iPon Hírek

Nem lesz olcsó mulatság a Samsung Gear 360

Dátum | 2016. 04. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung a Galaxy S7 és az S7 Edge okostelefonok mellett a Gear 360 kamerát is leleplezte az MWC-n. Míg a mobilok már rég a boltok polcain vannak, addig a Gear 360 csak most kezdi keresni az utat a piacra. A Samsung azt nem árulta el korábban, hogy mennyibe fog kerülni a készülék, de most, hogy megjelent egy külföldi webshop kínálatában előjegyzésre, már ez sem titok többé.
A virtuális valóságra szabott videófelvevő a várakozásoknak megfelelően nem lett egy olcsó játékszer: a Gear 360 árcéduláján 350 dolláros összeg szerepel. Akkor ez már drága kamera? Nos, ha körülnézünk a hasonló kütyük körében, akkor hamar kiderül, hogy ez nagyjából átlagos árazással bír. Az LG is hasonló eszközzel rukkolt elő a Mobile World Congressen a 360 Cam személyében, és azért a készülékért mindössze 200 dollárt kell fizetni, ám az LG 360 Camot inkább a vloggereknek, túristáknak tervezték, a Gear 360 pedig nem fog megrettenni akkor sem, ha terepre kell menni. A Ricoh Theta már kb. egy árban van a Samsung termékével, a Nikon KeyMission 360 pedig jócskán drágább (hazánkban 300 ezer forintért lehet vele találkozni) – de persze jobb is nála. Szóval mint VR kamera, valójában nem is olyan drága az újdonság.
A Samsung Gear 360 nem kifejezetten egy akciókamera, mert ahhoz nem elég strapabíró önmagában, de a vállalat kiemelte, hogy azért az erdei túrázás során bátran magával viheti a felhasználó, és amíg nem kell merülni, addig igazából szinte bármilyen környezetben elvan. A készülék IP53 minősítéssel bír, ami annyit tesz, hogy a porral szemben ellenálló, káros mennyiségben nem kerülhet vele finom szemcsés anyag, viszont a vizet legfeljebb eső formájában fogja elviselni. Két egymással ellentétes irányba figyelő CMOS kamera van a Gear 360-ban, amelyek egyenként 15 megapixeles fényképek készítésére alkalmasak. A 180 fokos látómezőt meghaladó halszemoptikáknak (F/2.0) köszönhető az, hogy holttér nélkül tudnak mindent rögzíteni maguk körül az egységek, és így születik meg végeredményben a 3840 x 1920 képpontos felbontású, 360 fokos, 30 képkockás sebességű felvétel. Lehet használni az eszközt egylencsés üzemmódban is, ilyenkor értelemszerűen csak előre figyel és legfeljebb 2K-s videókat rögzít.
A VR kamerához elengedhetetlenül szükség lesz egy memóriakártyára, mert saját tárhelye nincs a felvételek számára. Van benne NFC chip, Bluetooth modul és még Wi-Fi is, így ilyen téren nem lehet rá panaszkodni. Az NFC arra szolgál, hogy kényelmesen lehessen társítani okostelefonnal, a Bluetooth a vezérlés miatt szükséges, a Wi-Fi (802.11ac) pedig az adatátvitelnél kell, hiszen csak ez tud megfelelő sávszélességet biztosítani a nagyfelbontású fotóknak és videóknak. A szerkezet 152 grammot nyom, ami elég sok egyébként a viselésre tervezett kamerák körében, de legalább egy kellően izmos telep is került bele. Az akkumulátor 1350 mAh-s kapacitással szolgál, ez az átlagosnál nagyobbnak számít az ilyen kütyük körében. A Gear 360 hivatalos honlapja szerint egyébként jelenleg csak a Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Note 5, S7 és S7 Edge mobilokkal lehet használni ezt, és a Gear 360 Manager alkalmazást kell hozzá telepíteni, amiből akár rögtön a Google Mapsra is lehet küldeni a tartalmakat.
A Samsung Gear 360 árát tudjuk már tehát, azt viszont továbbra is homály fedi, hogy mikor kezdi meg a készülék szállítását a dél-koreai vállalat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Ch00ler
2016.04.11. 13:48
Jók lesznek ezek a 360-as kamerák. Egy ilyennel rögzített kirándulás teljesen más élményt fog adni később visszanézve.
Azt hiszem, jövőre már értelmes ára is lesz.
Azért egy IP67 nem ártana neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.11. 14:15
"Azt hiszem, jövőre már értelmes ára is lesz"
...ha meg nem akkor majd a kínaiak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2016.04.11. 15:54
Az egész nem ér 15 ezer forintnál többet. Mezei webkamera alapanyag egy panoramizáló szoftverrel és 2 lencsével. Terepsportoknál nem hinném hogy sokan kíváncsiak a 360° látványra, inkább ilyen sofőr vlogosoknál tehet jó szolgálatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rolics pdx06
2016.04.11. 22:27
15 ezerért azért megnézném hol kapsz "két" normális képminőséget szolgáltató 2x2K webkamerát. Ja és igen a szoftver is meg kell azért fizetni. Ha 15k-ért legyártatod Kínába ugyan ezzel a minőséggel garantálom veszek belőle 100 db-ot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kagei
2016.04.12. 14:47
Bírom ezeket a "nem ér többet ennyinél" szövegeket. A több milliárdos külön erre a célra tervezett és épített gépsor vagy esetleg gyár árát is vissza kell ám termelni látható időn belül, a mérnökök munkabéréről nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani rolic...
2016.04.12. 15:41
Eken H9

Igazából nem rossz a minőség, nem egy Hero 4 Black persze, de az más kategória. Persze csak egyszer 2K-val szolgál, szóval ebből is 30 ezer lenne összerakni a dolgot.

Persze azt még nem láttuk, hogy ez mire lesz képes élesben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.12. 22:19
1 évet nem adok hogy az ebay-ről bagóért rendelj hasonlót Már ezerszámra rendelik a filléres VR szemüvegeket is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.12. 22:37
Pont az kell, 2x2K, holott 2K kijelzője is alig van valakinek, még nyugatabbra is. Az is pont az ára miatt nincs elterjedve, megtanulhatná a kapitalista világ hogy a kevesebb néha több. Pont annyival kevesebb fogy mindenből amennyire sokba kerül. Mindegyik cégnél megfigyelhető hogy a termékeik olcsóbb, butítottabb változatát kell milliószámra gyártani, a csúcsmodellekből pedig tized annyi a megrendelés. Azért pedig ne erőltessék meg magukat a mérnökök hogy a csúcsmodelljeik csak egy szűk réteghez jussanak el, mert lehet hogy jó lóvét kapnak érte, viszont kevesen fogják használni. Nyilván lemegy ennek is az ára belátható időn belül, de nem akkora létszükséglet hogy ennyiket elkérjenek érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim pdx06
2016.04.12. 23:28
"Mindegyik cégnél megfigyelhető hogy a termékeik olcsóbb, butítottabb változatát kell milliószámra gyártani, a csúcsmodellekből pedig tized annyi a megrendelés."

Ha minden alkalommal valaki adott volna egy ezrest, mikor hiány keletkezett az árukészletben, mert nem várt mértékű érdeklődés keletkezett a csúcskategóriás eszköz iránt, már milliomos lennék.

Az emlékezetesebb esetekből kettő: AMD első R szériás videokártyáit hónapokig nem lehetett megvásárolni, mert a bitcoin bányászok állandóan elkapkodták, és még az ipon is leközölte hírben, hogy sokkal több Nvidia Titan karit adtak el, mint amire számítottak. És ez csak videokártya volt egyetlen generációt említve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.12. 23:45
Ettől függetlenül nem hinném hogy összességében több lett volna belőlük eladva mint az olcsóbbakból. Mert az odáig oké hogy valaki rendel belőle X mennyiséget és elfogy, mert akiket érdekel, már szinte a megjelenés napján megveszik, de valószínűnek tartom hogy az itthoni állomány háromnegyedében nem a csúcskategória van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83 pdx06
2016.04.13. 11:00
"Azért pedig ne erőltessék meg magukat a mérnökök hogy a csúcsmodelljeik csak egy szűk réteghez jussanak el, mert lehet hogy jó lóvét kapnak érte, viszont kevesen fogják használni."

Ne már
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!