iPon Hírek

Nem lesz kalóztörvény a franciáknál

Dátum | 2009. 04. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Leszavazta a Francia Nemzetgyűlés azt a törvénytervezetet, amivel ott is meghonosíthatták volna a britteknél már alkalmazott "háromcsapásos" eljárást, amelynek keretében az internet-szolgáltatók a harmadik kalózkodási tettenérést követően kötelesek levágni az előfizetőjüket a netről.

A helyzet azonban nem végleges, így az esetlegesen érintett franciák még nem bonthatnak pezsgőt. Az elutasítás ugyanis igen meglepő körülmények között zajlott, miután a Gyűlés 577 képviselője nem vett részt az ülésen, a maradék 36 pedig 21-15 arányban utasította el a tervezetet. A francia kormány minderről csak annyit mondott, hogy néhány héten belül előterjesztik majd a tervezet egy újabb, módosított változatát.

Annál is meglepőbb az elutasítás ténye, hogy a Gyűlés és a Szenátus közösen dolgozta ki a tervezetet, megállapodva annak a részleteiről; a tervezetet Nicolas Sarkozy és Christine Albanel, a kulturális minisztere is nagyban támogatta. Így jelenleg azzal magyarázzák a helyzetet, hogy a távolmaradó 577 képviselő épp azért maradt távol - a 21 pedig azért szavazott ellene -, mert tökéletesen tudatában volt annak, hogy a nagyközönség nagyon is ellenzi ezt a tervezetet.

Ezen túlmenően természetesen sokan ezúttal is rámutattak arra a tényre, hogy az ilyen törvényeket mindenhol a nagy zenekiadók követelőzése nyomán hozták meg, gyakorlatilag kormányszinten szolgálva ki az üzleti érdekeiket és védve a már meglévő üzleti modelljeiket. Egyelőre tehát ez a próbálkozás zátonyra futott; az újabb nekifutást pedig meglátjuk majd a maga idejében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2009.04.10. 16:01
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!