iPon Hírek

Nem mindennapi különlegességek a Silverstone-tól

Dátum | 2011. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Silverstone standján is láthattunk érdekes dolgokat, amelyek között sok-sok számítógépház lapult. Az egyik legkülönlegesebb és egyben legnagyobb modell a Temjin TJ12-es volt, amely hatalmas méretének köszönhetően rengeteg helyet kínál a különböző bővítőkártyák és egyéb komponensek számára.


Az újdonságban az alaplap ugyanúgy 90 fokkal elfordítva helyezkedik el, mint a jól ismert, Raven sorozatú termékekben, így az alaplap hátlapi csatlakozói és a bővítőkártyák kimenetei a ház tetején helyezkednek el. A TJ12 helykínálatát jól jellemzi, hogy könnyedén elfér benne hat darab kétslotos videokártya, amelyek alatt még bőven marad is hely, hála a ház szellős kialakításának. A házból a hő könnyedén, felfelé távozik és ezt a folyamatot az is erősíti, hogy a ház alján több rendszerhűtő ventilátor is lapul. Annak érdekében, hogy a ventilátorok alulról minél több levegőhöz jussanak, illetve a ház könnyedén mozgatható legyen, a gyártó kerekekkel is felszerelte.


A második ház, azaz a TJ04-E modell acél vázzal érkezik és két különböző előlappal érhető el. Az egyik előlap - ahogy az a fenti képen is látszik - műanyagból készül, míg a másik szálcsiszolt alumíniumból. A kuckó belsejében három darab 120 mm-es ventilátor lapul, amelyek mellé további hármat is beszerelhetünk. A termék belső felépítésének köszönhetően a leghosszabb videokártyák is gond nélkül elférnek benne.


A TJ08-E modell közepes torony formátumú tárához hasonlóan szintén kétféle előlappal lesz elérhető, amelyek közül magunk választhatjuk ki a számunkra jobban tetsző változatot. Ez a ház már szerényebb méretekkel rendelkezik, de hűtés tekintetében rá sem lehet panasz: az előlap mögött egy 180 mm-es átmérőjű rendszerhűtő ventilátor lapul, de igény esetén a ház hátulján egy további, 120 mm-es átmérőjű ventilátor elhelyezésére is van mód. Ez a számítógépház már micro-ATX formátumú alaplapok fogadására képes, de fentebb említett társához hasonlóan ő is képes akár a leghosszabb videokártyák fogadására is. A termék két hosszú, felsőkategóriás videokártya elhelyezésére ad módot. Annak érdekében, hogy a videokártyáknak elég hely jusson, a tápegység a ház felső részében kapott helyet. Az alaplap a szokásossal ellentétben most a ház másik oldalán foglal helyet, így az alkatrészekhez való hozzáféréshez a bal helyett a jobboldali oldallapot kell leszerelni. A gyártó annak érdekében, hogy a nagyméretű processzorhűtők ne terheljék meg a pici alaplapot, egy rögzítő megoldást is mellékel a házhoz, amellyel csökkenthető a processzorfoglalatra és az alaplapra jutó terhelés mértéke, ami egy nehezebb CPU hűtőnél rendkívül hasznos.


Természetesen a mini-ITX számítógépházak szerelmesei sem maradnak újdonság nélkül. A Silverstone standján jelen volt az SG07-es modell utódja, az SG08, amely belső kialakítását tekintve megegyezik elődjével, de már fekete előlapi panellel érkezik, amely USB 3.0-s portokat is tartalmaz a szokásos audió csatlakozók mellett. További újdonság, hogy a gyártó illetékesei egy, az SG07-es modellétől nagyobb teljesítményű tápegység alkalmazásáról gondolkodnak, ami azt jelenti, hogy a pici ház 600W-osnál nagyobb teljesítményű tápegységet rejthet majd.


Ha már szóba kerültek a tápegységek, nézzük, mit is kínál ebben a kategóriában a vállalat. A Silverstone mérnökei végre elkészítették a passzív hűtésű, 300W-os ST30NF modell utódját, amely már 500W-os teljesítményt kínál, természetesen továbbra is passzív hűtés mellett. Annak ellenére, hogy a tápegység házának nagy része alumíniumból készült, a termék mégis rendkívül nehéz, de ez a nagyméretű hűtőbordák alkalmazása miatt nem is csoda. A 82-88% közötti hatásfok mellett dolgozó újdonság egyetlen +12V-os ágból álló felépítéssel rendelkezik, amelyen keresztül akár 480W-nyi teljesítményt is képes leadni. Ez 40 amperes áramerősséget takar. Az ST50NF várható árával és megjelenésével kapcsolatban nem érkeztek információk.


Amennyiben ennél több teljesítményre van szükségünk, választhatjuk majd a Zeus ZM1350-es tápegységet is, amely 1350W-os teljesítménnyel áll a konfiguráció rendelkezésére. A hatalmas teljesítményt egy kapcsoló segítségével egy masszív vagy hat egyedi +12V-os tápág segítségével lehet felvenni. A teljes egészében moduláris felépítéssel rendelkező újdonságon találunk néhány potmétert is, amelyeket csavarhúzóval lehet beállítani: ezekkel a 3.3V-os, 5V-os és 12V-os tápágak finomhangolására van lehetőség.

Az új termékek pontos megjelenésével és ajánlott végfelhasználói áraikkal kapcsolatban egyelőre nem szolgáltak információkkal a gyártó illetékesei.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. szabtam
2011.06.06. 12:37
a passzív hűtésű tápok is elég nagy fejlődésen mentek át. nekem 2 is van. a 300-as zen minden terhelés nélkül is jó bemelegszik. a rácsát megfogva kb. 55 fokosnak saccolom.

de az x460-as seasonic fulload 437(!)w-on úgy, hogy venti nem volt a környéken, talán langyosnak mondanám, de inkább még az sem...

kíváncsi lennék, ez 450w load-on hogyan melegszik. és nagyon fontos, amit sokan nem néznek vásárlás előtt, csak a számok bűvöletében élnek, hogy akár 1 ágon is leadja a max. névlegeset. így nem kell sokat matekozni, és túlméretezni, mint régen, hogy 400w fogyasztáshoz minimum 650-eset kellett vegyen az ember....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2011.06.06. 12:51
400w fogyasztáshoz minimum 650-eset kellett vegyen az ember....

Miért is ?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Turai
2011.06.06. 12:59
Ha valakit érdekel a Temjin TJ12-es ház és ami benne van annak itt a link.
YouTube
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csab959
2011.06.06. 14:16
Milyen proci hűtő lehet a TJ12-ben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Turai
2011.06.06. 14:44
csab959

SilverStone NT09
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2011.06.06. 16:20
Meg vannak amik leadják a névleges teljesítményt bőven akár 12V-on is csak sajna 2 12V-os ág van egyik csak a procinak másik az összes többi alakatrésznek (főleg 300-tól 400-ig volt jellemző) nah ez is egy problémás eset mert pl 60W-ot eszik a proci akkor a maradék 120W napozik az adott ágon míg a másik ág meg a halálán van a 180-200W-os VGA-tól és egyébb alkatrészektől...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. morgyi
2011.06.06. 16:39
Azért kell szétosztani mert ez a szabvány, hogy 12V-on csak 20A lehet egy ágon. Az más hogy sok gyártó tesz rá magasról. Az lenne az igazi ha nem csak az ágak lennének szétosztva hanem a vezérlésük is, mert akk nem ingadozna a feszültség az ágakban terhelés hatására. De ez piszok drága lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2011.06.06. 22:18
Udv morgyi

Ez nagyon tetszetos elgondolas tamogatom is de ha a vezerles nem teljesen egyforma feszultseget ad ki(feszultseggeneratoros uzemmod) akkor kigyenlito aramok folynak az egyes agak kozott ami ugye nem kivanatos.

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szabtam
2011.06.07. 01:18
_DiEGO_

mert volt egy erős vga-d, és egy 400-as nem adta le azon az ágon a kelő naftát. ezért belénkidegződött, hogy nem árt túlméretezni.

de a mostani 90%-os tápoknál, amik egy ágon is le tudják adni a maxot, nem kell túlméretezni. tehát mint nálam, 430w fulloadnál elég a 460-as táp. mert le is adja....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asimov007
2011.06.07. 07:24
Mini-ITX-be 600w táp... marhaság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!