nem lesz egy adott verzióhoz kötve (mert bizony nem frissítik), így megkönnyítik a web-programozók munkáját, akik most az IE6/7-tel szívnak. Ezentúl Windows-telepítéskor mindig a legújabbat fogod telepíteni. Hogyan? Windows Update-en lesz elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2009.06.13. 22:04
MIért ne rinyálna az EU? Ha megfigyeled, az Euban semmi sem a tiéd, ami egyébként az! Bárki vehet földet már lassan bárhol, de 100%os támogatást csak kevesen kaphatnak a földjük után, és így van ez a szoftware-ekkel is, ha megfizeted az Eu parlamentet, vagy az aktuális bizottságot, hogy olyan törvényt hozzanak, ami neked tetszik, akkor lesz olyan törvény, és lenyomják a torkodon! Egyre több ilyen EUs hír van, amire az emberek a hajukat tépik. Már várom, hogy mikor lesz illegális saját célra letölteni zenét, és MP3at, mert ez is eljön nemsoká, annyi szent!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rieper
2009.06.14. 10:37
gab78 csak figyeld majd, hogy mit ír hibának.
Azrael ebben hihetetlenül igazad van, nem írnak drivereket a gyártók linuxra.

EU egy kupac hülyéből áll, nézzétek az új open sourceos hírt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. langward
2009.06.14. 17:01
Én örülök neki, hogy nem lesz benn a internyet explórer, meg a win media player, mind a kettő egy hulladék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zsolt.tarc...
2009.06.15. 08:32
Ekkora idiótaságot! EU már nem tud kínnyában mit csinálni? Képtelen az emberek tényleges érdekeinek képviseletére. Inkább lehessen megválasztani, hogy milyen oprendszert akar a felhasználó a gépére. Felháborító! Ha én veszek egy OP rendszert el is várom tőle, hogy minél többet tudjon egyéb programok telepítése nélkül legyen az Linux, Mac, vagy Wondows. Ezt az egészet az Operások erőszakolták ki, mert népszerütlen a böngészőjük...

Mondjuk az szerintem elfogadható lenne, ha megválaszthatom, hogy milyen böngészőt szeretnék, de a gond az, hogy ezer ember akár 15 féle böngészőt is használhat. Nekem pl jelenleg csak a Google Chrome jöhet szóba! Ha az nincs a listán akkor csak exploreres.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!