iPon Hírek

Nem melegednek az óceánok mélyebb rétegei

Dátum | 2014. 10. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Föld óceánjainak mélyén található vízkészletek egyáltalán nem melegedtek mérhetően 2005 óta − ez derül ki a NASA kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmányából. A szakértők műholdas adatok és direkt vízhőmérsékleti mérések alapján jutottak arra a következtetésre, hogy 2005−2013 között a 2 kilométeres mélység alatt található vízrétegek hőmérséklete nem változott. Josh Willis, a kutatás egyik résztvevője ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mindez nem vonja kétségbe a globális éghajlatváltozás folyamatának tényét. „A tengerszint változatlanul emelkedik” – mondja a kutató. „Mi csak a legkisebb, legjelentéktelenebbnek tűnő részleteket igyekszünk felderíteni.” A 21. században az előző századhoz hasonlóan tovább növekszik az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben, a globális felszíni hőmérséklet növekedésének az üteme ugyanakkor kifejezetten lassulni látszik az elmúlt időszakban. Az óceánok felső rétegeinek hőmérséklete továbbra is a megszokott ütemben emelkedik, ahhoz azonban nem elég gyors a melegedés, hogy magyarázatot adjon a felszíni légrétegek melegedésének lelassulására.
Sokféle magyarázat született azzal kapcsolatban, hogy mi történhet a „hiányzó” hővel. Az egyik legnépszerűbb elképzelés mostanáig az volt, hogy az óceánok mélyebb rétegei is elkezdtek melegedni, és ebben a „süllyesztőben” tűnik el a korábban a felszínt melegítő hő. Valódi bizonyíték azonban nem igazán állt rendelkezésre a teória alátámasztására. Az amerikai kutatóknak viszont az az ötletük támadt, hogy a közvetlen mérési eredményeket műholdas megfigyelési adatokkal egészítik ki, és így igyekeznek kideríteni, hogy mi folyik a mélyben. Az óceánok felső vízrétegeinek hőmérsékletét 2005 óta 3000 úszó mérőállomás figyeli, amelyek együttes hálózatát Argo névre keresztelték. „A mélyebb vizek hőmérsékletének megmérése jóval nehezebb feladat” – mondja William Llovel, a kutatás vezetője. A műholdak segítségével azonban sikerült megállapítani, hogy a mély rétegek melegedése mennyiben járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez. Mint kiderült, nem sokkal. Méréseik során a kutatók azt a tényt aknázták ki, hogy a víz melegedés közben tágul. A tengerszint növekedése tehát részben ennek a tágulásnak, részben pedig a jégsapkák és a gleccserek olvadásának a következménye. A vizsgálatok során a NASA Jason−1 és Jason−2 műholdjainak adatait, illetve a GRACE nevű műhold méréseit használták fel. A tengerszint emelkedésének mértékéből kivonták azt, ami a felső rétegek melegedéséből eredő tágulással, illetve a jég olvadásával magyarázható, és ebből megkapták, hogy milyen mértékű növekedésért felelősek a 2 kilométernél mélyebben található víztömegek. Mivel eredményül gyakorlatilag nulla jött ki, minden jel arra mutat, hogy a mélyrétegek a vizsgált időszakban szinte egyáltalán nem melegedtek. Továbbra sem világos tehát, hogy a már említett hiányzó hőmennyiség hová tűnik a légkörből, egy azonban bizonyosnak tűnik: nem az óceánok mélyére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. DogTheDog
2014.10.09. 21:34
Fazhatnak a halak,megyek is a Kickstarterre keregetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2014.10.10. 21:57
Dióhéjban a véleményem:
1. A sarki régióban a felszíni vizek hőmérséklete többnyire fagypont közelében van. Az édesvíz kb. +4.5°C-on a legsűrűbb, a tengervíz meg olyan +1°C körül. Ezért az 1°C alatti tengervíz melegítés hatására sűrűbbé válik, és alászáll. A mélyben ( 200 .. 800 m) a sókoncentráció növekedése miatt megáll, átadja a hőt, és visszaáramlik a felszínre. Ez a hőpumpa a vízben tárolja az eltűnt hőt, de csak a 800 méternél nem mélyebb rétegekben.
2. Jeget olvasztunk, ami hőelvonással jár. Antarktisz, Grönland, Szibéria.. olvad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!