iPon Hírek

Netbookokhoz érkezik a mini SATA csatlakozó

Dátum | 2009. 09. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A kisebb, főként netbookokban elhelyezkedő SSD meghajtók esetében gyakran használnak PCI Express Mini csatlakozókat ahhoz, hogy az adattárolót a rendszerhez kapcsolhassák, ám a legfrissebb hírek szerint ezek a meghajtók rövidesen egy újfajta Serial ATA porttal lesznek felvértezve. A Serial ATA organization bejelentette, hogy kifejlesztettek egy alacsony profilú SATA csatlakozót, amely a nem is oly távoli jövőben mini-SATA néven debütál.

A mini-SATA vagy mSATA csatlakozó kifejezetten a notebookokban és netbookokban használatos adattároló egységeken lesz jelen. Az újdonság hasznos lesz mindazon gyártók számára, akik bankkártya méretű adattárolóval kívánják felszerelni notebookjukat vagy netbookjukat. A SATA-IO kábel és csatlakozó munkacsoportjában (Cable and Connector Working Group) a Dell, a HP, a Lenovo, a Samsung, a SanDisk, a STEC és a Toshiba jelenleg is felügyelik az mSATA szabvánnyal kapcsolatos fejlesztéseket. A Toshiba már be is jelentette mSATA adattárolóit, amelyek 32 nm-es MLC típusú NAND Flash chipekből állnak. Az egyik terméket az alábbi fotó jobb oldalán láthatjuk:


A bal oldali modell ugyanazt a slim SATA csatlakozót tartalmazza, mint amit a mobil merevlemezeknél már megszokhattunk, míg a jobb oldali terméken már az új, mSATA port pózol. Egyértelműen látszik, hogy a friss megoldás helytakarékosabb.

A Toshiba mSATA porttal felszerelt SSD meghajtóinak sorozatgyártása várhatóan október folyamán indulhat meg, az egységek 30 és  62 GB-os adattároló kapacitással fognak rendelkezni. Sebességek tekintetében az új meghajtók 180 MB/s-os folyamatos olvasási- és 80 MB/s-os folyamatos írási tempót fognak kínálni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. taripocok
2009.09.22. 11:42
VISSZA A HIRHEZ

azért az a fél centi külömbség nem egetverő dolog...majdnem egyforma a két cucc...ha a jobb oldalit elforgatjuk 90 fokot,máris kiderül a dolog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. silentfrog
2009.09.22. 12:07
Az én 10es notimba 2.5 vinyo van és annak is tudtak helyet csinálni,pedig ott a melegedés is tényező.Nem hiszem hogy fél centin sok mulna már,ha kifejezetten erre/ssd/ épitenek a gyártok,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. waverider
2009.09.23. 15:34
azaz pont akkora lett igy, mint amit a memokártya nyilásába be lehet tenni, ami sztem nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!