iPon Hírek

Netes jövőbelátás komolyan, technikával

Dátum | 2010. 08. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

A Recorded Future, avagy Feljegyzett Jövő névre hallgató vállalkozás nevéhez híven nem kevesebbet vállalt magára, mint a jövő dolgainak megbízható, tényszerű előrejelzését netes források alapján. A munkásságuk olyan nagy nevek figyelmét is felkeltette, mint a Google és a CIA, így az anyagi háttérrel biztosan nem lesznek gondjaik (mindkettőtől több millió dollárra számíthatnak).

Bár hangzatos neveket használnak (a munkamódszerüket például "temporal analytics", vagyis időelemzés néven emlegetik), és kétségkívül sok munkát öltek a rendszerükbe, annak a működési elve mégis meglehetősen egyszerű: a közönséges keresőkhöz hasonlóan feltérképezik a netet, majd amikor valaki rákeres valami jövőbeli dologra (helyszín és időkeret megadásával), a rendszer az összegyűjtött adatokból kimazsolázza az azzal kapcsolatos, a kérdéses időpontra vonatkozó információkat.

Bár a fő fókuszuk a jövő, a rendelkezésre álló adatokból természetesen a múltat és a jelent is fel tudják térképezni, megtalálják a kapcsolatokat emberek és helyszínek, események és vállalatok, és minden egyéb között, amire csak kíváncsi a keresgélő felhasználó. Az adatok elemzésekor természetesen figyelembe veszik az egyes oldalak "súlyát", jelentőségét és megbízhatóságát, ennek alapján pedig az általuk tárgyalt események, dolgok adott időpillanatbeli fontosságát és jelentőségét is fel tudják mérni.

Röviden tehát, minden olyan jövőbeli eseményt "meg tudnak jósolni" nagy precizitással, amiről több fontos helyen is szót ejtenek, és megjelölik annak várható/tervezett időpontját (és helyszínét) - így például azt, hogy egy új gyárat egy vállalat mikor fog felépíteni egy bizonyos országban. Mi több, statiszikai modellekkel korábbi, hasonló eseményekről vagy eseményláncolatokról rendelkezésre álló feljegyzések alapján, azok elemzésével is tudnak következtetni a várható jövőre, tovább árnyalva így a becslést. Tervezik továbbá a közeljövőben olyan extrák beépítését is, mint például a különböző források szerzőinek az adott téma vagy esemény iránt tanúsított hozzáállásának felmérését.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Anzal0te
2010.08.05. 16:20
Ez jó, csak nem jövőbelátás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zozzoo888
2010.08.05. 17:25
Mi ilyeneket alsóban csináltunk. Ki, kivel, hol, mit, ... És elég volt hozzá egy papírlap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2010.08.05. 18:03
Jó kis megalapozott, előzetes "szakértői" hatástanulmányt lehet késziteni segitségével,a tudományosság látszatát keltve, különbözö fontos, állmi pénzből müködtetett hivatalok számára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. iceblade
2010.08.05. 19:43
és nem keveset kell fizetni érte havonta (ha jól láttam olyan 14k körül havonta) ha akarod a what/where/when keresőt. alapból csak emaileket küldenek mást nem tartalmaz a free acc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. waverider
2010.08.05. 21:17
csak egy újabb bigbrotha', majd jön a gyilkosság előrejelzés is hamarosan és lesz itt Minority Report nekünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2010.08.05. 21:43
Az az oldala budos nekem, hogy az oldal fontossaga hogyan ertendo?

Mondjuk Gibpsz Jakab es Beepitett Tegla robbantast tervez a Nyugati palyaudvaron.

Akkor mennyire igyekzenek, hogy Google mercevel fontosnak velt helyeken fellelheto legyen az ezzel kapcsolatos igyekezetuk nyomai?

Vagy itt csak olyan banalis dolgokrol van szo, hogyha egy nemzetkozi szervezet minden evben szervez matek versenyt az egyetemek kozott, akkor ez a kereso kepes kikeresni a szervezet honlapjarol, hogy hol lesz a jovo evi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.08.05. 21:46
A meg nem tortent dolgoknal a fontossag es az arra valo hivatkozasok intenzitasanak viszonya nagyon kerdeses.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hellstar
2010.08.06. 10:07
Megint előállt az a helyzet amikor jó marketingel mindent el lehet adni! Ugyanolyan oldal mint sok száz másik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Banzin
2010.08.07. 11:31
Asimov meg elmehet a fenébe a pszichohistóriájával együtt. A cikk címe csak hatásvadász akar lenni. Mert ez nem szól másról, mint valószínűség számításról, a múlt eseményeit figyelembe véve. De az alapítvány óta tudjuk, hogy a matematikai képletet az egyénre nem lehet alkalmazni, így hát értelmét veszti konkrét események megjósolásánál. Egy vállalt terveit lehet, hogy nyomon tudja követni, vagy egy évenkénti matekversenyt nagy valószínűséggel megjósol, de ha bejön a képletbe egy nem várt esemény, akkor az egész nem ér semmit.

Pl.: Valami fesztivál ami időponthoz és helyszínhez kötött. Jön egy természeti csapás és a szervezők lefújják. Aki meg a program szerint szervezte a nyarát, hoppon marad vagy egyedül bulizik az elárasztott területen gumicsizmában.

Ötletnek nem rossz, de annyi tényezőt kéne beleépíteni, aminek a kiszámolásával több idő menne el mint az esemény bekövetkeztének időpontja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Noki
2010.08.09. 09:25
Csak az a K. idegesítő, hogy még ki se lehet próbálni... -,-'
Meg én azt mondom, az a jó ha mindent hamar megtud az ember, mert akkor arra tud készülni. Az üzleti életben k*rva sokszor ez a legfontosabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!