iPon Hírek

Nem lesz tábla-Win7

Dátum | 2010. 10. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Egyes várakozásokkal ellentétben a Microsoft nem tervezi külön, táblákra optimalizált Win7-verzió piacra dobását, jelentette ki Steve Ballmer, hozzátéve, hogy a tábláknak legközelebb a Win8-nál szentelnek majd külön figyelmet (a Win8 érkezési időpontjáról hivatalos, biztos infó egyelőre nincs, csak valószínűsítik a 2012-es dátumot).

A Win7 jelenlegi interfésze rendelkezik ugyan multitouch-támogatással, viszont így is alapvetően egérre tervezett menükkel és ikonokkal dolgozik, így ha az ember táblán szeretné használni, akkor vagy beiktat a műveletbe egy ceruzát is, vagy pedig kézileg szöszmötölget el a beállításokkal, hogy táblabarátabbá faragja a felhasználói felületet (pl. felnagyítsa az ikonokat).

A nagy gomboknál maradva, Ballmer meglátása szerint amikor valaki azt mondja, hogy "táblákra optimalizálni", akkor lényegében csak annyit ért alatta, hogy fel kell nagyítani a gombokat. Ezért rámutatott, hogy a jelentős népszerűségnek örvendő Windows 7 Media Centernek most is nagyok a gombjai. Jelezte azonban azt is, hogy a Win8-nál már rendszerszintű csiszolások is lesznek, hogy minél jobban hozzásimítsák azt a táblák lehetőségeihez.

Ballmer végül utalt még arra is (bár nyíltan nem mondta ki), hogy meglátása szerint a táblák leginkább csak divatjelenségek; ha gyakorlati feladatokra kerül a sor, akkor bizony már kell a fizikai billentyűzet is. Ezért ők a maguk részéről elsősorban laptopokra és - ha már mindenképp kell tábla is, akkor - konvertálható táblákra összpontosítanak. Ezekkel kapcsolatos optimalizálásokra tett is ígéretet a jövő évre vonatkozólag.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. CyberPunk6...
2010.10.10. 12:03
Én is inkább az érintőképernyős notebookokban látom a jövőt, mint a táblákba. Nem értem, hogy jelenleg miért van ennyire elhanyagolva ez. Pedig nem lenne valami nagy dolog, rátenni a mai laptopokra az érintésérzékelést. Gyanítom itt csak a technológiák lassú csordogálása és így minél több pénz kinyerése a lényeg, különben simán lehetne lassan 150-200ezer felet alapfelszereltség az érintőképernyő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KBB
2010.10.10. 12:08
Szvsz annak nem sok értelme lenne, hogy az átlag notebookokat érintésérzékennyé tegyék. Így is elég instabil a nyitózsanérjuk, ha még azt böködné az ember akkor garantáltan egy év alatt gallyra menne.
Inkább a billentyűzetére visszahatható kijelzős notebookoknál van ennek értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sleepingdr...
2010.10.10. 12:57
Azért ebben a nyilatkozatban benne van, hogy az almának van táblája az MSnek meg nincs. Ha lenne saját táblájuk, vagy érdekeltségük a táblabizniszben, nem tartanák csak amolyan divatjelenségnek, hanem megmagyaráznák, hogy valójában mindenkinek szüksége van ilyesmire.

És szerintem is az átfordítható kijelzős laptopoké lenne a jövő. Nem azért, mert nem lehet nélküle élni, hanem mert hasznos opció néhány helyzetben. Nyilván nem a tucat 100eft kategóriában, de ha nem adnák 2-300eft +ért a kihajthatós cuccokat, akkor már azon pötyögném ezt is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx
2010.10.10. 15:09
alma táblánál az ipadra gondolsz ami egy darab kukacos almát se ér?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sleepingdr...
2010.10.10. 15:11
Igen. Én egyetértek az MS-el abban, hogy a tábla divat, csak azt jegyeztem meg, hogy ha benne lennének a bizniszben, mást prédikálnának. Kicsit olyan Savanyú-a-szőlő hatású így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. YuGabe
2010.10.10. 15:34
Szerintem nem. Végre már ki is mondják, hogy nem foglalkoznak olyannal, ami nem érdekli őket. Szerintem ebben nincsen semmi. Kőolajat sem várunk tőlük, mindenkinek megvan a saját területe. Ha MS feleslegesnek tartja a táblák piacát meghódítani, akkor szíve joga. Köztetek sincs egyetlen táblás sem szerintem, úgyhogy nem maradtok ki sokból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szedah
2010.10.10. 21:50
"...ha gyakorlati feladatokra kerül a sor, akkor bizony már kell a fizikai billentyűzet is."

Ezzel az a gond, hogy az iPad-hez már lehet kapni billentyűzetet, amivel olyanná válik, mint egy netbook (összecsukható). Ha kell a bill. felrakod, ha át akarod vinni a másik szobába megmutatni valamit, akkor kiveszed. Abban van igaza, hogy a táblák és a netbookok közti határvonal így idővel eltűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szedah
2010.10.10. 21:55
Na most jutott eszembe: a bill. részbe lehetne rakni HDMI kimenetet, meg egy masszívabb videókártyát, így ha betolja valaki a "dokkolóba" a tábláját egyből egy erősebb gépet kapna. A processzor órajelével is játszhatnának, ha nincs benne akkor alacsonyabb, ha benne van magasabb, és maga a keret lehetne hűtő is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straw
2010.10.11. 12:23
Erre csak ennyit mondok: Lenovo IdeaPad U1 Hybrid
Ez nagyjából az amit te írtál csak nem rágott alma van rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!