iPon Hírek

Nem változott a kábeltévés csomagok ára

Dátum | 2010. 04. 20.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Egyre nagyobb kedvezményeket nyújtanak a kábel- és műholdastévé-szolgáltatók, így a kínálat folyamatos bővülésével párhuzamosan az árak nem emelkedtek az utóbbi időszakban. A UPC Magyarország kínálatába az idén februárban több magyar nyelvű műsor került be, a következő bővítés pedig júniusban várható - mondta lapunknak Szűcs László sajtókapcsolati igazgató. Műszaki okokból elsősorban a digitális kábeltévé kínálatában van lehetőség újabb csatornák elhelyezésére, a hagyományos analóg szolgáltatás egyre inkább a legkedveltebb, legnagyobb közönséghez szóló tévéadások alapkínálatát biztosítja - tette hozzá. A T-Home tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban nem módosult sem a műholdas, sem a kábeles csomagok programszerkezete, illetve árszintjük sem.

Az árak szempontjából vegyes képet mutat a lapunk által áttekintett szolgáltatók csomagpalettája. Az egy adóra eső fajlagos költségek 50 és 200 forint között alakulnak, a 100 forint feletti kategóriában jellemzően a kisebb választékot kínáló kezdő, illetve a digitális kényelmi funkciókkal bővített csomagok találhatók. A legkisebb alapcsomagok általában havi ezer forint alatti összegbe kerülnek, de a 12-17 programból való választásért sem kell kétezer forintnál többet fizetni. A kínálat közel 40 százalékát adó, 44 és 54 csatornát tartalmazó, sok esetben családinak nevezett csomagok jelentik a fajlagosan legolcsóbb választást, itt átlagosan 81 forintba kerül havonta egy televízióadó, a csomagok 2500 és 5500 forint között érhetőek el a kiegészítő szolgáltatásoktól függően. A felsőbb árkategóriába már beletartozhatnak többek között a műsorrögzítésre és az adás megállítására is alkalmas funkciók. A vizsgált szolgáltatók csomagajánlatai alapján egy adó átlagára összességében 100 forint.

A kínálat módosítását a médiapiac folyamatos változása indokolja: évről évre egyre több új, magyar nyelvű tematikus csatorna lép piacra, ezek közül elsősorban a felmérések alapján számottevő nézői igényre számot tartóak kerülnek be a csomagokba. Egyes csatornáknak pedig gyengülhet vagy kiürülhet a tartalma, illetve megszűnésre, a magyar piacról való kivonulásra is volt példa az elmúlt években - magyarázta Szűcs.

A legtöbb csomag mellé számos kiegészítő csatornát vásárolhatnak az ügyfelek, legolcsóbban tudományos témájúakat, 400-500 forinttól, a fizetős filmcsatornák pedig 1700 és 3650 forint közötti összegbe kerülnek havonta. A T-Home tapasztalatai alapján a műholdas szolgáltatások előfizetői közül átlagosan minden negyedik-ötödik, míg a kábeltelevíziós ügyfelek nagy többsége fizet elő valamilyen kiegészítő, tematikus csomagra - tudtuk meg a Magyar Telekom Nyrt. kommunikációs osztályától. A T-Home iptv-, illetve a UPC digitális szolgáltatása részeként igénybe vehető videotékában 500-700 forintért lehet filmeket kölcsönözni, amelyeket 24 óra alatt korlátlan számban megnézhetnek a vásárlók. Az arra alkalmas csatornák a jelenlegi szabványoknál nagyobb felbontást biztosító és ezért részletgazdagabb hd-minőségű sugárzásáért, illetve a rögzítésre és az adás megállítására alkalmas berendezések kényelmi funkcióinak igénybevételéért a havidíjon felül jellemzően 1-2 ezer forintos többletköltséggel kell számolni. Az iparágban általánosnak tekinthető, hogy az alap- és a bővített csomagokat nagyjából fele-fele arányban veszik igénybe az ügyfelek, ehhez jönnek kisebb arányban a kiegészítő prémium csomagok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. fogel
2010.04.21. 08:16
A UPC nyilatkozata egy kicsit sántít, mert pl. a digital gold csomagból 8 idegennyelvű program raktak ki, és külön, un. prémium csomagként 400-400 forintért kínálják. Ez több mint 10%-os emelést jelent. Mielőtt ilyen "jó" hírt közölnénk, körbe kell járni a valóságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yeezs
2010.04.21. 08:40
Én megoldottam a kábeltv problémát, elő se fizetek rá.

Majd ha normális minőségben lehet nézni a csatornákat, talán akkor majd... de 4/3as képarányú, 640*480-as felbontásért én egy fillért nem fizetek, bántja a szemem. A műsorok milyenségéről nem is beszélve, forma 1 alatt reklámot raknak be a képernyő felére... nemá. Nem lehet megnézni egy filmet a retek klubbon meg a tv2-n, mert annyira szétszedik reklámokkal, meg kivágnak belőle részeket, hogy elveszik a film varázsa tőle.
Ezt a fajta szolgáltatást ingyen elfogadnám, de hogy fizetni nem fogok érte, az is biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fogel
2010.04.21. 08:43
A UPC nyilatkozata egy kicsit sántít, mert pl. a digital gold csomagból 8 idegennyelvű program raktak ki, és külön, un. prémium csomagként 400-400 forintért kínálják. Ez több mint 10%-os emelést jelent. Mielőtt ilyen "jó" hírt közölnénk, körbe kell járni a valóságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!