iPon Hírek

Nem tűnnek el az FX processzorok az AMD kínálatából

Dátum | 2014. 05. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD Socket AM3+-os FX sorozatú processzorainak hátralévő napjai már meg vannak számlálva – új modell érkezésére nem is lehet már számítani ebben a családban. A valaha jobb napokat is látott FX márkanév persze nem kerül süllyesztőbe: az arra érdemes termékeknél a jövőben is beveti majd az AMD – mind mobil, mind pedig asztali fronton. Most mobil fronton érkezett néhány érdekes információ a vállalat terveivel kapcsolatban. Kiderült, a rövidesen megjelenő mobil Kaveri APU egységek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek majd, sőt, egy meglepetésről is lehullott a lepel: a hét darab mobil APU között két FX sorozatú példány is lapul majd, ami meglehetősen szokatlan lépés. Az újdonságok közül három normál fogyasztással, négy pedig ultra-alacsony fogyasztással üzemel. Alapok tekintetében ugyanazt a koncepciót láthatjuk, mint amit asztali fronton már megcsodálhattunk: a Steamroller processzormagok mellé GCN alapú integrált videovezérlő társul, de a sorból a kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő és a PCI Express 2.0-s hub sem hiányzik. A hét újdonság közül egy kivitelével mindannyian négy darab Steamroller processzormaggal, azaz két modullal gazdálkodnak, integrált videovezérlőjük pedig Radeon R4, R5, R6 vagy R7 jelöléssel érkezik, természetesen modelltől függően. A TDP az ULV modelleknél 17 watt, a normál feszültségű példányoknál pedig 35 watt. A támogatott technológiák között az Eyefinity mellett a TrueAudio és a Mantle API is jelen van. A hét mobil Kaveri APU jelenleg ismert tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze. Mivel nem hivatalos forrásból származó, pletykaszintű információkról van szó, így ezeket illik kellő távolságtartással fogadni. Íme:
A sorozat két FX sorozatú példányt is tartalmaz – természetesen csak a két leggyorsabb modell érdemelte ki a neves márkajelzést. Az FX-7600P modell a mobil erőművekben, illetve a játékosoknak szánt gamer noteszekben tűnhet fel a nem is oly távoli jövőben. A zászlóshajó szerepét betöltő mobil Kaveri APU négy darab Steamroller processzormagot kapott, amelyek 2,7 GHz-es alap- és 3,6 GHz-es Turbo Core órajelen ketyegnek. Az IGP 512 stream egységgel gazdálkodik, alap órajele pedig 600 MHz-es értéket képvisel, de ez az órajel a turbo szolgáltatás segítségével egészen 666 MHz-ig emelkedhet. A 4 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárral ellátott újdonság 35 wattos TDP-vel érkezik. A gyártó az energiatakarékosabb notebookok piacára is tartogat némi meglepetést. Ebben a szegmensben az A6-7000 lép pályára, méghozzá két processzormaggal és 17 wattos TDP-vel. A processzormagok 2,2 GHz-es alap- és 3 GHz-es Turbo Core órajelen ketyegnek. A fedélzeten egy 192 shaderrel ellátott Radeon R4-es videovezérlő teljesít szolgálatot, amely 494 MHz-es alap- és 533 MHz-es turbó órajelet alkalmaz. A megosztott másodszintű gyorsítótár mérete ebben az esetben 2 MB. Érdekes lesz látni, hogy ez a Kaveri APU hogyan teljesít a Haswell sorozat Core i3-as mobil tagjaival szemben, illetve milyen teljesítményt kínál az alacsonyabb TDP-vel gazdálkodó Bay Trail SoC-okkal szemben. Az erősebb GPU, a GPGPU támogatás és a HSA támogatás javíthatja az újdonság esélyeit, de az majd csak az első tesztekből derül ki, pontosan hogy áll az A6-7000 a konkurenseivel szemben. A mobil Kaveri APU egységek még idén elrajtolnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

171. Zabalint
2014.05.21. 12:38
De hiába nevezi az AMD FX-nek a legerősebb mobil Kaveriket, koncepcionálisan ez már nem az a vonal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
170. tibaimp
2014.05.21. 13:08
Akkor a Budozer tűnik el, mert az volt az FX jelzésű, asztaliban legalábbis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
169. kray
2014.05.21. 13:48
Mindenesetre FM2+-ba is jöhetne már valami táposabb 4 modulos prockó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
168. Zabalint tibai...
2014.05.21. 13:50
Nem, a Bulldozer az más dimenzió, mert ugye voltak Piledriver alapú FX-ek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
167. johnny63
2014.05.21. 13:55
Meg a Vishera, aki esetleg FX-8300 felett vásárolt. Egyébként néztem teszteket, az FX-8350-es proci, még 1 jó darabig proci is marad. És nekem eszem ágában sem lesz Kaveri-t venni, ha egyszer nem olyan erősek már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
166. atti2010 johnn...
2014.05.21. 14:12
Lényegében egy FX-8350 semmi értelme most lecserélni esetleg majd úgy 2 év múlva addig meg sok minden történhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
165. tibaimp
2014.05.21. 15:15
Létezett 1000 dolláros amd proci???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
164. kray tibai...
2014.05.21. 15:25
Ráadásul rendesen alá is vert az intel akkori szériájának!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
163. Zabalint tibai...
2014.05.21. 15:26
Gondolom az az 1000 dolláros az szerver proci lehetett, ha nem tévedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
162. Zabalint
2014.05.21. 16:14
Nekem az Athlon64 korszak teljesen kimaradt, azért nem vágom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
161. j.panzer
2014.05.21. 17:23
Lehet, hogy nagyon meg fogtok dobálni, de szerintem ez egy ostoba lépés. Ha megnézitek a legerősebb FX-eket, azok kb. kétszer erősebbek, mint a legerősebb A-s APU-k. Tehát ha simán csak rásütik a legjobb APU-kra az FX-et, akkor sok, kevésbé tájékozott fogyasztót simán csak palira vesznek és szerencsétlenek egy gyenguszka procit (APU-t) kapnak FX néven.
Ami engem illet, én szerintem a "komoly" APU (jelenleg még mindenképpen) alapból egy zsákutca. Azzal, hogy a procival egy helyre tokoznak egy komoly grafikus chip-et, azzal csak ártanak a procinak. Hisz a GPU a CPU-tól veszi el a helyet, még akkor is ha sok feladatot hatékonyabban tudnak így megoldani. Plusz nem csak a fizikai helyen, de a hőkereten is együtt osztoznak. No már most. Ha azt vesszük, hogy átlag irodai munkához nem kell komoly grafikai teljesítmény, akkor fölösleges a komoly APU, ha meg valaki komoly gamer, annak meg baromira kevés ám egy mai "komoly" APU. Mert ezeknek sem a CPU sem a GPU teljesítménye meg sem közelíti a dedikált hardverek teljesítményét.
Oké, hogy casual gamereknek, plusz notikba, tabletekbe, egybegépekbe jó megoldás az APU, de asztali gépekbe alapvetően elhibázottnak tartom. Ez sajna a tapasztalat is alátámasztja. Ismerősöm tanácsom ellenére APU-t vett játékra. Meg volt halva érte. Hiba mondtam neki, hogy hülyeség. Aztán az IGP kevésnek bizonyult, később, mikor vette dedikált GPU-t az IGP nem volt hajlandó együttműködni vele. Bukó. Adta el az APU-t, vett FX-et. Majd savanyú képpel benyögte, hogy igazam volt.
Azzal persze nincs bajom, hogy egy alap szintű VGA-t (mondjuk ami régen az alaplapi megoldás volt) belehegesztenek egy prociba, de "komoly" VGA-t berakni a CPU mellé nagy hiba, ugyanis mindkét komponens rovására megy.
Az AMD meg simán hülye, ha feladja a versenyt a teljesítmény orientált procik terén, és átáll a semmire sem jó APU-kra. Ha ez tényleg bekövetkezne, váltok vissza intelre, ahol az i5-i7 bár APU, azért ott legalább a helyén kezeli az arányokat. Tosznak az IGP-re, és jó erős CPU-kat építenek. A grafikát meg számolja csak a videókártya. Arra van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
160. tibaimp j.pan...
2014.05.21. 18:14
Érdekes okfejtés, de van benne igazság bőven...
Én mint Inteles kb. ezt ugatom több éve, de mindegy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
159. sks7891 j.pan...
2014.05.21. 18:48
Az AMD ügyesen kiszállt a két PC-s húzóágazatból, ami szerintem egyrészt a HC gamer közösség, másik pedig a profi-nagy CPU teljesítményt megkövetelő munkakörnyezet.

Nyilván egy HC gamernek nem alternatíva egy APU mantle ide, vagy oda. Nem éri megkockáztatni a CPU limitet, APU grafikus teljesítménye ide nem elég, dual graphics szintén lutri, ráadásul csak pár kártyát támogat. Bővíthetőséget pedig el lehet felejteni.

Munkára megint nem a legjobb döntés(gondolok itt CPU igényes programokra, pascal-ozni ellehet mindenen (: ), ha pedig kell dVGA, akkor megint zsákutca. Aki munkára vesz gépet, annak meg a pénz mondjuk, hogy másodlagos. Nyilván nem 1-2 évre építünk konfigot.

Az FX-ek még jó ár-érték arányú alternatívát kínáltak az intel i5/i7-el szemben. Sajnos az egyszálas teljesítményen itt is nagyon könnyen elvérezhetett egy FX-8xxx. Szerintem a következő gépem intel lesz, mert igenis megéri azt a felárat, mondom ezt úgy, hogy AMD-s vagyok. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
158. Balucsek
2014.05.21. 18:53
j.panzer: igazából az APU felállással se lenne gond csak ha egy gamer procit és VGA-t akarnak adni, ahogy a marketingjük többsége erőlteti, akkor felejtsék már el végre a 95-110W-os TDP limitet amibe egy belépő gémer GPU sem fér bele, nem, hogy egy proci+ VGA. Dobjanak össze egy akár 200W-os dögöt 8 maggal minimum egy integrált 270x-el legyen crossfireX képes legalább a kisebb R9-esekkel, aztán hagy szabaduljanak el az FPS-ek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
157. sks7891 Baluc...
2014.05.21. 19:04
Lehet, hogy nem fér bele a kupak alá a 8 mag és az integrált 270x szintű grafikus rész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
156. j.panzer Baluc...
2014.05.21. 19:17
Ez így szépen hangzik, a baj ott van, hogy egy csúcs FX ma 220W-os TDP-vel garázdálkodik. Ha mellé még becsomagolnak egy R9 270x-et (ami még nem is egy csúcs VGA), az még +175W. De ha egy 290X-ben gondolkodunk, ami 290W TDP-s, akkor kapunk egy csúcs APU-t 510 Wattos hőkerettel. Mindezt fizikailag egy helyen? Ezt mégis mivel lehetne lehűteni? Nincs az a 2 kilós, 8 hőcsöves cooler, ami ezt kihűti. Talán valami nagyon durva vízhűtéssel, sok-sok ventivel. Viszont ez már mesze túl van az életszerűség határán. És akkor még mindig ott vagyunk, hogy a két komponens csak együtt cserélhető. Tehát nincs az a játék, hogy VGA-t 2 évente, proci-t 4 évente cserél az ember. Szóval ez így zsákutca.

Sok esetben van értelme a komolyabb APU-knak, de asztali gépbe, pláne gamer gépbe nincs.

Szóval a magam részéről tényleg csak annyit tudok mondani, hogy a mostnai FX-eknek nem lesz méltó utódja, akkor váltok vissza Intelre.

Ezzel a stratégiával az AMD meg lassan csődbe megy. Asztali procik frontján kiesik, tabletekben én még AMD-set csak távoli hírekben láttam, mindent az Atomok, Core-ok uralnak, Mobil fronton is csak Atomot láttam még, ill talán jön majd a Quark-ok. Ha az AMD nem kapja össze magát, de nagyon durván, szép lassan mindnhonnan kiszorul. Jelenleg is csak a konzol APU-k miatt nem veszteséges.

Arról nem is beszélve, hogy ha kiszorul az asztali szegmensből, az mekkora presztízsveszteség lesz nekik.
Egyáltalán nem lepődnék meg, ha a next gen konzolokhoz már nem ők szállítanának egy ilyen scenárió után. Szóval az AMD helyében nagyon keményen odatenném magam, hogy mind asztali, mind tablet fronton letegyünk valami versenyképes (teljesítményben és árazásban egyaránt) terméket. Náluk most kb. a lét a tét, hogy populista legyek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
155. I.Jozsef83 j.pan...
2014.05.21. 22:45
Az a 220W az csak 125 Watt az FX-8350 esetében ! nemtudom honnan szerezted azt az infót de tessék :
http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8350.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
154. BuFFyKa
2014.05.21. 22:58
Valószínűleg erre az FX-re gondolt:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-9590.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
153. Balucsek I.Joz...
2014.05.21. 23:12
Van 220W TDP-vel is a 4,7Ghz-n kiadott FX-9590 viszont ennek a TDP-jébe már egy bivaly kis gamer APU-t lehetne építeni és még a hűtés is megoldható, a tokozás pedig nem hinném, hogy gond, mivel a szerverfronton a Socket G34-es dögök majdnem akkorák mint 2 normál proci. egy R9 270x és egy 8 magos FX mérete 527mm^2 lenne kb úgy, hogy még a bullok 32nm-en voltak gyártva. Ez pl kisebb mint egy GTX 780TI szóval abszolút nem egy megvalósíthatatlan dolog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
152. I.Jozsef83
2014.05.21. 23:17
BuFFyKa
Tök mindegy mire gondolt , ha az FX-835 /8320 -ról volt szó ...
Ismerem a kínálatot ...

Balucsek

jaja

----------------

megj.: de szuper, hogy szerk alatt félig haldoklik az oldal ... szmájlik megsem nyílnak !! 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
151. Terror
2014.05.22. 00:06
Csúcs FX-ről beszélt, az meg a 9590-es. De amúgy nem lényeges, mert az alaplap is többet zabál jóval. Ami a gond itt, hogy nem 10 meg 20 százalékkal rosszabb a teljesítmény/fogyasztás mutató, hanem 100-zal. Ezt ledolgozni lehetetlen. Ebből már soha nem lesz processzor. Az APU meg... totálisan haszontalan, melóra nagyon gyenge, játékra nagyon gyenge, és ahhoz képest, hogy integrált megoldásokban előrébb járnak, a GPU részesedésük a piacon egyre csökken. Amilyen fejlesztésekbe pénzt és energiát öltek, semmi nem váltotta be a hozzá fűzött reményt. Szóval ez már a bezár a bazár tipikus esete, majd átveszi a helyüket valaki más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
150. Fzoltan Terro...
2014.05.22. 01:13
Maradjunk annyiban, hogy NEKED gyenge.
Kis APU htpc-be tökéletes, böngészőben játszó embereknek tökéletes, soroljam még?

Igen, CPU fronton valóban a Phenom II óta gyakorlatilag visszavett az AMD. Lehet elhibázott döntésnek mondani a Bulldozer és Steamroller fejlesztéseket, valóban nem sikerültek jól, viszont gyakorlatilag ezek tették lehetővé pl. a Kabini/Kaveri megjelenését is, amik szintén nagyon jó darabok.

Elterjedtségükről meg annyit, hogy a mai napig az összes PanelPC gyártó a rettenet ősöreg Atomokat meg VIA C7-eket nyomja, elvétve találni Core 2 Duót. Sehol egy C-60, E-350... Csak hogy a passzívaknál maradjunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
149. Asagrim Fzolt...
2014.05.22. 06:29
Maradjunk annyiban hogy eddig ketten mondták hogy AMD-ről Intelre váltanak ha nem lesz több CPU, én is már mondogatom egy ideje, csak a Z97-es lapokat vártam ki (mint kiderült feleslegesen).

Ez már 3 ex AMD tulaj, meg jönni fog több is; mindenki aki megelégelte, hogy nemhogy Intel középkategóriának megfelelő, hanem semmilyen AMD processzort nem fognak tudni venni, mert a teljesítmény rovására megy, hogy ott bitorolja a helyet egy NEKIK halál felesleges IGP ami egy hét (!!!) éves grafkari szintjét hozza! (Itt meg kell említeni, hogy főleg azért, mert a DDR3 RAM modulokat kell használnia)

Azon meg el lehet gondolkozni hogy a HTPC a desktop PC-vel szemben a piacnak mekkora szegmense ... többnyire marha nagy luxus, mikor a desktop PC-be is APU megy, mert úgy olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
148. gabesz7630 sks78...
2014.05.22. 08:29
Ezt mondjuk mar itt regen.
Amugy 3 gepembol 2 intel.
De par hete osszeraktam egy bohockodos filmnezos gepet Lehegyn mar minden szobaba szamitogep .
A-5350 a "kiscsavo" es igazabol az erejet nem tudtam meg kiprobalni de arra amire vettem teljesen jo.
Mindanzonaltal munkara a budos eletbe nem vennek amd-t, sot a munka gepben levo radeonom is lecserelem a francba mert sok a gond vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
147. gabesz7630 Baluc...
2014.05.22. 08:35
Az apukkal az a budos nagy gond hogy :
1. Megveszed a csucsgepet jatekra 2 ev mulva amikor videokartyat kene csereljel akkor kuka az egesz hobelabanc.
2. Megveszed a kozep kategoriat 1 evig hasznalod aztan a cpu ugyan meg vastagon eleg lenne, de a gpu mar fos.
Igy megint csak kuka.
Ez nem jarhato ut max az ilyen lentebb, altalam leirt kategoriaban.
Az egesz megoldasa az lenne mivel megy a wolfeinseten megatextura para, egy uj csatolo felulet amibe a belerakott videokaryta a rendszer memoriat latna.
Vagy egy kulon cucc a lapon, vagy a prociban aminek csak az a feladtata hogy masolgat a pcie-n keresztul.
Szerintem mind a ketto megoldhato.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
146. gabesz7630 Asagr...
2014.05.22. 08:41
Ja es raadasul tok ekek is mer beraknak egy, egy csatornasat.
Lasd kabini.
Nem mindig tunik ugy, hogy gondolkodnanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
145. Neuronetic j.pan...
2014.05.22. 08:45
Azt ne felejtsd el, hogy a mostani konzol generáció mind AMD APU-kat használ, csak nem DDR3-mal hanem 5-tel. Nem lesz itt semmilyen csőd.

Kis összegből kompakt gépet ami már tud valamit grafikailag még mindig egy APU rá a nyerő. A világ nemcsak a gamer PC-k körül forog. A tablet pedig úgy halott ahogy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
144. gabesz7630 Baluc...
2014.05.22. 08:46
Ja es kene egy 10*10 centis tokozas hogy legyen hely szethuzni minel tavolabra egymastol azt a sok szart, ami annyi hot termel, hogy felolvad tole az antarktisz.
Nem csak a penz a korlat azert azt vedd figyelembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
143. gabesz7630 Neuro...
2014.05.22. 08:48
Ez igy van.
Addig nyert ugyuk is van amig a kov generecios penyakba meg celeronokba nem kerul iris pro.
Na akkor abban a szegmensben is redony le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
142. gabesz7630 Terro...
2014.05.22. 08:53
Attol fugg milyen melora gyenge.
Mobil jatek fejleszetshez meg grafikazni is teljesen jo.
Az mas teszta, hogy a stabilitas (az hogy ezek driver, valamilyen, a lapba vagy prociba epitett vezerlo, vagy esetleg maga a procik gondjai e nem tudom) nem egy elhanyagolhato szempont ha az ember dolgozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
141. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 09:00
Akkor beszállok ebbe, mert én Intelről AMD-re tervezem a váltást, méghozzá laptop vonalon, mert asztali gépet nem használok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
140. Terror gabes...
2014.05.22. 09:04
De úgy tűnik, hogy mégsem teljesen jó, mert nem veszik. Az AMD három éve csak olyan terméket gyárt, aminek a grafikához is köze van (csak GPU és APU) ennek ellenére a részesedésük a GPU piacon egyre csökken, miközben az nVidiáé stagnál, az Intelé meg nő. Hiába írja Fzoltan is, hogy NEKED nem jó, a számok azt mutatják, hogy másnak sem kell.

Amúgy igen, nekem sem jó, a Phenom II óta semmi értékelhetőt nem csináltak, az is csak az ára miatt volt megfontolandó alternatíva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
139. Asagrim Zabal...
2014.05.22. 09:07
Oda jó megoldás, ahogy egy csomó másik szegmensbe is, a desktop PC szegmens az, aminél lemaradtak mint a borravaló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
138. Zabalint gabes...
2014.05.22. 09:07
Nem lesz a Celeronokban olyan szintű IGP, ami az AMD hasonló áru APU-inak az IGP-jének a nyomába ér, nem azért mert nem tudná megcsinálni az Intel idővel, hanem azért, mert nem fogja megérni az Intelnek, nem véletlenül skálázzák a termékeiket.

Olyan persze lesz, mint az Iris Pro, csak akkor már az i7-esekben annál sokkal erősebb lesz, ahogy az AMD APU-kban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
137. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 09:10
Low-end otthoni desktop gépbe is jó megoldás az AMD APU, mert ott nem sokat játszik a CPU teljesítmény, viszont az AMD APU-k úgy 60%-al erősebbek grafikában, azaz tud a gyerek játszani, még ha nem is a legújabb játékokkal és nem is max. grafikán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
136. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 09:14
Korábban egyébként pont desktopon volt erős az AMD (lásd Athlon XP -> Athlon 64 korszak), és laptopban meg nullák, miközben épp a laptopok forradalmát éltük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
135. Phantomstr...
2014.05.22. 09:30
Még egy átigazoló AMD-ről Intelre.

Ezzel szemben viszont szerintem nem rossz ötlet az APU- ké, még desktopra sem, de a moduláris PC- kkel versenyezve el fog vérezni. AzAMD szerintem akkor tudna piacot nyerni, főleg most, hogy már lényegében egy PC minden fő részegységét gyártják (+mantle), ha komplett first party konfigurációkat is árulna. Olyan Mac féléket. Egy ilyenre talán a szoftverfejlesztőket is jobban meg tudná fűzni egy alaposabb optimalizációra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
134. Zabalint
2014.05.22. 09:38
Hozzáteszem, rossz irányból közelítitek meg a témát.

Az, hogy az AMD feladja a versenyt a CPU erőben, az már egy következménye a lemaradásuknak, az egész APU koncepció ebből indult ki, hogy mentik a menthetőt. Ha ez nincs, akkor a konzolokba sem ők szállítanának, nagyjából most mennének csődbe. Utoljára a Phenom II volt talán, amit nem érzelmi alapon is érdemes volt megvenni az erős asztali kategóriában, az FX-ek már csak úgy vették fel a versenyt az Intel procikkal, hogy 2-szer annyi mag és magasabb órajellel tudták nagyjából ugyanazt a teljesítményt.

Ezzel szemben alsó kategóriás gépeknél igencsak jól jön az IGP, laptopoknál pedig egyenesen vállalhatatlan volt az Athlon II / Phenom II, szemben például pont a cikkben szereplő mobil Kaveri APU-kkal, vagy a mobil Kabini-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
133. stefiboy
2014.05.22. 09:39
Azért szerintem ne gondoljuk már, hogy olyan hülyék lennének az AMD--nél. Sztem belátták hogy i5/i7 ellen esélytelenek, így rátértek erre az APU vonalra, ami szerintem a tabletekbe valóak volnának, ha nem fogyasztanának sokat. Egyelőre valóban gyengusnak tűnnek mindkét fronton, de pc-fronton sztem ddr4 elterjedésére várnak, ott akarnak dobbantani nagyot. Sajnálnám ha eltűnnének, mer akko marad Intel, és a csillagos árak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
132. Zabalint
2014.05.22. 09:43
A másik, hogy a hardcore gamerek igényei ma már igencsak rétegigénynek számítanak, tekintve, hogy a játékpiac sokkal megosztottabb, mint 10 éve, ma sokkal több a nem kimaxolt grafikájú vagy eleve böngészős játék, és többen is játsszák ezeket, emellett a konzol piac is erős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
131. Phantomstr... stefi...
2014.05.22. 09:54
I5 és i7?
Pillanatnyilag az i3 ellen is esélytelenek az APU vonallal. Talán ha nem másfélszer annyiba kerülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
130. TheEnginee...
2014.05.22. 10:13
A masik amit hajlamosak vagyunk elfelejteni az a GPGPU...
Nem kell temetni az AMD-t, a többszereplös piac alapja es elengedhetetlen kelleke a mai gazdasagunknak.
Mellesleg az AMD kicsit több mint 10k, mig az iNtel 10x ennyi alkalmazottal operal. Bevetelben is hasonlo az attet 2012-13ban.
Emellett meg kell jegyezni, hogy az 1968(69) ota eltelt idö alapjan nem merem kijelenteni (sztem mas jozan ember sem...), hogy a technologiai vivmanyok es elöbbrelepesek döntöen az iNtel fele billentenek a merleget. Etteren pedig közel sem 10:1 az arany...

A bitang APU jo ötlet, ha az lenne egy vallalat celja a nyugati gazdasagban, hogy kiszolgalja az igenyeket.
2014-et irunk, a Föld ezen oldalan. Itt nem rolunk szolnak az odak...
Sziliciumra fel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
129. j.panzer
2014.05.22. 10:16
Látom beindult a buli, de pár dolgot tisztázni kéne.
1. Anno valóban azt mondtam, hogy "csúcs FX" és az valóban a 9k-s sorozat, 220W TDP-vel.

2. Hogyan férne már bele 200-300W TDP-be egy csúcs CPU meg egy csúcs GPU, mikor ma egy combosabb GPU önmagában 250-280W?? És akkor CPU még sehol nincs.

3. Szépen kipattant a vita, hogy akkor most van-e értelme az APU-knak, vagy nincs. Itt egyesek nagy hisztit csináltak, hogy igenis van, satöbbi.
És??? Ki mondta, hogy nincs értelmük. Persze hogy van értelmük. Én is mondtam már. Sok helyen. Laptopokban, tabletekben, egybe gépekben, stb. De (és ezzel visszatérek az eredeti állításomhoz) asztalig gépekbe, és főleg gamer gépekbe pláne nincs keresnivalója APU-nak.Mert grafikailag harmat gyengék, cserébe sok fizikai helyet, és hőkeretet "lopnak" el a CPU-tól, így a CPU is gyengusz lesz, tehát a számolás igényesebb feladatoknál is kárát látja a CPU.
Szerk: Ja igen, és irodai gépekben se nagyon való egy akár csak középkategóriás APU, mert az meg a másik véglet. Oda elég valami parányi vacak, hogy a Windows/Office kombót kihajtsa. Tehát oda meg fölösleges "komolyabb" grafikus mag.

Arról se feledkezzünk meg, hogy mikor megvesszük az APU-t akkor lehet, hogy picit olcsóbb, mint egy dedikált VGA+CPU, de hosszabb távon drágább. Mert ott csak egyben lehet cserélni a 2 egységet, sőt, nem kizárt, hogy 2 évente még alaplapot is cserélhetsz mellé... Míg egy klasszikus PC-ben elég a VGA-t cserélni 2 évente, a deszkát meg a CPU-t elég 4 évente.
Szóval hosszabb távon lényegesen drágább megoldás az APU.

4. Nem tudom, hogy csődbe fog-e menni az AMD, avagy sem, de az biztos, hogy ha felhagy a komoly CPU-k gyártásával, akkor a presztízse baromi nagyot fog borulni. A hajdanán Intel konkurens gyártóból lesüllyed egy ratyi futottak még, céggé.

5. Arról se feledkezzünk meg, hogy minél több területről szorul ki, annál nagyobb lesz a versenyhátránya, arról nem is beszélve, hogy az Intel ki foglya golyózni minden olyan területről ahol ő akar valami kezdeni magával. (Igazából szerintem az AMD-t már évek óta az tartja életben, hogy az Intel nem akarja kinyírni, mert fél a feldarabolástól.)

6. Ennek fényében tényleg nem kizárt, hogy a következő generációs konzolokba sem az AMD fogja az APU-kat gyártani. Akkor aztán tényleg baromi nagy bajban lesznek.

A mobil számítástechnika felé nyitniuk meg szinte reménytelen. Hiába volt ott a Trinity, később a Hondo, majd a Temash, alig volt rájuk épülő termék, mert az Intel a "kizárólagossági" kedvezményeivel kigolyózta őket. Arról nem is beszélve, hogy ha sikerült is teljesítményben ráverni az aktuális Intel megoldásokra, iszonyúan elszálltak az áraikkal.
Az ultrabook platformnak ők nem igazán képesek alternatívát nyújtani, stb, stb.

Összességében és úgy vélem, hogy jelenleg rossz irányba megy az AMD vonat, és azzal, hogy kiszállnak (ha kiszállnak) a komolyan vehető CPU-k piacáról, és csak az APU-kat kezdik erőltetni, azzal szvsz nagy hibát követnek el. Ezt még meg is tetézik azzal, hogy még jobban lejáratják az FX nevet azzal, hogy rányalják az FX matricákat a harmatgyenge APU-kra.

Ha a jövőben is komolyan vehető játékosok akarnak maradni az asztalnál, nagyon össze kéne kapni magukat. Különben szép lassan felzabálja őket a kisvak meg a nagyvak.

Ez persze csak az én véleményem, de amúgy Asagrim-mel értek egyet. Ha ezt komolyan így folytatja az AMD, gyakorlatilag értelmezhető CPU hiányában leszek kénytelen Intelre váltani. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
128. Zabalint Phant...
2014.05.22. 10:23
Az FX nem versenyzett az i5 és i7 ellen, ne forgasd már ki a szavait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
127. TheEnginee...
2014.05.22. 10:31
Jah amit meg elfelejtettem, es köszönet j.panzer-nek hogy eszembe juttatta.
3€-s reszvenyarfolyam es 5+mrd eves bevetel mellett nem sajnalnak senkit, föleg egy olyan vilagban, ahol egy General Motors minden nemü problema nelkül kerhet maga ellen csödeljarast...
Meg egy aprosag: a lenti 45 (idö közben 46 lett. ) hozzaszolas 99%-ban consumer vonalrol ir...
Megbocsajtsatok, de a "komoly" processzor, nem ez a kategoria...
Mind2 gyarto kiemelkedöen jo processzorokat gyart, es oda ahova nem kell, nem is pocsekoljak GPU-ra a draga lapkat...
Folding-ra epitett gepek javaban AMD sziv dobog... Had ne folytassam.
Az hogy egy gyarto (valojaban teljesen mindegy milyen agazat) miert követ egy adott (üzlet)politikat, elegge összetett dolog ahhoz, hogy nehany vitathatatlanul jol kepzett, es jo elmevel megaldott ember ne ertse.
En TUTI nem ertem neha, mit miert csinalnak, de nem is ez a dolgom.
Utolag altalaban azert jön a megvilagosodas...

Neha egyebkent az az erzesem, hogy az AMD tul koran jött a forradalmian jo huzasokkal. Persze azert ez az erzesem, mert a masik megvasarolhatja maganak az idöt a "felzarkozasra".
Japan horrorok azert jok, mert NINCS penzük studiomunkara, es CGI-ra.
Ott mashogy kell elerni a hatast. Aki ügyes megoldja, es iztos vagyok benne, hogy mindket fenti gyartonal azert hoznak emberek olyan dönteseket amilyeneket, mert az ÜZLETPOLITIKAILAG kielegitö, vagy elvart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
126. Zabalint j.pan...
2014.05.22. 10:41
3.
De ki mondta, hogy az asztali gép csak gamer gép lehet? Itt 10-ből 7 ember hardcore gamer gépekben gondolkodik, 2 meg olyan munkákban, ami erősen CPU igényes, holott mindkettő csak töredéke a piacnak (ott kezdődik, hogy a PC piac fele laptop).

4.
Mármint hardcore gamer körökben fog romlani a presztízse. Viszont ha tovább folytatná a versenyt az Intellel a felső kategóriában, akkor garantált a csőd, mert nyilván korlátozott az AMD fejlesztési kapacitása, tehát az az APU vonal rovására menne. Én 1,5 éve beadandóként elemeztem az AMD akkori pénzügyi helyzetét, és ha nincs a konzol megrendelés, akkor nagyjából mostanra elfogyott volna a pénzük, a 2012-es évnek érdemes megnézni a veszteségét, és hogy egyetlen év alatt mennyit romlottak a likviditási mutatóik.

5.
A Bulldozer volt az utolsó próbálkozásuk azon a területen, és csúfos bukás volt, anyagilag és presztízsben is, nem véletlen, hogy végül visszavonulót fújtak. Összetéveszted az okot és az okozatot.

6.
Mivel egyre nagyobb a GPU jelentősége szemben a CPU-val, ezért kétséges, hogy az Intel át tudná venni ezen a területen az AMD helyét, másnak meg nem nagyon van esélye. De az is lehet, hogy elkerülhetetlen az AMD bukása egyszerűen azért, mert túl kicsi hal az Intelhez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
125. Zabalint j.pan...
2014.05.22. 10:44
Azzal egyetértek, hogy a laptop piac nehéz ügy az AMD-nek. Dell-t pl. nem is lehet kapni AMD procival, pedig ha lenne, vennék, így marad a HP, Lenovo, Asus, mint komolyan vehető lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
124. j.panzer TheEn...
2014.05.22. 10:53
Abban speciel igazad van, hogy mi leginkább consumer (az én esetemben ehhez még hozzájön egy KKV-s) módon gondolkodunk, és a világ nem csak ebből áll. Végül is dönthetne úgy is az AMD, hogy viszlát Consummer piac, és csak a vállalati szektor felé nyit. Adott esetben akár még anyagilag is sokkal jobban járnának. Csak hát ezzel az az AMD, amit mi ismerünk, véget érne.

Azt is hozzátenném, hogy én nem vagyok jós, tévedtem már sok mindenben, de azért jóval többször van igazam, mint ahányszor tévedtem. Elég csak megnézni, hogy 10 éve szajkózom, hogy az AMD-nek össze kéne kapnia magát, mert baj lesz. És igazam lett. A cég életének elmúlt 10 éve (1-2 kisebb nagyobb buborékot leszámítva) arról szólt, hogy egyre lejjebb és lejjebb csúsztak. Jelenleg is csak a konzolok tartják életben. Ha ez a tendencia folytatódik...
És persze fordítani brutál nehéz lenne. Kéne nekik egy jó termék, egy jó árazás, és egy nagyon-nagyon jó marketing. Ezek közül szerintem már baromi régen nem teljesül egyszerre mind a három. Max kettő. Az meg kevés, ha az embernek az Intel a konkurenciája.

Egyébként ugyan ez volt a Nokia-val is. Már 2010-ben mondtam, hogy ha így folytatják (akkor még a Symbiant tápolgatták) bajban lesznek, és hogy nagyon oda kéne tenniük magukat. Aztán jött a WP only, mondtam, hogy ez így nem lesz jó, és lám igazam lett. Kb. gyakorlatilag csődbe mentek. Meddig is, 3-4 évig voltak folyamatosan veszteségesek? Csak az MS pénze mentette meg őket a csődtől, aztán belátták, hogy ez bukó futam, inkább feladták a mobil piacot. Az a cég, ami gyakorlatilag megteremtette ezt a piacot. Most meg majd marad szolgáltató, meg hálózati cég. Az AMD is erre felé halad jelenleg. IMHO.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
123. csabi02 j.pan...
2014.05.22. 11:05
Azt is hozzá kell tenni,hogy az Intel is APU-t gyárt amióta integrálva van az igp! (HD graphics)

Bár az AMD kezdeményezte,s hogy ez a jövő,de mégis ők az 1etlenek akik még sima CPU termék palettával álltak elő.
Az intelnek is van 2-3 kakukk tojás,de azok is csak azért ,mert a selejtes igp le lett tiltva....
Nah szal a lényeg,hogy az amd a hazai pályán fog elvérezni,ha nem szedi össze magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
122. j.panzer Zabal...
2014.05.22. 11:12
3.
Megint oda jutunk vissza, amit már ezredszer mondok el. Továbbra sem állítom, hogy nincs létjogosultsága az APU-knak, csak azt mondom, hogy bizonyos területeken túl gyengék, vagy túl erősek.
A véleményem semmit sem változott az első kommentem óta.

Ha a consumer piacot nézzük, akkor ott pont hogy azok vannak kisebbségben, akiknek "komolyabb" APU kell, és akiknek ez való.
Mert ugye két fajta ember van. Egy egyik aki játszik, a másik aki nem. Az aki játszik, annak kevés az APU, aki nem játszik, annak meg feleslegesen. A kettő között vannak az úgynevezett casual gamerek, akiknek talán elég egy APU, viszont szerintem ők vannak kisebbségben a két alap táborhoz képest.
Munkával szintén ez a helyzet. Vagy kell a melóhoz a craft, és akkor nem APU-t fogsz venni, vagy nem kell, és akkor meg elég a leggyengébb APU is.

4.
Nem, szerintem ha egy cég piacot veszít, mindenki szemében romlik a presztízse. Gondolj bele abba, ha a korábban AMD-s gamerek elkezdik fikázni az AMD-t a laikusoknak. A kevéssé hozzáértők menekülni fognak az AMD szó elől.
Üzleti szféra természetesen más, ott nagyobb teret kap az objektivitás.
Abban viszont tökéletesen egyetértek veled a konzolok nélkül már most csődben lenne az AMD.
Viszont más következtetést vonok le ebből mint te. Te azt állítod, (és egyébként igazad van), hogy az Intellel való versen vezetett ide. Kivetkeztetés: ki kell vonulni.
Én azt állítom, hogy nem kivonulni kell, hanem meg kell tudni verni az Intelt egy jó ár/érték arányú procival. Mint a már említett Phenom II-esekke.
Tulajdonképpen én is akkor váltottam Intelről AMD-re. Meghalt a 6 éves gépem kellett új. Bementem egy rakás boltba, hogy dobjanak már össze nekem egy konfigot 200k-ba, és mondták, hogy ennyi pénzért AMD-t, mert, az a proci, amit AMD-be megkapok 40k-ért az Intelnél 60-70.

6.
Az intel kb azt vesz át, amit akar. Sokkal nagyobb keretük van KF-re, ha akarná 1 éve alatt utol tudná érni az AMD-t szinte bármiben. Azért nem lihegnek az AMD nyakán, mert egész mostanáig tosztak az IGP-re, és ha a két cég eladásait (és főleg a profitját) nézzük, nekik volt igazuk. Mondtam már egyszer. Helyén kezelik az APU témát. Ahogy egyre fontosabb lesz a terület úgy fordítanak rá ők is egyre több figyelmet. Lásd Iris.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
121. j.panzer csabi...
2014.05.22. 11:14
13. komment:

Idézet saját magamtól : "váltok vissza intelre, ahol az i5-i7 bár APU, azért ott legalább a helyén kezeli az arányokat. Tosznak az IGP-re, és jó erős CPU-kat építenek. A grafikát meg számolja csak a videókártya. Arra van."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
120. Zabalint csabi...
2014.05.22. 11:20
Bár nem annyira szoros integráció, mint a mostaniak, de az első nem az első generációs Core i széria volt (Arrendale)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
119. csabi02 j.pan...
2014.05.22. 11:25
Nem láttam elnézést,de nem mondhatni,hogy tosznak az igp-re,hiszen lassan utolérik az amd-t...
nekik nem elég ha övék a legerősebb cpu mag, vagy a leghatékonyabb architektúra,mert mindenben tarolni akarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
118. j.panzer
2014.05.22. 11:28
Na jó srácok mindjárt mennem kell. És amúgy sem akarom ragozni a témát, már mindent leírtam a témában, amit le akartam, gyorsan zanzásítok egyet.

1. Van értelme az APU-knak, nagyon sok területen szinte csak és kizárólag az APU-knak van értelme.

2. Viszont vannak olyan területek (főleg a számítás igényes területek, pl: renderelés, egyéb komoly meló, gaming, stb), ahol egy APU többet árt, mint használ.

3. Természetesen a fönti területeken is el lehet viselni egy minimális IGP-t a prociban (ha másét nem, hát azért, hogy akkor is használható legyen valamelyest a gép, ha valamiért ki kell venni a dedikált GPU-t).
Viszont az ilyen területeken tényleg csak egy minimális IGP tolerálható, hogy ne vegyen el lényegi területet, és hőkeretet a CPU-tól. Magyarán, hogy ne menjen a CPU rovására. Minden mást számoljon a dedikált VGA kártya (kártyák).

4. Részemről (és gyanítom sok consumer/gamer részéről) az van ám, hogy nekünk, játékhoz kell a bika CPU, és ha az AMD elkezdi FX-el felmatricázni a (még a saját megoldásaikhoz képest is) harmat gyenge APU-kat, azzal a probléma nincs megoldva. Azaz igen.
Ha az AMD nem ad alánk megfelelő hardvert, váltunk Intelre. - Problem Solved!!

Attól az AMD még lehet sikerese más területen, de ha valaki mindig csak hátrál, előbb utóbb elfogy alóla a talaj. Aki nem játszik, az nem is nyerhet.
Nekem ez a véleményem, a többit az idő eldönti.

Szerk: nekem a föntiekből az jön le, hogy manapság igen is van igény APU-kra is, meg erős CPU-kra is light-os IGP-vel.
Aki nem képes kiszolgálni mindkét területet, piaci részesedést fog bukni. Ez lenne a kommentem lényege.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
117. Asagrim Zabal...
2014.05.22. 11:34
Nem kell ahhoz hardcore gamernek lenni, hogy olyan igényt állíts fel grafikai minőségben játékokkal, amit egy IGP nem, de bármelyik 25 ezer forintnál drágább kari már teljesít.

Sőt, szerintem pont a hardcore gamert nem érdekli hogy milyen grafikával játszik, nem attól lesz hardcore hogy hardcore a grafikai részletesség, hanem hogy milyen eredményt ér el játékon belül. Ha nem így gondolod akkor mást hívunk hardcore gamernek.

Aztán láttam már itt iponon olyan srácot, aki Titan vagy hasonló kaliberű kártya alatt kérdezte hogy bírni fogja-e a kari BF-et 240 FPS-en minimum grafikán, mert 3D-ben tolná 2x120 Hertz-en a játékot ... szóval van egyszer a termék aminek van egy fix teljesítménye, meg van a felhasználási terület, ami lehet sokféle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
116. csabi02 Zabal...
2014.05.22. 11:35
Az első azt hiszem a Sandy volt (2011) és ott jelent meg integrálva a HD graphics 2000 meg 3000-es igp de nem vagyok biztos 100%-ban,mert lehet hogy előtte is volt valami integrált cucc csak én nem hallottam róla soha.
(bár nem hiszem hogy 2008-2009 ben az első i-sorozatban már lett volna hiszen az még a gma -s időszak volt abból is a legjobb a x4500mhd volt aszem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
115. Phantomstr... TheEn...
2014.05.22. 11:39
A gpgpu jelenleg csak ábránd. Legalábbis a hétköznapokban. A professzionális piacon meg kevés az APU. Most arra alapozni, hogy egyszer majd, teljesen értelmetlen. Ha 3-4 év múlva már elterjedne annyira, hogy érv legyen a gpgpu, a mostani A10 már nevetségesen gyenge lesz.

Zabalint
Nem forgatom ki a szavait. Az AMD veszni hagyta az FX vonalat mert versenyképtelen volt az i5/i7 procikkal, helyette nyomja az APU-kat, ami meg mostanra az i3 procikkal szemben is versenyképtelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
114. Zabalint j.pan...
2014.05.22. 11:40
"Mert ugye két fajta ember van. Egy egyik aki játszik, a másik aki nem. Az aki játszik, annak kevés az APU, aki nem játszik, annak meg feleslegesen. A kettő között vannak az úgynevezett casual gamerek, akiknek talán elég egy APU, viszont szerintem ők vannak kisebbségben a két alap táborhoz képest. "

Na ebben tévedsz nagyon. A causal gamerek biztosan többen vannak a hardcore gamereknél, gondolj csak a flash-es, telefonos játékok népszerűségére, amelyek mind-mind az alkalmi játékosokat célozzák meg elsősorban.

Másrészt próbáltál te már egy régebbi gépen egyszerűen csak netezni? Ma már tele van olyan tartalommal a web, amely a GPU-t izzasztja. Ok, hogy általában elég egy Celeron IGP-je is, de ez a jelen, és nem a következő évek, az alsó kategóriában meg nem cserélik le 1-2 évente a gépet.

"Munkával szintén ez a helyzet. Vagy kell a melóhoz a craft, és akkor nem APU-t fogsz venni, vagy nem kell, és akkor meg elég a leggyengébb APU is. "

Vagy olyan a meló, amihez elég az APU, de kell. Szándékosan kihagyod a középső esetet, a valóság nem egy bites, a kettő között végtelen számú átmenet létezik. Ráadásul ahogy egyre több program használja a GPU-t, az APU-k jelentősége egyre nagyobb.

4.
Ja, csak korábban meg pont az ellenkezője rontotta az AMD presztízsét, mindig az volt a szöveg, hogy az AMD játékra jó, de komoly célra nem, mert túlmelegszik és instabil. Szóval ez kétélű fegyver. Az AMD az első Athlontól az Athlon 64-ig gyakorlatilag verte az Intelt a csúcskategóriában, mégsem tudta átvenni a vezető szerepet a piacon, pont ezen sztereotípiák miatt (bár más okai is voltak).

"Én azt állítom, hogy nem kivonulni kell, hanem meg kell tudni verni az Intelt egy jó ár/érték arányú procival. Mint a már említett Phenom II-esekke. "

Most épp ezt csinálja az APU-k terén, csak nem a CPU, hanem a GPU az, amiben többet tud felhozni.

Egyébként meg ha megnézed, az FX alsó kategóriája alig veri a Pentiumokat és elvérzik az i3-akkal szemben (nem csak a Haswell, hanem az Ivy Bridge-el szemben is), ahhoz, hogy az ár-érték arány jó legyen, a Pentiumnak megfelelő áron kellene adni, az viszont már bőven veszteséges lenne az AMD-nek. A felső kategóriája az FX-nek dettó. CPU erőt nézve jó ár-érték arányú procit akkor tudna az AMD piacra dobni, ha a nyakán lenne az Intelnek, viszont technológiailag már az APU-k megjelenése előtt túlzottan le voltak maradva. Anno még az Athlon - Pentium 4 korszakban fele annyiért lehetett kapni a Duront, mint a Celeront, és a Duron elverte rendesen a Celeront. Vagy korábban, emlékszek mikor AMD K6/2-t vettünk a gépbe, 10 ezerbe került a proci, míg a hasonló tudású Celeronok 20-30 ezerbe kerültek. Akkor ezt azért tudta megtenni az AMD, mert nem hogy nem volt lemaradva, de volt, hogy előbbre járt. Most az a helyzet, hogy az AMD-nek ugyanazt hozni drágább, de olcsóbban kellene árulnia ahhoz, hogy vegyék.

6.
Már akkor nagyon mélyen volt az AMD az eladásokban, mikor még meg sem jelentek az APU-k.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. Zabalint csabi...
2014.05.22. 11:44
Az Arrendale-ben is integrálva volt, ez tény:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arrandale_%28microprocessor%29

Csak azért vagyok bizonytalan, mert nem tudom, hogy az AMD-nek valóban a Brazos volt az első, vagy volt már előtte más is, ahol integrálva volt. Ha a Brazos volt az első, akkor bizony az Intel megelőzte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. csabi02 Zabal...
2014.05.22. 11:53
de ez 2010-es mobil proci család volt amit nem akartam asztalihoz keverni.
Sztem a teljes értékű igp az a sandy-nál jelent meg 2011-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. j.panzer Zabal...
2014.05.22. 11:57
Azt én elhiszem, hogy a casual gamerek többen vannak, mint a komoly játékosok, de vajon többen vannak mit a komoly játékosok, és az egyáltalán nem játszók együttesen? Plusz ehhez hozzá jön az összes olyan cég, ahol egyáltalán nem kell IGP, mert word van meg excel. vagy saját progi. Pl. ma volta a postán. Kis ratyi destop gépek, mindegyiken rajta az Core i5 matrica, és igen nehezen hiszem el, hogy ezt valaha is felváltja egy A10-es AMD APU. Már csak a fajlagosan magasabb fogyasztás miatt sem. Aki napi szinten 10+ ezer gépet üzemltet, már a fogyasztásra is gondol.

Azátn nem elhanyagolható tény, hogy a casual gamerek igen nagy részének már PC-je sincs lassan. Ahogy mondtad, ők eljátszanak telefonon, tableten is, nekik tök mindegy. No hát belőlük sem fog megélni az AMD. Főleg azért, mert ott a részesedésük (közel) nulla.

Továbbra is úgy hiszem, hogy az FX feladása nagy hiba a részükről, sok felhasználót fognak bukni.

Engem speciel az nem zavarna, ha beletennének az FX-be, egy harmat gyenge IGP-t, mert miért ne, viszont nekem olyan APU-t ne akarjanak eladni, aminek a felét egy olyan gyenge grafikus mag teszi ki, aminél már 6 éve is jobb volt a 40 rugós VGA kártyám. A nyers CPU teljesítménye meg fele a mostani AMD-s procimnak. Ismeritek a reklámot: Hülye azért nem vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. Zabalint csabi...
2014.05.22. 12:16
Jó, igaz, túlzottan mobil platformokban gondolkodok, na de az asztali platformnál is megjelent ekkor a CPU-val integrált IGP (nem írom, hogy CPU-ba, mert ekkor még kevésbé volt szoros az integráció):
http://en.wikipedia.org/wiki/Westmere_%28microarchitecture%29

Na meg ha jól tudom a Sandy még a Brazos előtt jött ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. csabi02 Zabal...
2014.05.22. 12:27
Így pontosan időben nem vágom és abban biztos voltam,hogy 2010-ben a Lynnfield és a Gulftown féle i5,i7-ben nem volt még igp.

Ám a brazos ACER notim még megvan és 2011.03.havi és bár azért vettem csak,mert nevetségesen olcsó volt de még mindig állati ahogy egyben van és hibátlanul teker a kis E-350 es
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. Zabalint j.pan...
2014.05.22. 12:36
Azt a postai gépet egy Atom vagy egy Brazos, Kabini is kiváltaná, és mindkettőnek jelentéktelen a fogyasztása, innentől kezdve kb. mindegy melyik, viszont az i5 meg rossz megoldás, nyilván az ilyen beszerzésekben mutyi lehet. De ez igaz minden olyan gépre, ahol csak Word meg Excel, amit használnak. Természetesen itt is helyzeti előnye van az Intelnek, mert fejlettebb technológiával kisebb fogyasztású procit lehet gyártani elvileg, de szerintem ezen a területen annyira nem nagy az AMD lemaradása, viszont a piac nagyrészt az Intelé itt is. Itt megint csak nem tesz jót az sem, hogy az AMD-ről éppen a csúcskorszakban terjedt el, hogy jó, csak sokat fogyaszt.

Az tévedés, hogy lenne olyan réteg, aki tömegesen dobta volna ki a PC-jét, sokkal inkább az a helyzet, hogy mellette vettek tabletet, okostelefont, illetve azok, akiknek nem volt PC-s múltjuk, lehet hogy már sosem vesznek, szóval ők meg új belépők. És ugye nem csak a telefonos játékokat említettem, hanem pl. flash, de mondhatnám a webgl játékokat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. Zabalint j.pan...
2014.05.22. 13:22
Egyébként a gamerek jelentős részének az FM2-es 4 magos Athlon II is megfelel, és biztosan a következő generációból is lesz olyan proci, amiben letiltják az IGP-t, és jó áron meg lesz kapható annak, aki dVGA-val játszik. Fölötte meg ha akarna sem tudna versenyezni az AMD, mert le vannak maradva és töredék annyi pénzük van fejlesztésre, mint az Intelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. zsolt200
2014.05.22. 13:33
Nem olvastam végig ezt a sok kommentet, valaki megtudja mondani hogy akkor most van egyáltalán olyan foglalat amit érdemes megvenni erős gamer géphez AMD-nél vagy mivel most az fx-eknek vége és semmi más proci még kilátásban sincs, akkor gyakorlatilag most csak intelt érdemes venni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. TheEnginee... Phant...
2014.05.22. 13:34
Most többek között raytracinggel foglalkozom, es hidd el, ha valami parhuzamosithato, akkor a GPGPU-bol nagysagrandekkel többet lehet profitalni, mint barmiböl...
Nem veletlenül otthon futtatom a kodot javareszt, A6-6400k-n a benti i5-3470 helyett... Nah jo az is igaz, hogy legalabb annyit dolgozok otthon, mint bent.
Van mas is, de nem röffentem be, ha 2 napig futtatok valamit.
Ha nagy melo van, akkor meg kell a diszkret kartya, nincs mese...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. j.panzer zsolt...
2014.05.22. 13:36
Vehetsz most AMD FX-et, mert elég jók. 2-3 évet bizti kihúzol velük. Utána alaplap+proci csere. Ha pedig Intelt veszel, igen nagy a valószínűség szerint kijelenthető, hogy 2-3 éven belül ők is foglalatot váltanak, tehát ha Intelt akarsz majd frissíteni, ugyan úgy alaplap+proci csere. Valószínűleg. Biztos csak a halál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. TheEnginee... zsolt...
2014.05.22. 13:37
Ha definialod az "Erös gamert", akkor szivesen.
Egyebkent elsö blikkre a kerdesedre adott valaszom a "csak iNtel" lenne.
Ha vegre nem azok a rugok mozgatnak a fejlesztesi iranyokat, amik most mozgatjak, ugy nagyon hamar komoly jelentösseggel birna a CPU melle integralt GPU, de ugy gondolom, erre meg varni kell. Velemenyem szerint elkerülhetetlen ez az irany (annyi elönnyel kecsegtet), csak ki kell varni, mert meg a nagy hal erdekei mast diktalnak... Az idö több mint penz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. j.panzer Zabal...
2014.05.22. 13:46
Lehet, mikor a postai i5-söket beszerezték (valszeg sok éve), még nem volt használható Atom. (Elvégre az atom 1 éve, a Bay Trail-el lett használható valamelyest).

Más: sosem állítottam, hogy "lenne olyan réteg, aki tömegesen dobta volna ki a PC-jét". Viszont olyat nem egyet láttam, hogy egy családban volt régen 2-3 PC. (Papa, mama, gyerekek), aztán mikor kiöregedtek a gépek, csak 1 darab újat vettek, meg mondjuk 2-3 tabletet.

Egyébiránt meg nem egy casual gamert láttam nagyon megszívni. Épített egy gépet, mondván "csak tankozni kell, semmi mással nem játszok", aztán ha beleszeret valami AAA-s játékba, akkor meg megy a szitkozódás, hogy még HD-ba se megy rendesen, nem hogy Full-HD-ba.

Még egyszer mondom, el nem tudom képzelni, hogy olyan APU-m legyen, ami felét tudja a mostani FX-eseknek, cserébe van benne egy számomra teljesen felesleges, és használhatatlan IGP.
Ezt az én torkomon le nem dugják, az tuti.

Csináljanak egy batár erős CPU-t tegyenek bele egy nulla teljesítményű R5-s Radeont, azt csók. Ez így egyáltalán nem zavarna. De hogy a chip felét egy olyan GPU tegye ki, ami épphogy csak megüti a belépőszintű megoldások szintjét, az számomra nonszensz.
Így gyakorlatilag egy fél CPU-t kapok a pénzemért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. zsolt200 j.pan...
2014.05.22. 13:53
Jó, köszi szépen a választ, megfontolom akkor még. TheEngineer Fx8350-re gondoltam, meg egy r9 280-ra, olyan szintű proci meg nincs most egy amd foglalatban sem csak az am3+-ban, viszont abba meg most írták hogy több proci nem jön, szóval, nemtom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. Asagrim zsolt...
2014.05.22. 14:05
Sok ember beleesik abba a hibába, hogy úgy vesz "időtálló" PC-t, hogy csak a jelenlegi igényeit veszi figyelembe. Az igények változhatnak, ilyenkor jobb döntés olyan eszközbe beruházni, ami úgy nyújtja a kitűzött teljesítményt, hogy nem az a platform maximuma, tehát legyen erőtartalék.

AM3+ esetében FX-8350 processzort vásárolva már nem tudsz később frissíteni platformcsere nélkül, LGA-1150-et véve i5 processzorral később bármikor tudsz i7-et vásárolni, akár használtan, ami még mindig kevesebb pénz mintha lecserélnéd az egész AM3+ gépet processzorral, alaplappal, sőt, memóriával, mert 2-3 év múlva már a DDR3 modulokat sem nagyon tudod mibe belepakolni, ami akkor teljesítményt képvisel, és jó lesz a következő 2-3 évre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. Zabalint j.pan...
2014.05.22. 14:07
Ja, de akkoriban meg nem volt kis fogyasztású AMD sem, a normál procik közül meg az Intel sokkal kevesebbet evett.

Amit ott csinálnak, arra amúgy a régebbi Atomok is bőven megfelelnek, nem csak 1 éve lett valamelyest használható, ahogy a Brazos is megfelelt volna ugyanoda. De persze nem tudhatjuk a beszerzés idejét.

Abban meg biztos vagy, hogy ha nincs tablet, akkor meg lecserélik? Én is elég régi gépet használok itthon, pedig nincs tabletem, csak egyszerűen nem volt olyan rohamos a fejlődés, hogy cseréljem. Anno azért ez nem így volt úgy a Pentium 2 idején, 1-2 év alatt úgy elavult minden. Ez persze egyaránt érinti az AMD-t és az Intelt is.

Az igazi causal gamer leszarja, hogy milyen grafikai beállítással megy, csak ne szaggasson minimumom, ennek egyszerű oka van, mivel ritkán játszik, ezért nem emelkedik az igényszintje grafika terén. Vagy lehet, hogy mást értünk causal gamer alatt, mert én magamat ide sorolnám, és egy új vagy egy 5 éves szintű grafika egyaránt lenyűgöz, ezért nem igénylem feltétlenül előbbit.

Én értem, hogy neked nem felel meg az ilyen APU, de a te igényed meglehetősen rétegigénynek számít, a rendszeresen játszó emberek sem mind vesznek 1-2 évente új VGA-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. TheEnginee... zsolt...
2014.05.22. 14:07
j.panzernak (es Asagrimnak is) igaza van. Akar mit veszel, 2-3 ev mulva csere lesz a vege lap es proci egyetemben, sött sztem memo is, mert addigra keritesen belül lesz a DDR4.
Szoval SZUBJEKTIVE en vennek egy 8350-et, a 280ala, mert keves az esely arra, hogy limites lenne, föleg mert van benne tuning potencial. De nalam relevans a vetelar.
Az alabbi valaszom azert a kek volt, mert game-re jellemzöen 1szalas teljesitmeny a mervado - sajnos meg ma is - es egy TOP rendszerhez keves a fenti AMD proci.
1 monitoron, FHD-n sztem böven kielegitö lesz az altalad vazolt felallas 2-3 evig.
ATLAGOS jatekelmenyröl beszelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. zsolt200 Asagr...
2014.05.22. 14:09
Na ezaz, hogy Intelhezis jönnek az új ddr4 ramok ezért ott is cserélni kell lapot. Lehet hogy most nem éri meg gépet vásárolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. zsolt200 TheEn...
2014.05.22. 14:12
Mondjuk ha ddr4es lapok támogatják az előző i5-i7 procikat akk csak lap meg memória csere, ami olcsóbb mintha procit is kéne cserélnem. Köszi mindenkinek, Szerintem ez Intel lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 14:13
Ez az elv ma már sajnos nem igaz, gondolj bele, mennyire érdemes a jelenben bővíteni a maximum közelébe egy ddr2-es konfigot, és mennyibe kerülne egy új gép olyan teljesítménnyel, ameddig bővíthetnéd. Ráadásul ha egy foglalatba már nem kapni új procit, akkor a használt piacon felülértékelődnek a platformra készült legerősebb procik.

Szerk.
Ugyanakkor én is inkább egy i5-öst vennék a helyében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. Terror
2014.05.22. 14:13
De milyen DDR4 memók jönnek? Először is csak 2011-es lapokba, aztán másodsorban meg lassabbak, mi nt a jelenlegi DDR3, és ha ez változik is, nem egyhamar, és nem reális áron. A memórián gondolkodni az utolsó dolog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. Asagrim zsolt...
2014.05.22. 14:13
Nem érted.

Nem _kell_ DDR4-re váltanod, ha csak erősebb proci kell az i5-nél, csak a processzort kell lecserélned, ennyi.

Mikor az FX-8350 már kevés lesz, a DDR3 memória még akkor is jó lesz, de már nem tudsz olyan alaplapot venni amibe belemegy, akkor meg gyakorlatilag vehetsz mindenből újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. Zabalint zsolt...
2014.05.22. 14:15
A prociban van a memóriavezérlő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. csabi02 Asagr...
2014.05.22. 14:15
+1
Még csak i5 öst sem kell neki venni ha *játékra* kell csak a gép és nem akar konvertálgatni,hiszen a 4330-as i3 is csontra azt hozza egy high-end vga-val amit egy i7 4770-es.
így lényeges összeget a vga-ra tudná költeni aztán majd 2év múlva simán vehet bele i5,i7-et is...

u.i. és igen a DDR4 miatt várni a legnagyobb hülyeség lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. TheEnginee... zsolt...
2014.05.22. 14:16
Ebben idaig igazad van, tenyleg olcsobb, csak az akkor elöallo problemadat nem oldja meg, ertsd:
Proci oldalrol lesz limites a rendszered, tehat ha cserelsz, akkor graf kartyat cserelnel elöször, de itt CPU limitbe ütközöl, igy procit kellene cserelni. Szoval hiaba veszel lapot, meg RAM-ot, nem oldja meg a szitut.
... szerk utan...
Mondjuk am rendesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 14:16
De biztos, hogy addigra a proci lesz a szűk keresztmetszet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. Asagrim Zabal...
2014.05.22. 14:17
Nem igaz. A rendszermemória ennél sokkal időtállóbb, mert a memóriának nem csak sebessége (MHz), hanem késleltetése is van (CL).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. zsolt200
2014.05.22. 14:19
Nem most aztán kaptam választ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Phantomstr... TheEn...
2014.05.22. 14:19
Ez mind szép, de ha az i5 mellé tesznek gpgpu-hoz egy 260X-et, akkor nem csak a richland A6, de még a Kaveri A10 sincs sehol.

Ilyen "ha majd" dolgokra meg nem adok. Láttam már ilyet az AMD-től épp eleget.
Ha majd kijön a Bulldozer, el lesz verve az Intel.
A bull 8 magos. Ha majd a programok kihasználják, el lesz verve az Intel.
Az architektura APU-hoz lett tervezve. Ha majd kijön vele az APU, el lesz verve az Intel.
Az APU ereje a gpgpu-ban van. Ha majd elterjed, el lesz verve az intel.
Az új konzolokban AMD APU van. Ha majd onnan portolnak...

Nekem elég az igéretekből. Nekem teljesítmény kell. Ha majd eljön a ha majd, akkor majd veszek olyat, ami akkor jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. TheEnginee...
2014.05.22. 14:19
Nah akkor tisztazzuk...
3 ev mulva RAM oldalrol meg böven eleg lesz a mai 1600-as felhozatal is...
GPU szük, ezert csereli, ezert CPU limit lesz.
A RAM csere meg szüksegszerü következmenye, ha majdan idötallo alaplapot akar venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 14:22
Mi nem igaz? Egy szót sem írtam a memória sebességéről.

Én azt írtam, hogy ha van egy ddr2-es konfigod, akkor nem éri meg azt a platform maximumának közelébe bővítened. Azért nem, mert mára valószínűleg nem a processzor lesz az egyetlen, amit cserére szorul, és akkor nem is beszéltem arról, hogy ha később bármid elromlik, sokkal neccesebb lesz a pótlása. Ráadásul a proci az jó drága lesz ahhoz képest, amit tud, mert mint írtam platform csúcsa fog idővel felértékelődni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. TheEnginee... Phant...
2014.05.22. 14:23
No... En meg ha veszek, akkor lesz WC-m aranybol.
Csupan vazoltam egy valos helyzetet, ami bizonyitja, hogy software kerdese a dolog.
En nem igertem semmit, sött sztem itt nem is nagyon igert senki semmit.
A "teljesitmeny kell" dolgot meg nem ertem.
Nekem nem kell teljesitmeny. Nekem eredmeny kell.
Altalaban csigafurot nem azok vesznek, akinek csigafuro kell, hanem olyanok, akiknek furat kell.

Vegül: Az intel SOHA nem lesz elverve. Ez nem a dicsö 300... Nincsenek csodak. Emellett ha valaki tenyleg elhiszi, hogy ök nem egy asztalnal reggeliznek minden december vegen, akkor nyissa ki a pici szemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Asagrim Zabal...
2014.05.22. 14:24
Jó, ennyi erővel tojjuk le hogy mi mennyibe kerül, gariidő után dobjuk ki a francba az egészet, vegyünk újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. csabi02 zsolt...
2014.05.22. 14:30
Mondom,ha csak játszani akarsz az az elsődleges akkor vegyél lga 1150-es i3 4330-at mert kajak ugyanazt hozza pl amit egy i7 4770k természetesen 1darab brutális vga-val legyen az akár gtx780 akár 280x...

Aztán 2múlva ha gondolod vehetsz lga1150-es i7 et ami még mindig kibaszott kemény lesz akkor is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 14:33
http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. TheEnginee... Zabal...
2014.05.22. 14:38

Ez mekkora mar... Nem tudtam, h ilyen van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. TheEnginee... csabi...
2014.05.22. 14:39
Most ezt igy nem nagyon ertem. Ha most ugyan azt hozza, akkor 2 ev mulva nem ugyan azt fogja hozni?
Összezavartok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. csabi02 TheEn...
2014.05.22. 14:43
de azt nem tudod 2-3 év múlva mire elég az i3 és az i7 garantáltan többet fog nyújtani
Amúgy ez csak példa volt,hogy ha nekem nem jönne ki a pénzemből egy gémer masina mindenestől ,akkor így tennék,mert mi is jobb a valóságban?

-egy i3 társaságában pl a gtx 780 (limit nélkül) 2év múlva HA kell proci csere

-vagy i7 -el egy 760Ti és 2év múlva gtx780 vásárlás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Terror
2014.05.22. 14:48
Nem tudom, csak azt tudom, hogy egy ötéves i7 most is processzor, egy ötéves AMD termék meg ma már szart nem ér. És akkortájt pont annyi volt a kettő között a különbség, mint most, sőt, fogyasztásban kevesebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. Asagrim Zabal...
2014.05.22. 14:55
Oké, ezen ne múljon leírom másképp:

A költséghatékonyság fenntartása/fenntarthatósága egy többkomponensű, több gyártótól származó eszköznél rizikós, ezzel nem mondtál semmi újat. Kizárólag ennek alapján biztosra menni, és 2-3 éves váltási ciklusról beszélve, ezzel az időszakkal megegyező garanciaidővel rendelkező termékeket cserélni, mikor azok még jó eséllyel tovább is működhetnek viszont kimeríti a pénzkidobás fogalmát.

Tessék, leírtam ugyanazt csak bővebben, és egyáltalán nincs itt semmiféle C-Z, te akarsz megszabadulni mindentől a garanciaidő lejártával megegyező időt túllépve, ezzel a logikával meg holt mindegy hogy mit vesz, AMDt is, meg Intelt is szépen cserélheti 2-3 év múlva, meg ha a jelen teljesítményt vesszük figyelembe, akkor is teljesen ugyanott van ugyanannyi pénzből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. j.panzer
2014.05.22. 14:59
Abban mondjuk igazatok van, hogy 2 év múlva FX 8350 fölé már nem nagyon lehet lőni (értelmesen) mert bár van 9-es széria, jóval nagyobb a fogyasztási többlete, mint a teljesítmény többlete.
(Arról nem is beszélve, hogy én most akarnék egy T1100-as procit venni használtan, és szinte nincs. Intelekkel bezzeg Dunát lehet rekeszteni).

Ugyanakkor: Ha most olyan procit kell valakinek, ami tudja azt, amit egy FX8350-es, csak Intelben, az kb 20-25k-val többe fog kerülni. Ebből a jövőben bőven megáll az alaplapcsere. Tehát amit most megspórol a jelenben, azt fizeti ki a jövőben. És akkor már a legújabb generációs technika van alatta, nem egy 3-4-5 éves használt ratyi cucc.

Igazából jelen pillanatban kb ugyan annyira jössz ki, ha hosszú távra tervezel. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy melyik megoldás szimpibb neked, egyéni ízlés kérdése. Én FX-et vennék, mert jelenleg olcsóbb (plusz nekem az igencsak drága coolerem is AMD specifikus), de ha szimpi az Intel vedd azt. 3 év múlva mindkét procival ugyan ott leszel árban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. Phantomstr... TheEn...
2014.05.22. 15:02
Eredményt el lehet érni gyorsan, lassan, olcsón és drágán. Jelenleg az AMD olyan eszközt kínál, ami az esetek többségében drágán és lassan ér el eredményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. TheEnginee... Phant...
2014.05.22. 15:13
Ez ilyen forman alig több egy "Jo napot!"-nal.
A FIAT sem megy tönkre, annak ellenere, hogy a BMW 283'000+ uj autot adott el az egyik korai honapban... Jah elvileg valsag van vagy volt vagy mi. A GM meg többet hivott visza az elsö negyed evben, mint amennyit legyartott.
Az altalad leirt 1. mondat informaciotartalma igen alacsony, es tökeletesen igaz. A 2. tekinteteben arra hajlok, hogy kiigazitsam engedelmeddel. Ugyanis ha ez igy lenne, akkor az igazan lenyeges (nem consumer) vonal mar reg elkopott volna. Masfelöl ha ez igy lenne, akkor ki vasarolna AMD termeket? (No FLAME... vagy ez is ilyen hype dolog, mint APPLE, SAMSUNG, etc. termekeknel? Nem hiszem, hisz a forumtarsak többsege leirta ma mar, hogy mindenki fujjong AMD hallatan... Akkor ki hypolna?)

Megegy dolog... Volt itt sok dologrol szo, csödröl, fenntarthatosagrol egyebekröl...
AMD mit gyart? Központi felvezetö, graf. mag es kartya, es kezd RAM-ot a szarnyai ala hozni.
Ezzel szemben iNtel mit gyart?
3x ennyi motyot. Tudom vannak diviziok, etc. de itt pusztan a kockazatporlasztas is sokat nyom a lattba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 15:23
"A költséghatékonyság fenntartása/fenntarthatósága egy többkomponensű, több gyártótól származó eszköznél rizikós, ezzel nem mondtál semmi újat. Kizárólag ennek alapján biztosra menni, és 2-3 éves váltási ciklusról beszélve, ezzel az időszakkal megegyező garanciaidővel rendelkező termékeket cserélni, mikor azok még jó eséllyel tovább is működhetnek viszont kimeríti a pénzkidobás fogalmát."

Csak nem Moszkvában, hanem Szentpéterváron, nem Mercedes-eket, hanem Ladákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Mert én sehol sem írtam, hogy kizárólag ez alapján. A 2-3 éves váltási ciklus is utána jött elő, mert egyébként az is bizonytalan, hogy mikorra nem lesz elég a jelenlegi proci. Aztán a garanciaidőt is te hoztad képbe utólag, egyébként lehet olyan összetevő is, amire 1 év a garancia, amúgy meg köze nincs az egésznek a garanciához, te az egészet abból hoztad elő, hogy én megemlítettem több tényező között azt is a jövőbeli bővíthetőséggel kapcsolatban, hogy akkor már bármely alkatrészre igaz, hogy nehezebben pótolhatóvá válik. Ami a pénzkidobást illeti, én azt hangsúlyoztam, hogy többtényezős a dolog, így nem biztos, hogy akkor a jövőben a bővítés lesz az olcsóbb megoldás.

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy szó sincs minden lecseréléséről egyik esetben sem, hiszen ami szóba jöhet, az a proci, alaplap, ram és videokártya (az SSD, HDD, táp, ház téma ettől független). Adott esetben, ha a proci cserére, a ram bővítésre szorul, drágábban kijöhet ez, mint az új alaplap, új proci, új ram hármas nagyobb teljesítményt eredményezve. Ha előbbi verzió nem jelentősen olcsóbb, akkor meg az általam említett, mi van ha később tönkremegy merül fel, amellett, hogy a használt alkatrész eladható. Ha jelentősen olcsóbb a bővítés, akkor persze érdemes azt választani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. TheEnginee... Zabal...
2014.05.22. 15:27
Azok nem volgak voltak??...

A jereváni rádió:

– Igaz-e, hogy Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak?
– A hír igaz – közli a jereváni rádió –, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

-----------

Lent hülyeseget irtam, nem legyartott, hanem ertekesitett a GM...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. csabi02
2014.05.22. 15:29
Kezdem elveszteni a fonalat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Zabalint Asagr...
2014.05.22. 15:31
Pont az az, hogy a bővítési szempont alapján majdnem mindegy, hogy melyiket veszi, akkor lenne jelentősége, ha nem közép kategóriásat venne, hanem low-end-et, mert akkor sokkal olcsóbb évekkel később a bővítés középkategóriára. De gondolj már bele, ha minden közép kategóriás proci tulajdonosa felső kategóriásra bővítené.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Asagrim csabi...
2014.05.22. 15:36
Már én sem, úgyhogy kiszálltam.

Zabalint

Legyen úgy, egyikünk sem jós, kivétel az AMD, mert az mindig jövő időben beszél. Na ezt elégeltük meg mi páran.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. TheEnginee...
2014.05.22. 15:36
Sracok!
Tisztelem a racionalis vitat, es hasznosnak is tartom a RACIONALIS vitat, de az alapkerdes ez volt:
"...érdemes megvenni erős gamer géphez AMD-nél vagy mivel most az fx-eknek vége és semmi más proci még kilátásban sincs, akkor gyakorlatilag most csak intelt érdemes venni?"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. atti2010 Zabal...
2014.05.22. 15:38
Persze hogy nem hiszen Intel bácsi az egészséges verseny érdekében rendesen megkente a kereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Phantomstr... TheEn...
2014.05.22. 15:48
Ezt nevetem én mellébeszélésnek.
A Fiat és a BMW hasonlat teljesen értelmetlen. A két gyártó teljesen más piaci szegmenst céloz meg, az AMD és az Intel pedig jelen van egymás piacán. Vagyis van olcsó Intel is és drága AMD is. Elvileg versenyeznek a piacon. Minden árkategóriában számít, melyik nyújtja a jobb teljesítményt (olcsóbban és gyorsabban eredményt).

És itt jön a kis kiigazításod. Ki is vásárol AMD terméket? De komolyan, ki? Az AMD eladási mutatóit tekintve nem valami sokan. Az utóbbi időben csak kétféle AMD vásárlóval találkoztam. A csőlátású AMD fannal és azzal, aki "egy hozzáértő barátjától hallotta". Meg van itt a fórumon még kb. egy darab valaki, aki kompakt alkalmi játékos gépet épített.

A még egy dolog meg teljesen irreleváns a mi, vagyis a felhasználók szempontjából. Ha az Intel azért gyárt jobb processzort, mert több mindent gyárt, ezért több a pénze és kevesebb kockázatot tud vállalni, az kit érdekel? Én, mint felhasználó csak annyit látok ebből, hogy jobb terméket árul és még csak nem is mindig drágábban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. atti2010 Phant...
2014.05.22. 15:56
Meg lehet döngetni a szomszédnál hogy Intel CPU-t vettem mindegy hogy 3x áron kaptam +10% teljesítményt de Intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Phantomstr... atti2...
2014.05.22. 16:10
A10-7850: 42800Ft
i3-4330: 31800Ft
i5-4440: 43900FtOooookééé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. csabi02 atti2...
2014.05.22. 16:11
Ez nem igaz.
Anno FX 8320 ra akartam váltani aztán az történt,hogy képbe jött az ivy i5-ös kb 5-6ezer ft-al olcsóbban és a 8350-es szintet hozta.
Ezért számomra 1értelmű volt az intel és nemhogy nem 3x drágábban,de még olcsóbban kaptam ugyanazt a teljesítményt a fogyasztás most nem is számít....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. j.panzer
2014.05.22. 16:14
No, akkor adjunk egy racionálisnak tűnő választ zsolt200 alapkérdésére. Igen, érdemes AMD-s gamer gépet venni.

Számoljunk. Egy komolyabb CPU legalább 3 évig képes kihajtani egy csúcs GPU-t. (Mármint három generációnyi csúcs GPU-t ki kell neki hajtania). Tehát egy FX8350-el minimum 3 évig el lehet lenni.

Három év múlva nagy valószínűség szerint mind az Intelnél mind az AMD-nél foglalat csere lesz. Innentől kezdve a következő lehetőségek vannak.

Veszel ma egy kellően jó alaplapot, mondjuk 30k. Legyen Intelnél és AMD-nél esetén is 30k. Veszel bele egy FX3850-et 45k-ért. Akkor 75k-ba vagy.
Vagy veszel bele egy ugyan ilyen erős Intel Core i7-et, az kb 70 rugó. 70+30 az 100k.

3 év múlva, ha AMD-t vettél dobhatod a piklibe, és cserélheted az új megoldásukra (legyen az bármi), mert nem fogod tudni bővíteni. Ez tény.

Ha Intelt vettél, akkor dönthetsz úgy, hogy nem veszel új alaplapot, hanem veszel egy új Intel porcit bele, ami erősebb a meglévőnél. Mondjuk a használt porci megvan 30k-ba. Ezzel nyersz egy, naaaaaagyon max két évet. Utána pedig cserélheted azt is mindenképpen.

Tehát a képlet így néz ki: Veszel gépet (pontosabban csak alaplapot, és procit, a RAM, VGA, égy egyéb dolgoktól tekintsünk el) 3 évre 75k-ba (AMD FX) vagy veszel gépet 5 évre 130k-ért (Intel konfig). Az AMD évente 25 rugódba volt, az Intel évente 26 rugódba. Tehát kb tök mindegy, hogy mit veszel. Ha pedig 3 év után úgy döntesz, hogy mindképpen cseréled az Intel konfigod, akkor mondanom sem kell, hogy jóval drágábban jössz ki Intelből. Lévén 3 évre oszlik szét a 100k, ami éves szinten 33 rugó.

Én a helyedben vennék egy 8350-et, aztán 3 év múlva meglátjuk mi lesz. Ha addigra nem áll elő az AMD egy versenyképes procival, ráérsz akkor is Intelre váltani. Bukni semmit nem bukhatsz az AMD-n.
Arról nem is beszélve, hogy mi hangzik jobban. 3 év múlva váltani alaplapot, és átállni az új technikára, vagy 5 évig szenvedni egy deszkán???

Persze most lehet azzal kajabálni, hogy egy komolyabb i5 is felveszi a versenyt a 8350-el, és ez egy mag teljesítmény esetén igaz is, de összteljesítményt nézve inkább az i7-esk vannak ezzel egy szinten.

Szóval szerintem akkor is megéri (pusztán számszakilag) FX-et venni, ha nem is lesz ennek utódja, és 3 év után megy a levesbe. Ha a pénz nem számít, akkor i7, nem kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Zabalint Phant...
2014.05.22. 16:17
És az IGP-k teljesítménye? Mert ok, hogy mondhatod, minek IGP, csak így ugye ez az összevetésed olyan, mint ha egy teherautó sebességét vetnéd össze egy személyautóéval, vagy fordítva, a rakterét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. TheEnginee... Phant...
2014.05.22. 16:22
befejeztem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Zabalint Phant...
2014.05.22. 16:24
Egyébként meg öngól, mert ott az FX-6300, ami meg 26 224 Ft, és erősebb az i3-4330-nál, i5-4440 meg nincs is a táblázatban...

Mielőtt valaki megjegyzi, ez nekem is öngól, valóban, mert én épp arról ugatok, hogy esélytelen az AMD az FX szériával, és ezért nem érdemes folytatnia. Ezt a véleményemet továbbra is fenntartom, mert hiába lehet hasonló áron vagy olcsóbban FX-et kapni, csak éppen a fogyasztás sem mindegy, na meg hogy az AMD-nek mekkora haszna van abból, hogy 2-szer annyi maggal sokkal drágábban hozza ugyanazt, és ugyanazon az áron vagy akár olcsóbban árulja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. TheEnginee... j.pan...
2014.05.22. 16:25
+1
A legelejen ha jol emleXem, valami ilyesmit irtam en is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Phantomstr... j.pan...
2014.05.22. 16:27
Ezzel csak az a gond, hogy az FX-8350-et nem az i7-4770-hez kell mérni, hanem kb az i5-4570-hez, az pedig 48 ezer. És ez az összteljesítmény, nem az, hogy az FX-et a tesztekben mindig felhúzza a 3DS Max meg az Adobe Premiere. Itt gamer gépről van szó.

Használt termékek árával nehéz számolni, te is csak a csereproci árát számoltad, márpedig ami addig volt, azt sem teszed ki a polcra, ugyanúgy eladod használtal, lehet, hogy így a frissítés nettóba csak 10 ezerre jön ki.

Vagyis simán jobban megéri az i5. Akár számít a fogyasztás, akár nem, akár van tervbe véve fejlesztés, akár komplett csere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Zabalint Phant...
2014.05.22. 16:30
"Használt termékek árával nehéz számolni, te is csak a csereproci árát számoltad, márpedig ami addig volt, azt sem teszed ki a polcra, ugyanúgy eladod használtal, lehet, hogy így a frissítés nettóba csak 10 ezerre jön ki."

Mert az alaplapot azt nem adod el, ugye, ha lecseréled?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. j.panzer Phant...
2014.05.22. 16:33
Igen, de ha eladod a használt alkatrészt, annak az árát az FX-es konfigból is le lehet vonni, tehát arányaiban véve ugyan ott vagy. (Ezért nem is kevertem ide ezt eredetileg. Mint ahogy az sem törvényszerű, hogy eladod a régi konfigot. Lehet beviszed az irodába (like me), vagy odaadod családtagnak).

Ami a használt alkatrészek árát illeti, 30k a minimum, amiért i7-et be lehet szerezni, és azok az i7-ek pont hogy nem a csúcs kategóriások voltak, szóval igazából pont hogy nagyon megengedő voltam, mikor számoltam. Szerinted, ha 3 év múlva vesz egy használt procit, ami erősebb az ő i7-esénél, (tehát max 2 éves, csúcs közeli i7-esről beszélünk) az mennyibe fog kerülni? Tegyük fel másképpen a kérdést. Mennyibe fog kerülni egy 2 éves i7-es, ami anno 80k volt??? Biztos, hogy 30k-nál többe. Szóval pont hogy még az Intel javára csaltam. Ennek fényében pedig igazából még sokkal jobban jár az AMD konfiggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Zabalint
2014.05.22. 16:37
Egyébként a legnagyobb probléma, mint már említettem, a használt procikkal, hogy az adott foglalat csúcskategóriája idővel aránytalanul felül fog értékelődni a közép és alsó kategóriához képest, mivel bővíteni előbbire akarnak a legtöbben. Tehát a meglévőt aránytalanul olcsón lehet eladni, az erősebbet aránytalanul drágán megvenni, legalábbis relatív, nem az új, akkor már jobbakhoz viszonyítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. csabi02
2014.05.22. 16:37
Mivel tudjátok,hogy Zsolti200-nak játékra kell a gép eléggé megdöbbentő,hogy mégis képesek vagytok az FX8350-et javasolni neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Phantomstr... Zabal...
2014.05.22. 16:38
Az IGP-k teljesítménye másodlagos. Ha kell a GPU teljesítmény, az A10 is kevés, ha nem kell, akkor meg sok. Egy jó extra, ami azonos ár mellett az A10 felé billentené a mérleget, de 30% többletnél már olymindegy.

Az FX-6300 26200, az i3-4130 meg 27800. És az FX-et még mindig a 3DS Max, Adobe Premiere és hasonlók húzzák fel, ami nem épp átlagos felhasználás. Ezt tudja, ilyen áron. Vajon miért is kértek még egy hónapja 2000-rel többet a 6300-ért, most meg miért ennyi? Mert ennyit ér. Ennyit az öngólról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. j.panzer csabi...
2014.05.22. 16:39
Az a proci 3 évet akár hogy nézzük ki fog húzni még egy gamer gépben is. Onnantól kezdve meg lehet frissíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. j.panzer
2014.05.22. 16:41
Hú de átment ez Intel vs. AMD-be. Kár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. TheEnginee... csabi...
2014.05.22. 16:43
Raktam össze vasat cimboranak azzal is game-re. (Massal is masnak...) Nincs ra panasz azota sem, Radeon 7850-nel.
A lent emlitett 280-hoz en nyugodtan vennem meg a 8350-es FX-et, valami combosabb hütövel.
Amennyiben a vetelar szamit!
Nem vagyok jos, nem ismerem a jövöt a jateksw fejlesztesröl (nemi fogalmam van ) de en nem felnek, h keves FHD-re a fenti kombo. Most sem az.
Emellett igazabol majdnem tök mind1 mit vesz, ugyis csere lesz, es a penzeert nem fog egyik gyartotol sem szignifikansan jobb "teljesitmenyt" kapni.
Aztan meg ugyis csere lesz a vege a lent kifejtett okokbol adodoan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. j.panzer
2014.05.22. 16:46
Az a büdös nagy helyzet, hogy egy R9 280-as kártyát még egy Pheonom II vége is lazán kihajt. Azok pedig már igen csak 4-5 éves megoldások. Akkor?
FX 8350-el 3 éven belül nem lesz itt semmilyen CPU limit. Már pedig ha ez így lesz, akkor életbe lép a lentebbi számítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Phantomstr... j.pan...
2014.05.22. 16:47
És most már megint összekavarodtál. Az FX konfignál szó sem volt fejlesztésről. Ott cseréről volt szó. Nincs is mire fejleszteni. A 8350 a plafon, afelett csak a 9000-esek vannak, amik alá 50 rongy egy alaplap.

Fejleszteni meg az i5-öt sem kötelező, csak egy opció. Ha nem éri meg a fejlesztés, simán előfordulhat, ugyanúgy le lehet cserélni a komplett konfigot, mint az FX-est. Az i5 ugyanaddig bírta, ugyanannyit fizettél érte, csak jobban tartja az árát és hűvösebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. j.panzer Phant...
2014.05.22. 16:51
Dehogy kavarodtam össze. Te nem érted. Ha cseréled az i7-est, akkor eladod a régi i7-es procit. (Alaplap marad).
Ha az FX-es rendszert cseréled, akkor ott a procit, és az alaplapot is cseréled. Tehát lesz egy fölösleges alaplapod és procid. Amit pont ugyan úgy el tudsz adni, mint a használt i7-est. Az így befolyt pénz pedig csökkenti az új alaplap és az új proci árát. Mit nem értesz te ezen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Zabalint Phant...
2014.05.22. 16:51
"Ha kell a GPU teljesítmény, az A10 is kevés, ha nem kell, akkor meg sok."

Valóban csak egybites a világ.

Nagyon helyes meglátás, hogy a procik alapvetően oda vannak árazva, amennyit tudnak, viszont azért egy csúsztatási kísérletet megért, hogy ebből a rendszerből kiugrónak mutasd be az AMD APU-kat, holott azok azt tudják, ami konkrétan nem neked kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Zabalint Phant...
2014.05.22. 16:53
Egyértelműen az i5 a jobb választás, csak éppen nem amiatt, mert érdemes lesz fejleszteni a jövőben, mert az nem valószínű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Phantomstr... Zabal...
2014.05.22. 16:57
Nekem nem kell. Meg a piac 90%-ának sem kell. Ha kellene, akkor megvennék és 20% körüli részesedéssel járna az AMD APU-val vagy anélkül, hanem 50% körül, mint a diszkrét grafikus vezérlők piacán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. csabi02
2014.05.22. 16:59
Nem,félre értitek a kérdést azért tettem fel,mert ti is tudjátok,hogy az FX ek teljesítménye mennyire ingadozó a játékok alatt és Zsolti200-nak meg pont arra kell a gép és ezért nem értem,hogy ha 1árban van az i5 meg fx8350 és cpu teljesítményben is csak tizedek vannak 1-ik másik javára,és ha fogyasztás terén is az i5 csak a felét kéri,akkor mi az a halvány,plusz amiért az FX-et ajánlottátok neki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Terror csabi...
2014.05.22. 17:01
Teljesítményben nem tizedek vannak, hanem gyakran másfélszer úgy hasít, mint az FX. Ezért is nézek értetlenül a játékra AMD processzort ajánló posztokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Phantomstr... j.pan...
2014.05.22. 17:02
De csak te beszélsz még mindig i7-ről, mikor az FX az i5-ösökkel van egy súlycsoportban.

Jelenleg úgy áll a dolog, hogy van két konfig egy FX8350-nel, egy másik meg mondjuk i5-4570-nel. A két konfig nagyjából ugyanaz a teljesítményt nyújtja, nagyjából ugyanazon az áron, vagyis nagyjából ugyanannyi élettartammal számolhatunk.

Ha az FX-et cseréled az komplett platformcsere, ami ugyanúgy megjátszható az i5-tel is, tehát megint ugyanott vagyunk. Ha csak az i5-öt cseréled, az az FX-nél még mindig komplett platformcsere. A kimenő alkatrész mindkettőnél csökkenti az árakat.

Tehát van két azonos kondíciókkal rendelkező konfiguráció, amiből te ajánlod az FX-et, mert csak. Egyelőre itt tartunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. TheEnginee... csabi...
2014.05.22. 17:04
Jogos, meg vagyok gyözve!
Bar nem kardoskodtam egyik megoldas oldalan sem, de ha az i5 egy arban van vele, es az alaplapok között nem lesz relevans különbseg (ugy velem nem lesz), akkor teljesen jogos az okfejtes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. j.panzer csabi...
2014.05.22. 17:10
Nézd, ő egy egyszerű kérdést tett fel. Adtunk neki egy egyszerű választ. Megéri az AMD??? Igen.

Az Intel is megéri? Igen.

Innentől kezdve neki kell mérlegelnie a dolgot. Szerintem egy FX 8350 nem rosszabb, mint bármelyik i5. Sőt. Pl voltak tesztek, melyek pont hogy azt bizonyították hogy az i5 gamer konfigok hajlamosabbak a mikrolaggra.

Szerintem, ha a pénz számít, akkor egy combosabb i5 és az FX 8350 kb egy szinten van játék terén (sok másban jobb az FX, fogyasztásban sokkal szarabb).

Ha a pénz nem számít, akkor nem kérdéses, hogy i7. És akkor azzal már nem kispályázik.

A kérdését megválaszoltuk, a döntés az övé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. j.panzer Phant...
2014.05.22. 17:15
Nem. A két proci max játékban egyforma (ott sem biztos) más fronton jobban jár az FX-el. Igaz magasabb a TDP-je.

Viszont én egész biztos nem fogok belemenni egy Intel vs AMD vitába. Mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai. Mindenki döntse el maga. Mondtam, pusztán számszakilag nem fog bukni az AMD-n. Ha neki nem szimpi az AMD, vegyen Intelt. Mindenki azt vesz, amit akar.
Szerinte ezt itt le is zárhatjuk (legalábbis részermről). Amúgy is az volt a lényeg, hogy pfujjj-pfujjj A10-es APU-k. Nekem nem kell...
Ha az AMD erre veszi az irányt, állok át én is Intelre. Eeeeenyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. zsolt200 TheEn...
2014.05.22. 17:17
Hova fajult egy egyszerűnek tűnő kérdés Már lezártnak tekintem, I5 mellett döntöttem, valószínű egy i5 4440 vagy egy i5 4570 lesz, kész. Azért köszi (Fontos a fogyasztás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. j.panzer zsolt...
2014.05.22. 17:18
No ennyi, kérdés lezárva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. atti2010 Terro...
2014.05.22. 17:20
Másfélszer játékokban, álmodozz csak királyleány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Terror j.pan...
2014.05.22. 17:21
Egyformák játékokban? Na ez durva. Mármint úgy néz ki a dolog, hogy csak szerinted. [LINK] Mindenki más szerint meg inkább az i3 a súlycsoportja az FX-eknek, meg az ötéves Nehalem. A szerencsétlen AMD processzorok úgy vannak elverve játékokban, hogy csak úgy füstölnek csórikámék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. j.panzer Terro...
2014.05.22. 17:27
Ebből a linkből mi derül ki??? Hogy egy SLI-be kötött Titátn jobban együttműködik egy Intel procival? Nahát. Amúgy meg igazábol az derül ki, hogy egy ilyen VGA szörnyeteggel, kb mindegy, hogy milyen procid van, úgyis elmegy bármi. Ne legyél már gyerek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. csabi02
2014.05.22. 17:30
Nem akartam balhét és azért nem is hoztam fel az olyan teszteket ahol amd 7970GHz el is 20fps különbségek vannak FX8350 és akármelyik intel között,de a legdurvább a Skyrim ahol már botrányos a különbség mind a min. és max. fps értékekre vonatkozóan főleg annak tudatában,hogy ugyan az az AMD! high-end vga csücsül a gépekben.

De az igazi bizonyíték az volt amikor az AMD bemutatóra készített teszt konfigjában i7 volt...és nem FX8350
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. TheEnginee...
2014.05.22. 17:31
Nem ertem ezt a szinhaborut. Soha nem ertettem.
Az FX-el sincs semmi baj, 2 pici szememmel lattam, hogy mire kepes.
Az i5 meg jo valasztas. Mint lattuk fontos a fogyasztas.
Amugy 1998 ota nem vagyok hajlando, csak NAGYON kritikusan szambavenni a "partatlan sajto"-tol szarmazo teszteket es hasonlokat. Nem csak PC fronton, egyaltalan. Amikor teszt folyik, altalaban jön vele a kenöcs is, hogy jobban csusszon!
TISZTELET A KIVETELNEK, de sajnos abbol a.: eleg keves van. b.: eleg nehez rajönni, ki valoban partatlan.
En mar csak azt hiszem el amit magam megmertem. Nem hallok, nem latok, nem szagolok, hanem amit megmertem. Ezek alapjan kijelenthetö, hogy egy 280-as kartyat FHD-n egy FX8350 ugyan ugy kihajt, mint az ominozus i5. Fogyasztas, tuningpotencial, egyebek nincsenek a kosarban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zabalint Phant...
2014.05.22. 17:31
Az a piac egyáltalán nem homogén, azon belül elég sok szegmens létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. j.panzer TheEn...
2014.05.22. 17:34
+1
Pont ugyan így vagyok ezzel én is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Terror j.pan...
2014.05.22. 17:34
Ebből a linkből pont az derül ki, amiről nem akarsz tudomást venni, nevezetesen, hogy az FX-ek nagyon gyengék. Főleg játékokban. Amúgy érdekes az AMD fanboy hozzáállás, ha VGA-limit van, akkor azért éri meg AMD processzort venni, ha meg nincs, akkor meg azért éri meg AMD processzort venni. Fogd már fel, hogy egy gyenge szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. j.panzer Terro...
2014.05.22. 17:38
Előbb nézzük meg ugyan ezt a charott, ha két R9-es van CF-be kötve. Amúgy igen. Az FX egy gyenge szar, ebben egyetértek, de nem annyira, hogy számítson. És pont annyival olcsóbb, hogy megérje. Innentől kezdve, sokadszor mondom, egyéni ízlés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Phantomstr... Zabal...
2014.05.22. 17:41
Igen, a piac nem homogén. Vagyis érdemes lenne megvizsgálni, hogy az AMD 20% részesedéséből mennyi az APU és mennyi az olyan APU, ami mellé videokártyát vettek, mert a felhasználó rájött, hogy kevés az IGP. Mert az eddigiek alapján az AMD GPU eladásain nem sokat igazítanak az IGP-k. Tételmondat:
"Az Intel az AMD kárára növelte saját piaci részesedését"
És ebből még ki sem derült, mennyi IGP-t használnak ténylegesen, és mennyi az, ami csak "járt a procihoz".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Phantomstr... j.pan...
2014.05.22. 17:46
Nyugodtan nézd meg. Urban legend, hogy az Intel mellé jobb az nvidia, AMD mellé meg az (ATI)AMD. A CPU piac 80%-a az Intelé, az AMD-t meg a videokártyapiac tartja életben. Egyszerűen nem tehetik meg, hogy a saját kártyáikat gyengítik a konkurencia processzoraival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. csabi02 zsolt...
2014.05.22. 17:54
A lehető legjobban döntöttél és garantáltan nem fogod megbánni a dolgot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zabalint Phant...
2014.05.22. 17:58
Abból kb. semmi nem derül ki erre vonatkoztatva, hiszen ez jelentheti pl. azt is, hogy az Nvidia söpri épp le az AMD-t a dGPU piacon, miközben az egyre szűkül, és ez magyarázza az Intel előretörését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint Phant...
2014.05.22. 18:03
Ha akarná, akkor pont az Intel tudná csődbe juttatni az AMD-t ezzel az eszközzel, csak valószínűleg többet fájna nekik, mert jelenleg is kvázi-monopóliumuk vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Phantomstr... Zabal...
2014.05.22. 18:18
Az Intelnek nincs konkurenciája a dGPU piacon, mert nem gyárt dGPU-t. Neki az a jó, ha mindkét gyártó termékeiből kihozza a maximumot, mert ha az AMD videokártyáit lefojtja, jobban megéri AMD processzort venni melléjük és piacot veszít a számára fontos szegmensben. A CPU piacon így is csak alibikonkurenciája van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint Phant...
2014.05.22. 18:28
De így is tönkre tudná tenni az AMD-t, mert olyan mértékben kellene lefojtania az AMD videokártyáit, hogy közben kicsit olcsóbbá téve az AMD legerősebb procijai szintjén lévő procijait, még mindig gyorsabb legyen az Intel + AMD, mint az AMD + AMD, de gyengébb, mint az Intel + Nvidia.

Más kérdés, hogy az egész fikció, mert mint írtam, ez nem érdeke az Intelnek. Pont azért nem érdeke, amit írsz, mert a CPU piacon alibi konkurenciája van, ezért is írtam, hogy kvázi monopóliuma van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.22. 21:25
Nyugi Terror, tudom hogy ilyenkor már picit felhúznak az értetlenek, de akkor is, ha jobban tudod, próbáld meg úgy átadni, hogy megértsék ők is miben jobb az egyik és miben(ha van ilyen) a másik.

No én pl 2006 óta AMD-vel vagyok. Még annak idején egy talán 2700+-os vagy valami ilyesmim volt. (Pont nemrég vittem le az e- hulladéklerakóba)
Jelenleg 2010 óta egy t-1055-ösnek vagyok a tulaja, és én is gondolkodom egy frissítésen.
Régóta nézegetem a teszteket, mert minden évben elhatározom hogy most már csere, de aztán az anyagiak visszatartanak, vagy a közelgő új tech etc.

Sokáig én is AMD-n gondolkodtam, mert bevallom megszoktam, és úgy gondoltam hogy ebben abban gyengébb, de olcsóbb, meg van pár hasznos tulajdonsága...de sajnos azok után hogy kiszálltak az AM procikból egyszerűen nincs értelme, mert nincs hova fejleszteni.
Szóval ténylegesen csak intel marad. (van egy laptopom is két éves i-3-mal bánom hogy nem 5-öt vettem akkor mert lehet megérte volna a +20 K-t, sőt bőven))

Videokártyából is meg gépből is volt mindkét féle. AMD és intel is. (97-től intel gépek 2006-tól meg az AMD). A videokártyáknál kb általában olyan hetek, vagy hónapok eltérés van az NVIDIA és az AMD között, mikor melyik épp az erősebb. Prociban viszont egyszerűen tényleg nincs már alternatíva egyszerűen azért mert az AMD nem fejleszt új (hagyományos mint az FX, Thuban etc.) procikat, csak APU, ahol ahogy írták többen is írtóra lekorlátozza a processzort. Ráadásul mivel nem fejleszt nincs kilátás a bővítésre sem. Szóval tényleg csak az intel maradt.
A videokártyánál az AMD jól áll, a múltkori hír szerint mind az NVIDIA mind az ATI kártyák 16-7 %-os részesedéssel álltak. (aztán lehet megint félreolvastam valamit általában már rohadt fáradt vagyok mire idejutok művelődni

Az intelnek tényleg nem érdeke az AMD tönkrevágása, de sajnos lehet hogy az NVIDIA megoldja nélkülük ők is tettek jó pár kevéssé versenybaráti megmozdulást. De ez egy ilyen szakma. Az AMD valszeg nem véletlenül indult el az egyéb HW-k fejlesztése/gyártása irányába, mert ahogy írták többen a kockázatminimalizálás egyik eszköze éppen a termékpaletta bővítése. Meglátjuk bejön-e de szerintem ez a tipikus 19-re(vagy magyar kártyában 20-ra) lapot húztak. Ha bejön nekik és képesek mondjuk 5-10 esetleg 20%-ot szedni a megcélzott piacokon akkor extra bevétellel, esetleg visszatérhetnek a procikhoz, de lehet hogy végleg kiszállnak. Mindenesetre egy dolgot jól látnak itt sokan a fogyasztónak nem érdeke hogy ne legyen verseny, mert a monopólium sosem nekünk kedvez.(Mikro 1. félév, ha valaki tanult ilyet)
Mindenestre én mint AMD tulaj, azt mondom köv gép szintén I-core lesz, szimplán mert nincs más opció, arról nem beszélve, hogy se fejlesztési lehetőséget nincs egy esetleges AMD-nél, sem pedig az eddigi nagy ígéretek nem váltották be a reményeket. Kártyánál viszont maradok az ATI-nál egyelőre nekem bevált (Az említett athlonban volt utoljára egy 8600-as GT, azóta csak ATI kártyám volt, amúgy én inkább ilyen vitákban a márkát nézem mint a gyártót Maradok az MSI-nél)))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. siriq j.pan...
2014.05.23. 03:33
Erdemes megnezni. Rengeteg jateknal ez a helyzet: http://www.techspot.com/review/787-thief-benchmarks/page4.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sks7891 siriq
2014.05.23. 07:04
Szinte csontra ugyanazt azt a teljesítményt hozza az FX-6300 mint az FX-8350. Szinte biztosra veszem, hogy nem képes a játék kihasználni az FX-8350 +2 magját. Az FX-ek egyszálas teljesítményben nagyon gyengék sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Phantomstr... sks78...
2014.05.23. 08:30
Ahogy elnézen, a 4320 is koppra ugyanazt mutatja, mint a 6350. És az i7 sem gyorsult a HT-tól. Ezek alapján még 6 maggal/programszállal is gondjai vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csabi02
2014.05.23. 09:59
Kár,hogy a lentebb linkelt teszteben nem szerepel az i3 4330,mert az meg kajak az i5,i7 eredményeket hozná a 290x -el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 5hR3kY
2014.05.23. 12:06
Mekkora rosszak már ezek az APU-k, játékra nem valók mert gyenge a CPU teljesítményük! Mindenki vegyen Intel i5 meg i7-et mert attól kisebb CPU alatt már már nem lehet játszani, nem hajtja ki a videokártyát, meg amúgy is AZAZISTEN!

Hát persze: A10-7850K + R9 290X - 8GB RAM + 120GB SSD + 5x 1080p kijelző + Thief (Mantle nélkül)

Úgy látom hogy itt mindenki 4K videókat tömörít napi 24 órában otthon hogy akkora CPU teljesítmény kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr... 5hR3k...
2014.05.23. 12:17
Csodálkozom, hogy csak most kerültél elő, amikor a vitának már vége. Persze gondolom muszáj, hogy ha az AMD verve van, akkor is az övé legyen az utolsó szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror 5hR3k...
2014.05.23. 12:27
Hja, hogyne. Vegyél egy A10 7850k-t egy négymagos i5 árán, aztán pakolj mellé egy diszkrét videokártyát (mert az integrált szarra se jó ugye), aztán mutogatod a youtube videódat arról, hogy milyen segghülye vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 Terro...
2014.05.23. 13:23
Legalább nem Intel grafikus lassító van benne 2 éves támogatással, ez egy jóval gyengébb Trinityvel készült Crysis teszt:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 5hR3kY
2014.05.23. 13:31
Ez egy AMD-s hír hogy az FX nevet be fogják vetni az APU-k-nál, mivel az AM3+ széria meg fog szűnni. Erre a tisztelt publikum kitalálta hogy nem lesz most már az AMD-nek erős processzora. Az erő ugyebár viszonyítás, és felhasználás kérdése. Ha CPU erőben az Intel i5 vagy i7 esetleg a régi AMD FX processzorokhoz viszonyítjuk a jellegi AMD csúcs APU-t, akkor az tény hogy gyengébb lesz. Ellenben ha azt nézzük hogy egy csúcs VGA-t kihajt 5 monitoron egy ilyen APU, akkor az erősnek mondható szerintem. Arra lennék kíváncsi hogy a jelenlévő fórumozók hány százaléka hajtja rendszeresen csúcson a processzorát mert tényleg erőforrás igényes feladatokat csinál otthon? Szerintem a nagy része maximum játékra használja, és ott egy nagyobb teljesítményű Intel i7 esetében még az 50% is ritkán van elérve. Szintén tény hogy perpillanat egy i5 + egy dedikált VGA ugyanannyiba kerül mint egy AMD csúcs APU + egy dedikált VGA, úgyhogy az Intel választásával nagyobb CPU teljesítményre tehetünk szert, de ha valaki játékra akar gépet összerakni, és nem akar Intel-t venni, nem biztos hogy rosszabbul jár az AMD-vel. Mivel meg fog szűnni az AM3+ így előbb utóbb aki AMD-t akar annak muszáj lesz beérni az APU-val, más választása nem lesz, esetleg majd lesznek olcsóbban a letiltott hibás GPU-s APU-k.

Terror: Amiért valakinek nem egyezik a véleménye a tieddel, még nem biztos hogy "segghülye". Persze fikázni és személyeskedni mindig is egyszerűbb volt.

Phantomstranger: Az ember néha alszik is, nem pedig a gép előtt ülve vár arra hogy fikázhassa az általa utált márkát egy hírnél, ami alapvetően nem erről szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror 5hR3k...
2014.05.23. 13:39
Tehát ha az igp-t úgysem használod, akkor véleményed szerint 42 ezer Ft-ért egy A10 jobb vétel, mint egy i5? Mert ez pontosan a segghülyeség definíciója, és erről mellékeltél még videót is.


Amúgy nem teljesen értem az álláspontodat: ha véleményed szerint nincs valós igény erős processzorokra, akkor az erős processzorokat mégis ki veszi meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY Terro...
2014.05.23. 14:15
Aki nem akar Intel-t venni annak mindenképpen jó vétel, viszont ha nem márkafüggő a user akkor mindenképpen rossz, de ezt már lentebb megfogalmaztam. Illetve előbb utóbb jönnek sokkal olcsóbban az IGP nélküli modellek, az már mindenképp jobban megéri mint az i5 + VGA kombó. A videó meg azt mutatja hogy ki lehet hajtani egy A10-el egy csúcs VGA-t egy 5 monitoros rendszerrel.

Van valós igény az erős processzorokra, de otthoni szinten akik ki is használják ténylegesen, azoknak a száma elenyésző. Rengetegen dőlnek be a marketingnek, és veszik meg az i7 processzorokat, úgy hogy soha nem is használják ki ténylegesen.

Szerk.: Valahogy ez olyan mint a milliomosok és az autók esete. A kő gazdagok megveszik az ordenáré drága brutális sportkocsikat, és elenyésző százalékuk nevez vele autóversenyre, a legtöbbjük csak a boltba jár vele, és ki sem tudja használni az utakon azt a sebességet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02 5hR3k...
2014.05.23. 14:48
Nem,itt teljesen másról szól a dolog.
Az égeszet az támasztotta alá,hogy aki "csak" játszik ,annak is jobb vétel jelenleg egy intel i3.

Amit linkeltél videó csak annyit bizonyít,hogy nem szaggat be és folyamatos a játék,DE nem mind1 sztem, hogy a legerősebb AMD APU vagy FX el a minimum értéked 40 és a max. meg 60fps
ellenben akármelyik i3,i5,i7 -el a minimum értékem 62 és a max meg 80fps,miközben ugyan az az R290x figyel a rendszerben.
Arról már nem is akartam beszélni ahol a kettő között már 50% eltérés van a minimum értékeknél.

Velem 1ütt páran erre próbáltak rávilágítani,hogy egy 30ezres i3 is jobb vétel a csúcs vga alá játszani,mint akármelyik AMD cpu,apu...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zsolt200 5hR3k...
2014.05.23. 16:12
Hol találtad amúgy ezt a specifikációt hozzá? Megnéztem a leírást, végignéztem a videót, megnéztem a kommenteket és az istenért se látom hogy az R9 290X-en kívül mivan a gépben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TheEnginee... 5hR3k...
2014.05.23. 19:22
1.: (167.hsz) kb. erről beszéltem a teljesítmény és erő definiálása esetében...
2.: Ugyan nem ez a hozzászólás, de az autóipari példák veszélyesek.
3.: Én pl. ahogy említettem jóval lejjebb, használom az APU-t, melóra is, meg játékra is, mert itt van, és nem nevezném csúcsnak az A6-6400k-t.
De azt ha tetszik ha nem, el kellene fogadni most már, hogy softwaretechnica-i kérdés, hogy most ilyen eredményeket produkálnak a központi egységek. Csak idő kérdése, mikor nem a 4-6-8db x86-os mag lesz mérvadó a sebesség ("kihajtás" tekintetében.
És ez nem AMD vs. iNtel kérdés, ez fejlesztéstechnikai kérdés.
Kár hogy ennyi komment csak AMD vs. iNtel híreknél jön össze. Itt is olyan szinvonalon amilyenen... Tisztelet a kivételnek.
Akárhogy is, én köszönöm, mert volt itt érték is, csak a sorokk között rendre jól megbújik!
Peace!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY zsolt...
2014.05.23. 20:00
Itt a teljes cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!