iPon Hírek

Németországban visszahívták a Wolfot

Dátum | 2009. 09. 23.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Az Activision visszahívta a Wolfensteint Németországban, mivel a játékban láthatunk a falakon olyan posztereket, amiken szvasztika (horogkereszt) van, és ez az országban nem megengedett.

"Ugyan nem egy kimondottan feltűnő eleme a játéknak, mégis úgy döntöttünk, hogy azonnali hatállyal kivonjuk a Wolfensteint a német piacról." - magyarázta a kiadó. A szvasztika tiltott Németországban a Második Világháborút követően életbelépett alaptörvényeknek megfelelően, így egy német cégre nézve igen súlyos következményekkel járhat annak használata. Magyarán szólva még börtönbe is kerülhet az elkövető, ha nem intézkedik sürgősen, és távolítja el a szimbólumot.

A Náci jelkép (ami egyébként eredetileg egy több ezer éves ősi szimbólum) használata megengedett mindenféle történelmi és művészeti kontextusban, ám a videojátékok nem minősülnek művészeti alkotásnak. Természetesen minden Második Világháborúval foglalkozó játék megjelenhet a német piacon, csupán el kell belőlük tüntetni a törvénysértő képi elemeket...

A játék egyébként rengeteg átalakításon ment át így is, hogy megfelejen a helyi szabályzásnak, sajnos a halvány poszterek felett elsiklottak a dizájnerek...

Balra a normál verzió, jobbra a német kiadás

További összehasonlító képek a következő linken találhatók, scrollozzatok a lap aljára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Chocho
2009.09.23. 21:20
VISSZA A HIRHEZ

Istenem... Miért, milyen lenne, ha egyszer a II. világháborúban játszódik!? Ősgáz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Suicid
2009.09.23. 21:44
bocs előre is

és sárga csillag az lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. afro
2009.09.23. 21:45
Hát ez vicces... A németek alapból ilyenek, mindent kicenzúráznak (mint anno pl. a carmageddon sorozatot), na de ennyire? Ezt csak ők fújják fel, de hát ha egyszer ez volt a 2. világháborúban (nácik, horogkereszt), akkor ezen mit rinyálnak? Szánalmas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Hc Toxic
2009.09.23. 21:45
Az meg talán vallást sért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. taripocok
2009.09.23. 21:46
ez a németek rontották el anno...előbb gondolkozott volna Hitler,és nem lenne ilyen probléma,ki lehetne adni a játékot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. afro
2009.09.23. 21:46
(Suicid @ 2009 Sep 23, 20:44) bocs el?re is

és sárga csillag az lehet?

jogos, valami ilyenre akartam én is kilyukadni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mtrx220
2009.09.23. 21:55
mi lett volna, ha németül is beszélnek a németek a játékban??
mi van ezekkel...
magukat tagadják csak meg ezzel a hozzállással, de gondolom iszonyat erős a nyomás, azért van ez a mindent elsöprő cenzúra.
nézzétek csak meg a Hullám c. német filmet, igaz történet alapján készült, akkor megértitek mire gondolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. afro
2009.09.23. 21:58
(Hc Toxic @ 2009 Sep 23, 20:45) Az meg talán vallást sért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. JózsiazIst...
2009.09.23. 22:14
Szánalom, remélem felébred a világ!
Ez a valóság!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Hc Toxic
2009.09.23. 22:32
Afro: Gondolom a Becstelen Brigatykra gondolsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sytyx
2009.09.23. 22:51
Nem tudom miért kell kitakarni a horogkeresztet? Elvégre nem a náci katonaság végezte a tömegirtást a legjobb tudomásom szerint, hanem az ebbe belevont SS katonák és csak egy kis százaléknyi, elvakultan lojális katona. Akkor csak az SS jelt kellene betiltani. Most belemehetnénk a történelem nagy népírtásaiba és kiderülne, hogy a II. világháborúban elesett/meghalt emberek száma röhejesen alacsony pl. az amerikai kontinensen kiírtott őslakók (indiánok) számához képest. De a spanyolok és a portugálok köszönik szépen, nem szégyenkeznek e miatt, mert az indiánoknak nincs akkora sajtójuk, mint a zsidóknak és újabban a cigányoknak. De halott valaki is arról, hogy mit műveltek a szerbek a délmagyar német kisebbséggel? Nem. Miért? Mert nem siránkoznak, hanem a megmaradottak élik az életüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Seregely
2009.09.24. 01:25
Sytyx: az amerikai őslakosság kiirtásával maximálisan egyetértek veled, valóban az emberiség egyik legrettenetesebb bűne, többet kellene foglalkozni vele, azonban nem egyértelműen a spanyolokra, portugálokra kenhető az egész. A népirtás első hullámát a vallási fanatizmus idézte elő, amiért elsősorban a virágkorát élő Római Katolikus Egyház okolható. A második fázist, az Európából behozott járványok okozták. Ez a két tényező együttesen okozta az ősi amerikai birodalmak, elsősorban a Maya és az Azték bukását.
A Katolikus Egyházzal kapcsoltban meg kell még említeni, szintén a 15. századtól tomboló inkvizíciót is, mely spanyolokat, portugálokat, franciákat, németalföldieket érintett elsősorban.
Mindezeket végiggondolva, az emberben mélységes undor és szánalom ébredhet és jogosan felmerülhet a Katolikus Egyház betiltásának gondolata, a horogkereszttel párhuzamban. Azonban van egy momentum, ami alapvetően megkülönbözteti és elválasztja az amerikai népirtást az európai zsidóság legyilkolásától: az Új világ holokausztja durván fél évezreddel ezelőtt történt, a zsidóság holokausztja pedig csupán néhány évtizede. Az Amerikában lezajlott események mozgatórugói, szereplői már rég nem léteznek, a zsidóság tragédiájának túlélői, az elkövetők, a szemtanúk még a mai napig is élnek, így fájdalmas sebeket tép fel, szörnyű emlékeket hozhat elő egy horogkereszt.
Ráadásul sajnálatos módon, főleg Németországban a mai napig léteznek magukat nyíltan új náciknak nevező szervezetek, akik a holokauszt megismétlést szeretnék elérni, az érintett kört valamelyest kibővítve, a zsidóságon felül a különböző ázsiai, afrikai, közép- és kelet európai bevándorlók németországi kiirtását tűzték ki célul. Hasonló törekvések a Katolikus Egyház részéről a még megmarad indiánokkal szemben természetesen nem állnak fent.
Ezt Te, mint aki nyilvánvalóan a szívén viseli és átérzi egy népirtás szörnyűségeit gondolom megérted, és ahogy az amerikai őslakosság kiirtását elítéled, gondolom a zsidóság Holokausztjáról is ugyan ezt gondolod, tekintve a sokkal közelebbi időponttot és azt, hogy nem egy távoli kontinensen történt, hanem itt is, hazánkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sytyx
2009.09.24. 09:47
Termeszetesen a népírtás (még egyetlen ember megölése is) bűn. De az a probléma, hogy ha jön a II. világháború borzalma, akkor csak a zsidóságnak lehet baja. Nem azt mondom, hogy ami velük történt az jó. Még véletlen se. Tragikus, mocskos dolog. Igazán szavakba se lehet önteni az ilyen borzalmakat, főleg, hogy az ilyen táborokról sokan csak a filmekből kapnak "ízelítőt". Nekem pl. nagymamám élte meg német származása miatt a szerbek táborát. És az se üdülőtelep volt. Az volt a szerencséje, hogy rendkívül kitartó és erős nagymamája volt. De igazából csak tőle és a testvérétől hallottam, hogy a németeket is vitték táborokba itt délen. Az oroszok is csináltak hasonló táborokat. De kizárólag csak a németekre mutogat mindenki, mikor a háború bűnöseiről van szó. Nem akarom védeni a borzalmak okozóit, de akkor mindenki legyen elítélve. Még az amcsik is, akik nagyokat hallgatnak. Náluk alakultak ki a haláltáborok. És a II. vh-ban "üzemeltettek" is párat.
A Katolikus Egyház egy másik történet. Sokan elítélik a muszlimokat, mert néhány vallási fanatikus (akiket az egyházuk is elítél) terrortámadásokat intéz más vallásuak ellen. De a legtöbb embert "Isten nevében" ölték meg (már ami a vallásból eredő gyilkosságot illeti).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. romcika
2009.09.24. 13:46
Szerintem, ha Németországban úgy jelenik meg a játék, horogkereszttel, az egyben kegyeletsértő is, mindegy hogy mire hivatkoznak hivatalosan. Az eladásoknak sem tenne jót, mondjuk így sem tudom ki az az elmebeteg aki német létére ilyennel játszik. Tedjük fel valaki írna egy játékot, ahol minél hatásosabban kell zsidókat elgázositani, nos szerintetek Izraelben hány darab fogyna belőle?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jano12
2009.09.24. 15:10
Sytyx: egyetértek veled. De! Mivel az emberek nagyon szeretnek a második világháborún csámcsogni, ezért van ennyire előtérben. Semmi köze annak, hogy csak a zsidókat sajnálja az ember. Bizony sok film megemlékezett a négergyűlöletről is (1900-as évekbeliről és régebbről is, amikor folyt a gyarmatosítás).

Csak mondom, mai ember inkább a második VH-n csámcsog. Látod az első VH annyira nem is érdekes sokak szerint.

(Csak hozzáteszem, hogy az oroszok a saját bakáikkal sokkal kegyetlenebbek voltak a második világégés során.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sytyx
2009.09.24. 15:18
Miért lenne kegyeletsért?? Akkor a régi id?k szimbólumait ne is használjuk mert az kegyeletsért?? A horogkereszt amúgy is a pártnak a szimbóluma volt, nem a hadseregé. Fel van fújva ez a horogkereszt dolog. Seregélynek van igaza. Tiltsák be a keresztet. Nem nagyon különbözik.
Oroszokat gyilkolni jobb II. vh-s játékban. A jobbakban meg mindkét oldallal lehetsz. L?hetsz farba amcsikat is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!