iPon Hírek

Nem Optimus dolgozik az Apple új noteszeiben

Dátum | 2010. 04. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Apple új MacBook Pro noteszgépei a napokban jelentek meg és eddig többé-kevésbé pozitív fogadtatásban részesültek. A 15,4 hüvelykes és 17 hüvelykes képátlójú kijelzővel felszerelt modelleknél az Apple két video vezérlőt is alkalmaz, amelyek között egy speciális technológia váltogat annak megfelelően, hogy éppen milyen alkalmazás fut. Erről az eljárásról eleinte mindenki azt hitte, hogy ez nem más, mint az Nvidia Optimus technológiája, de most kiderült, hogy szó sincs erről.

Az Ars Technica munkatársai rákérdeztek az Apple-nél, hogy konkrétan mi a helyzet a video vezérlők között váltó eljárással, azaz tényleg az Nvidia Optimus technológiáját alkalmazzák-e a noteszek. A válasz meglepő: a gyártó nem az Optimusra, hanem egy saját maga által kifejlesztett megoldásra támaszkodik, amely hasonló elven működik, mint az Nvidia Optimus, de pár dologban különbözik attól.

Az újdonságok.
A két eljárás között az egyik legfontosabb különbség az, hogy míg az Optimus profilok alapján dönti el, hogy az adott alkalmazáshoz szükség van-e a diszkrét video vezérlő bekapcsolására, addig az Apple eljárása azt figyeli, hogy a rendszer betöltött-e valamilyen fejlettebb grafikai keretrendszert, amely komolyabb grafikai terhelésre utal (OpenGL, Core Graphics, Quartz Composer) és ettől függően aktiválja a GeForce videokártyát.

A másik nagyon fontos különbség az, hogy az Optimus esetében a rendszer az integrált video vezérlőt folyamatosan bekapcsolt állapotban hagyja, csak a diszkrét video vezérlőt, azaz a videokártyát kapcsolja ki és be, a pillanatnyi helyzetnek megfelelően. Az Apple saját technológiája lehetővé teszi, hogy a rendszer szükség esetén kikapcsolhassa az integrált video vezérlőt, amennyiben éppen a videokártya van aktív státuszban.

Optimus ide vagy oda, az új MacBook Pro konfigurációk határozottan fejlettebb módszerrel váltanak az integrált- és diszkrét video vezérlők között mint a régiek. A korábbi generáció tagjainál a System Preferences panelen keresztül kellett a felhasználóknak kézzel váltaniuk a diszkrét és integrált video vezérlők között, akkoriban ugyanis az Apple semmilyen automatikus váltási lehetőséget nem kínált a noteszgépek esetében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. fekszi
2010.04.16. 16:23
Erre annyit tudok mondani, hogy (Y)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Castiel
2010.04.16. 16:29
Szerintem jobb lehet mint az Optimus, és drágább is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. XtreemX
2010.04.16. 16:41
Maradok az nvidia megoldásánál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fekszi
2010.04.16. 16:57
Apple köztudottan jó megoldásokat szokott hozni, ha saját magának tervez valamit. (lásd: pl az iPad processzora )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arkman Xtree...
2010.04.16. 19:54
Nem mintha választani lehetne... Ha Applet veszel ezt kapod, ha nem akkor maximum az optimust tudod használni. (Egyébként szerintem jobb mint az optimus, és biztos teljes mértékben "polírozott" már.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kobor42
2010.05.07. 10:11
Már nem azért, de az endgadgeten olvastam egy cikket, ami így kezdődött:

"Nagyon sok usertől kapunk levelet arról, hogy az apple új "optimus" technológiája érthetetlenül rosszul működik, ezért úgy döntöttünk, hogy mi magunk is utána járunk a problémának."

Konkrétan van olyan játék, amire nem kapcsol be, és van olyan szövegszerkesztő, ami csúcsra járatja. Ráadásul az új rendszert nem lehet felülbírálni ki-be kapcsoló funkcióval, úgyhogy az új tulajok nagyon anyáznak Apple megoldására.

Külön kitér a cikk arra, hogy az NVidia Optimus megoldása jobb, egyszerűen azért, mert az nem csinál ilyeneket.

Én alapvetően meghajlok az iPon cikkei előtt, nagyon szép munkát végeznek, de azért ennek most egy kicsit jobban utána nézhettek volna. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kobor42
2010.05.07. 11:27
Sziasztok megint.
Megkerestem a cikket, és nincs benne olyan, amit idéztem - elnézést kérek, fejből nyomtam.

Viszont community van a probléma mögött.
http://www.engadget.com/2010/04/21/macbook-pros-with-nvidia-geforce-gt-330m-silicon-making-question/
Az engadget forrása:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=901521
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!