iPon Hírek

Nem minősül előadásnak a csengőhang

Dátum | 2009. 10. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Hivatalosan is rendreutasította a telhetetlen kiadókat egy New York-i bíróság, határozatban jelentve ki, hogy nem számít nyilvános előadásnak az, ha egy mobilon csengőhangként szólal meg egy zeneszám, és így semmiféle fizetség sem jár a kiadóknak az egyes csengetések/lejátszások után. Mivelhogy az eredeti elgondolásuk pedig ez lett volna.

Denise Cote bírónő azonban felhívta az ASCAP képviselőinek figyelmét arra, hogy a szóban forgó csengőhangok után azok megvételekor/letöltésekor már kifizetésre kerül az értük járó jogdíj, és a mobilszolgáltatók ennél többre nem is kötelezhetőek. Elvégre se technikai lehetőségük, se erőforrásaik nincsenek rá, hogy nyomon kövessék minden egyes szám minden egyes lejátszását.

Ami pedig magukat a mobiltulajdonos csengőhang-vásárlókat illeti, ők azért nem kötelezhetőek extra jogdíjfizetésre, mert a csengőhangok nyilvános lejátszásából soha nem származik semmiféle személyes anyagi nyereségük - valamint hogy sem az ilyen lejátszások alkalmával jelen lévő hallgatóság nem tekinthető kereskedelmi értelemben vett közönségnek.

Mi több, erre a döntésre alapozva az ASCAP eredeti vádlottja, az amerikai Verizon mobilszolgáltató is eséllyel indíthatja el a megfelelő lépéseket annak az 5 millió dollárnak a visszakövetelésére, amit előzetesen már kifizetett az ASCAP-nak a "békesség" érdekében. Ezzel együtt az ítélet precedensértékű is, ami egyben elejét veheti a kiadók jövőbeli hasonlóan nevetséges próbálkozásainak.

Annál is inkább ideje volt ennek, hogy az ASCAP már tényleg komolyan kezdett elszemtelenedni; ezt az is jól mutatja, hogy sokak mások mellett az Apple is kereken a szemükbe mondta, hogy amit csinálnak, az nem más, mint végtelen sok bőr lenyúzása ugyanarról a rókáról, és hogy ez egyszerűen egy esetlen próbálkozás a részükről arra, hogy kompenzálják a koncertek és a rádióadások térfeléről egyre inkább az MP3-lejátszók felé elmozduló zenehallgatási trendet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. YuGabe
2009.10.16. 19:09
VISSZA A HIRHEZ

Hát bocsánat, de ekkora pénzéhes állatokat is ritkán lát a világ. A Dagobert-bácsis kép nagyon illik a cikkhez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 620hun
2009.10.16. 19:10
Ez felmerült mint gondolat? Aki a magyarokat hülyézi, azt én én hülyézem!
És ez ezek a rágó amcsi paréjok hogy gondolták? Csendőrök helyszíni bírságot szabnak minden csengőhangra? :S Betegek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mtrx220
2009.10.16. 20:13
felháboritó hogy ilyesmi egyáltalán beugrik a zenekiadók vezetőinek csökött agyába. szemernyi tisztesség sem maradt bennük, tényleg állat kategória. vagy inkább virus...
eddig se sok zenét vettem - szinte mindig netrádiót hallgatok.
de itt a nyúl viszi a puskát úgy fest.
tényleg azt fogják elérni a kiadók egyszer, hogy senki nem fog fizetni. helyette az ingyenes tartalmak felé fognak fordulni.
mellesleg jó lenne ha kicsit felébrednének az emberek is már!
nem a zenekiadókért vagyunk, azok vannak értünk.
és nem csak a zenekiadókra gondolok, ez vonatkozik minden egyes felelősséget vállaló emberre, vállalatra is.
ha nem szolgálja már azt amire felesküdött, akkor el kell tűnnie mert a haladás útjában áll.
nincs harag, de ez ennyire egyszerű - lenne, ha az emberek nem lennének lebutitva hogy mindent eltűrjenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hunmyke
2009.10.16. 20:30
Ez tényleg szánalmas húzás. Kicsit magukba szállhatnának...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YuGabe
2009.10.16. 20:42
mtrx220: szép szavak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vardar
2009.10.16. 21:37
Én se zenei, se játék, se könyv kiadóban nem bízok, nem szeretem őket. Már várom, hogy eljön a nap amikor az előadók azt mondják, hogy ennyi, létrehozzák a független szövetségüket és a nyomdákkal, CD/DVD írókkal közvetlenül tárgyalnak, kiiktatva ezeket a pénzéhes parazitákat. World of Goo például... Szerintem számoljunk vissza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YuGabe
2009.10.16. 22:05
Ja, a World of Goo fejlesztői megmondták: nem kellenek kiadók, a digitális disztribúcióé a jövő. A kiadók egy felesleges lépcsőfok a fejlesztő és a végfelhasználó között. Gyakorlatilag csak egy közvetítő. A médiumok (CD/DVD/BR stb) is egy teljesen felesleges dolog, ha azt nézzük, hogy DRM másolásvédelem van a legtöbb cuccon, annyiszor másolhatod akárhányszor csak akarod, aktiválni úgyis csak magadnak tudod. Ergo annyiszor töltöd le magadnak akárhányszor csak akarod, és nem kell feleslegesen a kiadóknak meg a gyártóknak dobni pénzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.10.16. 23:18
Hát ez nagyon szánalmas már, férgek egytől egyig, jó lenne ha a zenészek is elfordulnának a kiadóktól, egy menedzsment elég lenne, valamilyen digitális terjesztéssel, ami nem a nyúzásról szól, vicces, hogy egy zenei CD milyen áron kapható, hát nem csoda, hogy senki nem vesz, pedig nekem sok eredeti filmem van, ott kezdenek rájönni, hogy az emberek nem fognak vagyonokat költeni ilyenre, sokaknak elég szimplán a film is, legjobb példa 400Ft-ért láttam benzinkúton filmeket (igaz nem túl nagy volumenű filmek, de volt köztük értékelhető is ahogy néztem), van amire azt mondom igen megéri a plusz pénz, LOTR 4 DVD-s kiadásait nem bántam meg 5k-t se, mert egyszerűen csúcs minden szempontból sorozat a kiadás is, no de egy natúr zenei CD még ennél is drágább!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. YuGabe
2009.10.17. 01:09
Azt nem is nézve, hogy egy zenei CD-n a hasznos adat (entrópiája) kábé 100 MB, akár kevesebb. Egy film ezzel szemben azért tényleg üti a 4 GB-ot minimum, főleg, hogy általában ezek azért duplarétegű DVD-n vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.10.17. 13:44
Duna, ólom. Ennyit érdemelnek kb~
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csaber
2009.10.17. 19:14
=====================
II Az Artisjus KÁROS ÖN ÉS II
II Környezete Egészségére! II
====================

:lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.10.17. 20:00
Szerintem ön és közveszélyesek inkább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!