iPon Hírek

Nem túl rózsás az érintőkijelzős noteszgépek helyzete

Dátum | 2013. 08. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Tavaly, amikor a Windows 8 megérkezett, az volt a terv, hogy az érintőkijelzővel ellátott noteszgépek elárasztják a boltok polcait és alaposan megújítják a notebook iparágat. Ez szép terv volt, ám a jelek szerint sajnos nem jött be, legalábbis a legfrissebb hírek alapján nagyon úgy tűnik. A helyzet nem túl rózsás Az IDC elemzői nemrégiben módosították korábbi előrejelzéseiket, azaz annyi érintőkijelzős noteszgép már biztosan nem készül, mint amennyit az elemzők vártak, sőt, a friss előrejelzést is optimistának mondják, azaz a helyzet a valóságban minden bizonnyal még rosszabb lesz. Korábban úgy volt, hogy az érintőkijelzős notebookok a noteszgép szegmens forgalmának 17-18%-át teszik majd ki, ám a friss előrejelzés szerint már csak 10-15% körüli részesedésre számíthatnak az idei év folyamán. És ez az optimista becslés.

Érdekesség, hogy korábban nem csak az elemzők, de a gyártók is sokkal bizakodóbbak voltak: az Acer elnöke május folyamán például még úgy nyilatkozott, hogy az idei év végén az Acer noteszgépeinek már 30-35%-a rendelkezhet érintőkijelzővel. Ezt a célkitűzést nem valószínű, hogy eléri a cég - főleg úgy, hogy a gyártó a legfrissebb hírek szerint nagyobb hangsúlyt fektet a jövőben az Android és Chrome OS alapú termékek készítésére, így a Windows operációs rendszert futtató Acer konfigurációk részesedése csökkenni fog. Az okok Na de miért nem történt meg a várt robbanás az érintőkijelzős noteszgépek piacán? Az IDC elemzői szerint ennek leginkább két oka van: az egyik az, hogy az érintőkijelzős noteszgépek kínálata meglehetősen szűkös, a másik pedig a prémium ár, ami ezeket a termékeket jellemzi. Az érintőkijelzős noteszgépek hagyományos társaiknál több száz dollárral drágábbak, sőt, olyan is előfordul, hogy kétszer annyiba kerülnek, mint egy érintőkijelzővel nem rendelkező noteszgép. A Haswell alapú érintőkijelzős noteszek érkezése javíthat a jelenlegi helyzeten, de ezzel együtt a Silvermont Atom alapú hibrid noteszek is hozzájárulhatnak majd az érintőkijelzős notebookok piaci részesedésének növekedéséhez. Amennyiben a következő generációs hardverkomponensek köré épülő érintőkijelzős noteszgépek versenyképes árakon érkeznek, úgy elkövetkezhet a várva várt fordulat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. gab78
2013.08.15. 13:17
Nem túl rózsás az érintőkijelzős noteszgépek helyzete.

Ok? Windows8. Jó, még ide lehet venni az Intel Atomjainak sz.r szoftveres támogatását is, de azzal Win7 alatt is szívás van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim
2013.08.15. 13:41
Fizikai billentyűzettel rendelkező érintőképernyős eszköz használatát csak akkor venném számításba, ha a kijelző elfordítható és a billentyűzetre hajtható lenne. Egyéb esetben inkább tapicskolok touchpaden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Phantomstr...
2013.08.15. 14:10
Akkor lenne igazán haszna, ha olyan pontos lenne, hogy kiváltson egy digitalizáló táblát. Ehhez persze az is kell, amit Asagrim írt, máskülönben elég kényelmetlen volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Tibike1993
2013.08.15. 14:11
Várták a nagy forradalmi robbanást... Próbáltam már ilyen érintőkijelzős laptopot... nem jött be. Az egyik dolog, h egy laptopnak nem áll úgy ez, mint egy tabletnek. Gondolom ezek is ilyen nagy újítást akartak behozni mint anno a táblák, h húú, akkor ez nagy biznisz, DE NEM!!! Ez nem az. A táblák jók, kényelmesek. Ha tapicskolni akarod vmit, ott a mobil vagy tablet, nem a laptopot fogok. Még jó hogy nem ad senki 150 helyett 250et csak azért, h fogdoshatja a képernyőt, nem értem mit vártak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer
2013.08.15. 14:16
Nem túl rózsás az érintőkijelzős noteszgépek helyzete - Mé, kinek kell ilyen fa****g?? Lehet, hogy van 1-2 spéci alkalmazási terület, ahol jól jön, de az emberek 99%-ának ez nem csak hogy felesleges, de fárasztó is egyben. Ki akar karnyújtásnyira tapicskolni, aztán meg egy 15 colos monitort naponta takarítani?

Tényleg van olyan "szakember" aki csodálkozik azon, hogy erre nincs igény? Ha igen, szakember az olyan?

No meg ott a W8, ami nagyon xoar lett.

Én spec annyira feleslegesnek tartom az érintőképernyőt laptopon/asztali gépen, hogy csak és kizárólag akkor vennék ilyen eszközt, ha konkrétan olcsóbb lenne, mint egy vele megegyező tulajdonságú, nem érintős. Akkor is csak azért, mert olcsóbb, így spórolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. grrrgo
2013.08.15. 15:33
Én már egy másik cikknél leírtam a véleményemet, kicsit ugyan lehurrogtak, de azért még egyszer leírnám.
Van egy érintőképernyős netbookom, nem tudtam neki ellenállni, mert nagyon jó áron volt, igaz atom procival és kicsi kijelzővel adták. Csak egy ujjas vezérléssel működik, de a képernyő megfordítható és ráhajtható a gépre mintha csak egy tábla gép lenne. 3-4 évet vártam, hogy a Microsoft egy megfelelő op.rendszert írjon az ilyen típusú gépekhez, de nem tudott vagy nem akart.
(Netbookon még a Win7 starter verziója tetszett a legjobban) A Win8 nem volt hajlandó futni rajta. Mivel szerintem a Win8-at úgy pozícionálta az MS hogy ne működjön régebbi netbookokkal. Gondolom prémium gépeket akartak eladni az érintőképernyő tulajdonsággal, ahogy az Intel is az ultrabook kategóriát szerette volna erőltetni az olcsóbb gépek helyett. De ez nem jött be nekik. (Az emberek inkább a 60 ezer forintos, érintős kínai táblát veszik meg)
Én már kifizettem a tanulópénzt a Microsoftnak. (Most Ő fizeti a tanulópénzt: lásd MS Surface.) A gépem hónapok óta pihen kihasználatlanul. (Utoljára P2P szerverként használtam mert legalább kis helyen elfér.) Ha érintőzni akarok, ahhoz ott van az iPad vagy bármilyen tábla gép. Igaz hogy a táblagép nem helyettesíti a laptopot meg a natív windows-os programokat, de nem is ez a célja.
Zárszó: Ez most nem Win8 szapulás akart lenni. Csak leírtam a saját tapasztalatomat meg a tényeket, amik statisztikákon alapulnak. Az emberek, ha szórakozni akarnak, akkor már nem PC-t fognak venni, hanem iOS-os és androidos gépet. Munkára pedig még egy ideig a windows-os PC-k maradnak az ideális gépek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. j.panzer
2013.08.15. 16:16
grrrgo

Én nem tudom, hogy miért hurrogtak le, szerintem tökéletesen igazad van, minden pontban.

A használhatóság, és az ár a kulcskérdés, hogy ha az ember nagy tételben akar eladni. A legtöbb gyártó általában csak az egyiket teljesíti, az MS egyiket sem.
Mostanában minden gyártó az új Apple akar lenni, és komolyan azt hiszik, hogy az embereknek van minden hónapban 200k elkölteni való pénze. Mert hát vegyél évente egy PC-t, egy laptopot, egy tabletet, egy 200 rugós telefon, egy digitális fényképezőgépet, valami zenelejátszót, stb.
És természetesen mindenből a prémiumot vedd!
Szeretnék én olyan országban élni, ahol erre van keret, de a világ nagyobbik részén az a realitás, amit te mondtál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim grrrg...
2013.08.15. 16:40
grrrgo

Én is majdnem vettem egy ASUS Eee PC T101MT-t, szerencsémre erre nem került sor, a hardvertámogatás totális hiánya miatt mára csak kacatnak lenne jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. budspencer
2013.08.15. 22:03
Vicces, mennyire mellényúlt a sok marketing géniusz ezzel az érintőképernyővel.
Az egér+billentyű kombinációja a legjobb vezérlési mód. Az érintőképernyő szar, használhatatlan, ergonómiai merénylet. Persze, hogy nem fogy, szart drágán nem lehet eladni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2013.08.15. 23:23
Nem lep meg. Mivel ki az aki tapicskolja a kijelzőt egy laptopon? Tiszta zsír lesz a kijelző, ráadásul abszolút kényelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2013.08.16. 04:34
Az IDC elemzőinek nem esett még le hogy az érintőkijelzős notebook a használhatatlansága miatt nem kelendő?! Ennek egyik oka hogy a normális emberek nem szeretik a taknyos kijelzőt, a másik hogy notebookon használhatatlan. Csak az állat Ballmer elmegyógyintézetében kelendő a szerkezet. Az Acer meg előbb próbáljon meg olyan gépet összehozni, ami legalább kibírja a garanciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. grrrgo
2013.08.16. 12:14
j.panzer

A Win8 fan-ok hurrogtak le, hogy mit akarok egy régi és gyenge géppel. Azt mondták, hogy az MS-nek nem kötelessége a régi és gagyi gépeket is támogatni. Azt gondolták, hogy csak szapulni akarom a Win8-at. Pedig csak meg akartam írni, hogy nálam ott kaszálta el magát a Win8, amikor egy direkt tapizós gépre nem volt hajlandó feltelepülni.
Igazuk van egyébként, tényleg nem kell az MS-nek a régi vásárlókat (és gépeket) kiszolgálni! Nekem viszont - mint vásárló - nem kötelező Microsoft-os (Windows-os) gépet vennem. És akik csalódtak a windows-os termékekben, főleg laptop alatti kategóriáknál, azok már más cégek termékeit is választhatják.
Végre szabadság van az IT-ben is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim grrrg...
2013.08.16. 13:47
Nem a gyenge géped miatt hurrogtak le, hanem amiatt amilyen módon rá akartad erőszakolni arra a gépre Win8-at, amiről előre tudtad hogy nem felel meg a Win8 minimális követelményeinek, még képernyőfelbontásban sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. xenoman
2013.08.16. 14:16
Azt, hogy kinek mi tetszik, azt úgyis mindenki maga dönti el. Én személy szerint csak azért nem vettem még ilyen gépet, mert nagyon drágává teszi a gépet a kijelző, és valahogy a 300k körüli gépeket teljesítményben odaveri a 80k-s alap noti is. Munkámhoz nem tudnám használni egy 2Gb memóriával rendelkező atomos gépet. Azon még a böngésző is csak akadni tud. Amint egy gép árát csak kb 50k-val fogja megdobni akkor veszek is azonnal.

Nem értem mi kerül ennyi pénzbe egy érintésérzékeny fólián a tényleges kijelző felett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!