iPon Hírek

Nem mindennapi szuperszámítógép 8 GPU-val

Dátum | 2008. 06. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Nvidia két GPU-val ellátott 9800 GX2-es csúcskártyája a legtöbb játékos számára rendkívül drágának minősül. Belga tudósok azonban úgy gondolták, hogy egy szuperszámítógép építéséhez az Nvidia két GPU-val felvértezett videokártya-szörnyetege a legjobb választás, így mindjárt négy darabot helyeztek el belőle egy rendszerben. Az Antverpenben található kis tudóscsapat ASTRA fejlesztői csoport néven fut, a tudósok a nem mindennapi rendszert tomográfiai számításokhoz használják.

Ilyen rendszerhez kell is az 1500W-os tápegység...

Az ASTRA tudósai megpróbálták egyszerűen elmagyarázni, hogy pontosan mi célt is szolgál a rendszer. A tomográfia keretein belül a rendszer a páciens belső szerveiről készít háromdimenziós felvételeket: ezt gyakorlatilag úgy kivitelezik, hogy több szögből készült röntgenfelvételeket kombinálnak egymással. A GeForce 9800 GX2-es kártyák számítási teljesítményével a tomográfiai műveleteket nagyjából annyi idő alatt képes elvégezni a rendszer, mint ha 350 darab modern processzormagot állítanánk csatasorba a feladathoz. Az új, 8 GPU-ból álló konfiguráció segítségével a számítási időt hetekről akár órákra is lehet csökkenteni egy "hagyományos PC használatával". A konfiguráció megépítése nagyjából 4000 euróba került, ami bizony töredéke egy komolyabb szerverfürt építési költségeinek. Az alábbi hivatkozás segítségével megtekinthetünk egy YouTube videót, amelyben az ASTRA csapat bivaly erős gépe látható akció közben: http://www.youtube.com/watch?v=DnIvodB2RzU.


Az ASTRA csapatról és legfrissebb gépükről az alábbi hivatkozás segítségével juthatunk további információkhoz: http://fastra.ua.ac.be/en/index.html.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. J.o.k.e.r
2008.06.01. 23:09
(Vendég_Myke_* @ 2008 Jun 1, 21:57) [snapback]48591[/snapback]
Zer0, nekem is feltűnt ez. Minimum vízhűtés kellene, főleg hogy ilyen szorosan helyezkednek el a kártyák.
Megolvadni semmi sem fog, viszont a sok ki be kapcsolás, felmelegedés lehűlés eléggé megárt a GPU-nak...
Videó alapján nem nézem őket "tudósoknak"...

A videó az elég érdekes volt... Egyébként tényleg nem ártana valami combosabb hűtés a kártyákra... Néhány gyártó már kínál normális vízhűtő blokkot. Szerintem belefért volna a költségvetésbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2008.06.01. 23:50
(J.o.k.e.r @ 2008 Jun 1, 22:09) [snapback]48596[/snapback]
A videó az elég érdekes volt... Egyébként tényleg nem ártana valami combosabb hűtés a kártyákra... Néhány gyártó már kínál normális vízhűtő blokkot. Szerintem belefért volna a költségvetésbe.

Én mondtam, hogy aquariumot bele, azt csókolom. Max. valami mélyvizi forró kén párologtatóval ellátva az ottani növényzetet bele és kész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.06.02. 12:58
(Guest @ 2008 Jun 2, 09:56) [snapback]49422[/snapback]
Üdv!
4000 euroért én is lerajzolom nekik azt a playmobilos játékbabát. Meg kiszámolom nekik fejben öt perc alatt amit kell.

Nah akkor sejtszinten 3D-ben rajzold le a koponyád belső szerkezetét, és persze a benne zajló elektromos jeleket is. Beleértve az izomzatot, a hajszálaid, az agyad, a szemeid, a gerinccsatornát, ahogy az 1-es csigolya a kisagyadba kapcsolódik...
Csak az agy biztos, hogy több milliárd, de lehet hogy trilliónál is több agysejttel rendelkezik egy felnőtt személynél.
Sok sikert a képességedhez, azt hiszem az energiatakarékos CT vagy, amely mágnessel működik...
Gratulálok a hozzászólásodhoz Tinó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!