iPon Hírek

Nem támogatja tovább a PS3-at az Activision?

Dátum | 2009. 06. 21.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Az Activision feje Bobby Kotick hangot adott a Sonyval és a PS3-mal kapcsolatos érzéseinek, amik - ahogy az a címből is kiderült - nem túl derűsek. "Nagyon aggódom a Sony miatt. A PS3 le van maradva egy lépéssel, és ha nem engednek egy kicsit, akkor ha így megy tovább, be kell fejeznünk a platform támogatását. Nagyon drága rá fejleszteni, és a Wii-ből és az Xbox 360-ból többet is adnak el. Így az Xbox játékok több profitot hoznak mint a PlayStation-ösök." - nyilatkozta a The Times-nak.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az alapgép árával van gondja... "Lejjebb kell vinniük az árakat, mert ha nem, akkor a kapcsolt termékek eladási aránya (attach rate) is csökkenni fog. Ha realisták akarunk lenni, akkor meg kell fontolnunk azt, hogy fejlesszünk-e továbbra is a Sony konzolra. Ha előre tekintünk kicsit 2010-re és 2011-re, akkor számba kell vennünk a PS3 és a PSP támogatásának leállítását is."

Az Activision a világ egyik legnagyobb kiadója, aggasztó tehát az efféle hozzáállás a részükről. Csak hogy néhányat említsünk felhozatalukból: Tony Hawk, DJ Hero, Guitar Hero, Call of Duty: Modern Warfare 2. Ez utóbbi cím indítására nagyon készül a cég, elmondása szerint minden idők legnagyobb játék bevezetésére számíthatunk. Mit lehet erre mondani? Szeretnek nagy szavakkal dobálózni.

A Sony reakciója kimért volt, mikor megkérdezték őket az Activision állásfoglalásával kapcsolatban: "Tiszteletben tartjuk a kívülálló partnereink véleményét és a jogukat arra, hogy kifejtsék azt, de mi nem kívánjuk kommentálni ezt a történetet."

Valószínűleg ha a Sony tovább csökkentené a konzol árát már akkora vesztesége lenne a gépek eladásán, hogy azt már csak egy igen mesébe illő attach rate-tel lehetne kompenzálni. Figyelembe kell vennünk ugyanis, hogy a PS3 előállítási költsége sokkal magasabb mint egy Xbox 360-é (pl.:blu-ray lejátszó van benne, míg a Box-ban csak egy sima DVD, alapfelszerelés a WiFi, stb.). Ettől függetlenül idén valószínűleg gyártástechnológia váltás lesz legalább a processzor frontján (45nm-re), ami némileg csökkenti a költségeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. mtrx220
2009.06.21. 10:54
VISSZA A HIRHEZ

szvsz nincs olyan hülye cég a világon ami annyira hülye lenne, hogy veszteséggel áruljon egy terméket.
ez igaz a ps3-ra és a sony-ra is.
azzal egyetértek, hogy drágább egy ps3 előállítása, mint egy xbox360 - logikusnak tűnik;
de azt már nem hiszem el, hogy ennyi időn keresztül mindvégig veszteséggel árulták a jpcsik.

egyszerűen nem jön össze:
a mérleg egyik nyelvén ugyebár veszteségek, dollármilliárdok a cég bevallása szerint. a fejlesztés úgy tűnik vicces rá, hiszen egy csomó jó cím nagy csúszásban van - gondolom az sincs ingyen.

a másik oldalon csak A ps3, ami állítólag veszteséggel van eladva.
ami exkluzív cím az általánosságban elmondható hogy sikeres eladásokkal bír, és üt is, de továbbra is veszteségekről beszélnek, netes játék ingyenes stb.

de most akkor miért is van kinnt akkor a piacon?
csak hogy konkurens legyen, meg merő jóindulatból az emberek felé?
ennyi? ez kompenzál minden veszteséget?
nem hiszem el, de úgy tűnik így van.
de van egy másik lehetőség: nem is veszteséges!

hogy a hírre is reagáljak, teljesen természetes hogy a nagyobb nemzetközi kiadók meghátrálnak, hiszen ők is azt látják hogy kinnt van a ps3, de nem nagyon jönnek a csodák, gondolom vmi pénz is mozog a háttérben, plusz az is lehet hogy tényleg macerás az a cell fejlesztés - nekik.
az igazat megvallva nem hiszem, hogy a jpcsikat nagyon meghatja egy akármilyen cég vergődése, már csak azért sem, mert a ps mindig a japán fejlesztői játékokkal tudott igazi sikereket elérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jano12
2009.06.21. 11:23
mtrx220: hát az Activision nem akármilyen cég.

És ezen felbuzdulva majd jönnek a többiek. Elindult a lavina?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Munszu
2009.06.21. 11:32
Az a kiadó aki a játékai mellé adott mindenféle műanyag t ad és aztán rábiggyeszt egy 25000-30000Ft-os árcédulát az nekem kussoljon a gép áráról...
A programozásról szólva meg mindenki tudja ,hogy nehéz fejleszteni ps3-ra de valahogy semelyik másik kiadó nem olyan szánalmas ,hogy emiatt sírjon. Mindenki tudja ezt de valahogy mégis kijönnek a gépre olyan játékok mint az Uncharted 2, God of War 3 és jó pár Third-Party cím is épp olyan szép mint az X360as társa.
Nagyon elegem van mostanában az Activisionból, pont múgy viselkedik mint annak idején az EA, azt hiszik ők a legnagyobb stúdió a világon és ,hogy ők diktálják a divatot, de majd pofára esnek...
Meg amit a Wendyvel is műveltek...egyszerűen szánalmas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vna
2009.06.21. 11:38
A Wolfenstein kimaradt az Activision játékok közül.

Egyébként tavaly évvégén már csak $50-al volt drágább az előállítás, mint a PS3 végfelhasználói ára, ezért idénre tervezték, hogy végre profit lesz belőle:
http://www.businessweek.com/technology/con...age_top+stories

Erre jönnek a csúnya vásárlók meg kiadók és nagy árcsökkentést kérnek.
Persze a sok royaltyval együtt valószínűleg némi profitjuk tavaly óta lehet, de az egy ilyen terméknél elenyésző.

Ráadásul áprilisban több PS2-t adtak el, mint PS3-t:
http://videogames.yahoo.com/events/plugged...brother/1315218
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pluto
2009.06.21. 12:00
De összességben a PS3 nyereséges a SONY-nak, ezt ne felejtsük el, a saját játékai miatt. Gondolok itt a GranTurismo 5-re, meg a Forma1 részekre. Plussz, minden PS3-as játékon ott van a kis SONY hologrammjuk. Az is érdekelne mennyibe kerűl a kiadóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Gpety
2009.06.21. 12:02
Én valami más, ki nem mondott dolgot sejtek a háttérben. Az odáig oké, hogy felsorolta a hárányait a PS3-nak és hogy lehet, hogy nem éri meg fejleszteni rá, de az utolsó mondatába, hogy keveredett be a PSP? Azt aztért veszik szépen. Valami (valós, vagy kitalált) indoklást nyöghetett volna, hogy azt meg már miért nem fogják támogatni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2009.06.21. 12:13
Bár ez az én véleményem, de szerintem az Activision csak még több profitot akar, és most erősködik. Kétlem, hogy ez a Sony-t meghatná.

Az Activision oldaláról ugyanis nem beszélhetünk veszteségről, tehát biztosan csak _mééég_ több pént akar, ennyi. Ugyanis nehezen tudom elhinni, hogy ha például vesszük az említett CoD-ot, akkor a Modern Warfare-ből PS3-ra eladott négy és fél millió példány ne érte volna meg a portolást.... Ráadásul akármilyen nehéz programozásról is van szó, miután lesznek jó toolkitek és a cégek kiismerik a vasat már nem olyan rossz a helyzet, úgyhogy ha évekkel a gép megjelenése után sírnak az saját magukról szegénységi bizonyítvány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pluto
2009.06.21. 13:10
Persze, ez az egész a több pénzről szól, ha több konzolt adnak el, akkor ahhoz több játékot is vesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.06.21. 16:29
mtrx220:
Nem a hardware eladása jelenti a fő bevételt a Sony-nak és Mircrosoftnak se (Nintendo jelentős bevételhez jut a hardware eladásból is, szóval ők nagyon jól járnak), játékok eladása a fő profit és a több eladott konzol érdekében (minél alacsonyabb ár) akár veszteségesen is eladják a konzolokat, hiszen játékokból a konzol árának sokszorosa jöhet vissza.
Annak meg örülni kellene, hogy a Sony ilyen szabadon fogja az online játék támogatást, azért fizetsz amiért akarsz (mondjuk Xboxnak is van előnye, komplett szolgáltatás fix áron, vagyis ha lenne 5 MMO amit tolni szeretnél nem kellene elvileg mindért külön fizetne, hanem csak megvenni a játékot és online szolgáltatásra előfizetni, legalább is én úgy tudom minden benne van még ez is, persze más kérdés, hogy konzolon nem futnak nagyon az MMO-k az a PC-k területe).

Egyébként biztos valami engedményt akarnak kicsikarni a Sony-tól vagy hogy tolja kicsit nekik a zsét a címekért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. VAjZY
2009.06.22. 15:20
Nem tudom, szerintem ahogy a szerkesztő írt, az elég nagyképű és nem igazságos. Az Activision igenis az egyik legnagyobb kiadója, és én rossz Call of Duty-val nem találkoztam, nem tudom, ki hogy van vele... És ha ők azt mondják, hogy "..minden idők legnagyobb játék bevezetésére számíthatunk.", akkor ez így is lesz. Ellenben sok játékkal, egy CoD-t se rontottak el. A PS3 dologba pedig igazuk van. Elég drága ahhoz képest, hogy mindig egy mérfölddel le van maradva. Üdv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2009.06.22. 15:24
Nemtom, a World at War-t ki adta ki, de az nekem nem volt vmi nagy szám...Ellenben a Modern Warfare 2 az lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.06.22. 15:46
VAjZY:
Senki se kételelkedik az Activision nagyságában (mondjuk CoD széria nem őket hanem a játék fejlesztőcsapatát dicséri (épp melyiket ki csinálta)) Activision, egy multi vállalat és mint olyan legnagyobb problémája az eladások növelése és ebben nincs határ, itt is csak ki akar csikarni engedményt a Sonytól (vagy ki tudja mi megy a háttérben, lehet picipuha megfordult náluk egy zsírosbödönnel (izé bőrönddel, kinyitotta az Activision nagykutyája és azt mondta: Zsíííír, ennyit adtok MW 2 exkluzivitásért? (csak Sonyval szemben, mert a Nintendo Wiiinyoghat, úgy se fut rajta)), várjatok megkérdezzük mit szól hozzá a Sony), szóval ez is csak ÜZLET!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!