iPon Hírek

Nem rajonganak a gyártók az új GTX 260-asért

Dátum | 2008. 10. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az Nvidia nem is olyan régen jelentette be legújabb felsőkategóriás kártyáját, amely tulajdonképpen nem más, mint egy felfrissített GTX 260-as modell. A gyártó ezzel a lépéssel a rendkívül népszerű Radeon HD 4870 eladási mutatóit szerette volna egy picit rontani, de a dolgok jelenlegi állása szerint ez bizony nehezen fog összejönni. Az új GeForce GTX ugyan 192 darab shader helyett már 216 darabot tartalmaz, ám ez nem annyira jelentős változás, hogy tömött sorok álljanak miatta a boltokban. A másik probléma az újdonsággal az, hogy a partnerek sem erőltetik a friss kártya forgalmazását, ugyanis a régi, 192 darab stream processzorral felvértezett verzióból jelentős raktárkészleteket halmoztak fel, amelyektől mielőbb szeretnének megszabadulni a pénzügyi veszteségek elkerülésének érdekében.

Az új GeForce GTX 260-as egység a felsoroltak mellett még ugyanolyan áron is kerülne forgalomba, mint a régebbi modell (299 dollár). Az Nvidia nagyobb partnerei, azaz az Asustek Computer, a Gainward, a MicroStar International és a Leadtek Research az elemzők értesülései szerint egyaránt úgy döntöttek, hogy előbb a régi GTX 260-as modellektől szabadulnak meg, addig nem értékesítik az új, 216 darab stream egységgel szerelt kártyákat.


Visszatérve az alap problémára, a legnagyobb vállalatok nehezményezik, hogy nem eléggé erősödött a chip. Bár aktiváltak plusz egy blokknyi Stream Processzort, és így a hozzájuk tartozó 8 textúrázót, minden más változatlan maradt, beleértve az órajeleket és a 448 bites memória elérést is. Hozzá kell tenni, hogy az nVidiának nincs igazán nagy mozgástere, mert így már minden jellemzőben csak egy-egy blokk választja el a chipet a GTX280-tól, így ha igazán komoly erőt adnának neki, akkor pedig pont azt lehetetlenítenék el. Így viszont az érdeklődés nem túl nagy, ördögi kör.

A végeredmény az, hogy bár az Nvidia a GeForce GTX 260-as frissített változatával próbált új vásárlókat elcsábítani a piacon, a Radeon HD 4850-es és 4870-es modellek népszerűsége továbbra is töretlenül magas, gyakorlatilag ezzel is magyarázható, hogy csak lassan növekszik az igény az új GeForce GTX 260-as iránt. A tények ismeretében az ATI számára egyelőre nincs miért aggódni az említett piaci szegmensben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2008.10.10. 21:18
A forint vészesen gyors gyengülése miatt mindenhol emelkednek az árak, csak nálunk (iPon) az a különbség, hogy mi a csökkenésekre is gyorsan reagálunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Multitask
2008.10.11. 11:42
(Vendég_Je?iselý_* @ 2008 Oct 10, 20:48)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.10.11. 14:10
számomra sem világos ez a világválság kérdés, de vki azt mondta nekem, h a gazdaságban minden össze van kötve, ezért most nálunk is válság van....

a 260-asról + annyit, h az nv jelenlegi helyzete haldoklásnak tűnik, de lehet, h kiadnak vmi jó kis karit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!