iPon Hírek

Nemzetvédelmi netletiltás az USA-ban?

Dátum | 2009. 08. 31.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Újra elővettek egy törvénytervezetet a szenátusban, amely már tavasszal is előkerült egyszer, de azóta még finomítattak rajta - a lényege pedig annyi, hogy "kiberbiztonsági vészhelyzet" esetén felruházza az elnököt azzal a hatalommal, hogy minden nem-kormányzati számítógépet és hálózatot letilthasson a netről.


Emellett létrehoznának egy szövetségi "kiberbiztonsági szakértő" minősítést, hogy aztán bizonyos magánszektorbeli számítástechnikai és hálózatkezelési pozíciókat csak olyanok tölthessenek be, akik már átmentek és megfeleltek ezen a szakértői minősítő teszten.

A tervezet egy passzusa feljogosítja továbbá a kormányt egyes "kritikus" magánhálózatok szabályozására - ami adott esetben természetesen magába foglalhatja az azokban tárolt belső információkhoz való hozzáférést is -, amennyiben az "nemzetvédelmi és -biztonsági szempontokból indokolttá válik". Emellett a "kritikusnak" minősített hálózatokat "rendszeresen feltérképeznék", amelyhez az érintettek "kötelesek kiszolgáltatni" a megfelelő információkat a szövetségi kormánynak.

Érthető módon hatalmas vita bontakozott ki a tervezet körül. Egyesek a túlságosan is homályos és nagyvonalú fogalmazásmód konkretizálását követelik, míg mások meggyőződéssel hirdetik az ezirányú rendelkezések szükségességét az amerikai digitális infrastruktúra védelmében. A végkifejlet még kérdéses.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Zotya
2009.08.31. 11:03
VISSZA A HIRHEZ

Hajjaj szegény usa... Jó úton a diktatúra felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. petikeke
2009.08.31. 11:13
És mégis mikor beszélünk "kiberbiztonsági vészhelyzet"-ről??? :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zotya
2009.08.31. 11:17
Amikor ők azt mondják. Látni kell, hogy ez az egész arra irányul hogy ha kell akkor elzárjanak mindenkit az egyetlen ellenőrizetlen (ezért tehát manipulálatlan) információs forrástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. citkar
2009.08.31. 11:53
Igazából, hogy hasonló dolgokat tervezgetnek nemmeglepő és még értelme is lehet, de pár dolog elég aggasztó.
Pl.:
"minden nem-kormányzati számítógépet és hálózatot letilthasson a netről" aki tervez valamit akkor olyan gépeket fog célba venni, amiről tudja h nem kapcsolják le, persze sokat segít ha minden más lejön a hálózatról, de mégis marad gyenge pont bőven

másik: ""kritikusnak" minősített hálózatokat "rendszeresen feltérképeznék", amelyhez az érintettek "kötelesek kiszolgáltatni" a megfelelő információkat a szövetségi kormánynak." értem én h meg akarnak figyelni, de mégis mi számít kritikusnak? azt hiszem jogos kérdés, mert nem fizetnék azért adót h illegálisan letöltött mp3at után hajkurásszanak a köcsögök, hanem tényleg ésszerű esetben, de azt hiszen ez túl nagy elvárás tőlük

és akkor még mi minden lehet amit nem mertek elárulni, biztos lesz még némi finomság benne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gedezoli
2009.08.31. 12:53
Hát ez alapján valahogy a 24 sorozat jut eszembe, ahol az IT-s arcok mindenféle kormányzati szerveken kívül, még a privát boltok kamerahálózatához is "hozzáfért". Persze a kérdések sokasága jöhetne a hogyan és miért kérdőszavakkal, de ez szerintem tipikusan politikai kezdeményezés bizonyos hátsó érdekek irányításával.
Nem lennék meglepve, ha a az ilyen kiberbiztonsági szakértői minősítés létrehozásában a google is szerepet vállalna valamilyen formában, tovább ápolva a Google-Obama barátságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. FeherZolta...
2009.08.31. 14:05
miért nem kapcsolják le inkább saját magukat a netről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Movolif
2009.08.31. 14:06
1984.. lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2009.08.31. 14:25
Kinaban Bevalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. warp
2009.08.31. 16:32
Land of the FREE.... lol ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2009.08.31. 16:44
Hehe.... Obama a fehér házban éjjel 11-kor tolja a kunter sztrájkot, közben szedi a poreszt torrenten. Laggol az egész...
"Nos melyik gombbal is lehet kikapcsolni a sok senki köcsögöt, h legyen elég sávszélesség?"
USA disconnect
"Nah most, hogy lett mindenki a szeróról? Ne már játszhatok a botokkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2009.08.31. 18:53
minden nem-kormányzati számítógépet és hálózatot:

Bankok, Tozsde, Hirugynoksegek, Ebay, Google, Yahoo....

Hogyan okozzunk vilagvalsogot egy gombnyomassal. Nem veletlen, hogy az atombombakat indito taskat megszuntettek, es ez durvabb es nagyobb kart okoz mint barmilyen tamadas. Be lehetne epiteni extra funkciokat, 1perc alatt eladom az osszes reszvenyem mielott leall, miutan helyreall automatikusan veszek, iktassunk be meg egy rizikofaktort a padlonlevo gazdasagba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!