iPon Hírek

Netflix: a tartalmakhoz igazított kódolás javulást hozhat

Dátum | 2015. 12. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Netflix háza táján komoly készülődés zajlik egy tervezett technológia-módosítás kapcsán, amelynek lényege, hogy újfajta metódust alkalmaznak a különböző tartalmak hatékony, jó minőségben történő kódolásához. Az újításból leginkább a limitált internet-sávszélességgel gazdálkodó előfizetők profitálhatnak majd, hisz ők hatékonyabban aknázhatják ki a rendelkezésre álló sávszélességet, így a felhasználói élmény szintje emelkedni fog. Az előzmény A Netflix 2010 folyamán kezdte el a H.264-es kodek használatát a különböző tartalmak hatékony tömörítéséhez – akkoriban egy bitráta létrát hoztak létre, amelyen összesen tíz bitráta-felbontás pár foglal helyet. A szakemberek által létrehozott bitráta létra 235 kbps-os bitrátától és 320 x 240 pixeles felbontástól indult, majd nyolc egyenletesen elosztott lépcsőfok után az 5800 kbps-os bitrátából és 1080p-s felbontásból álló párnál zárult. Ezeket a párokat – amelyeket a Netflix egyébként recipes, azaz receptek névvel emleget – zökkenőmentesen tudja váltogatni a Netflix kliens attól függően, éppen milyen internet-sávszélesség áll rendelkezésre. Ezzel az automatikus megoldással biztosítható, hogy az adott körülmények között a lehető legjobb képminőség álljon rendelkezésre, valamint elkerülhető, hogy a bufferelésből eredő töltési idő akadozást okozzon.
A fenti módszert bár többen is használják, nem tekinthető mindenekfelett álló Szent Grálnak, hiszen az eltérő tartalmaknak alapvetően eltérő bitráta-igényeik vannak, így nem minden tartalomhoz szükséges ugyanolyan magas bitráta – és nem mindegyikhez elég az alacsonyabb bitráta. Például egy eseménydús akciófilmnél, amelyben rengeteg üldözéses jelenet és/vagy mozgás látható, sokkal kevesebb tömörítést bír el a tartalom, hisz a pörgős jeleneteknél hamar feltűnnek a magas tömörítés képminőség-rontó negatív hatásai, így a felhasználói élmény könnyen romlik. Ennek a fordítottja vonatkozik a rajzfilmekre, ahol sok az egyszerű, egyszínű statikus tartalom, ráadásul – általában – túl sok mozgó objektum sincs, így a magasabb tömörítési ráta alkalmazásával sem kell látványos képminőség-romlástól tartani, így sok sávszélesség megspórolható. A probléma
A fix lépcsőfokok hátrányai
A bitráta létra miatt a rajzfilmek, illetve az akcióban kevésbé bővelkedő tartalmak is ugyanabba a bitráta-felbontás párba esnek, amelybe a pörgős akciófilmek, pedig esetükben alacsonyabb bitráta alkalmazása is elegendő lenne, így sávszélességet lehetne spórolni. Ráadásul a szükségesnél magasabb bitráta nem okoz javulást a képminőségben, így teljesen felesleges. Ugyanakkor az akcióban gazdag tartalmak esetében pedig az a gond, hogy a bitráta létra legfelső foka, azaz az 5800 Kbps-os maximális sávszélesség limitáló tényezőként hathat a képminőségre, hiszen ezeknél a tartalmaknál a magasabb bitráta esetlegesen hozhat némi képminőség-javulást.
A cél minden esetben az úgynevezett Convex Hull szint minél jobb megközelítése, igaz, tökéletes elérésére a különböző tényezők miatt sajnos nincs mindig mód. Ez a törekvés összességében a Pareto-hatékonyságnak megfelelő kódolási szint elérését célozza, ami a bitráta és a képminőség közötti ideális egyensúlyt képviseli. A megoldás A Netflix szakemberei a fentiek miatt azon dolgoznak, hogy tartalmakhoz, illetve címekhez igazítsák a bitráta létrát. Ez jótékonyan hathat a sávszélesség-kihasználásra és a képminőségre is, mivel minden tartalomhoz a számára legjobb felbontás-bitráta párokat jelölhetik ki. A képminőségről ezzel együtt jobb kódoló algoritmus is gondoskodik, ami szebb, élesebb képet ad, ahogy az a lenti, jobb oldali rajzfilmes képen is látszik.
1750 kbps (bal) vs. 1540 kbps (jobb)
5800 kbps (bal) vs. 4640 kbps (jobb)
A rajzfilmek kisebb sávszélesség-használattal nyújthatják ugyanazt a képminőséget, de a drámák, illetve egyéb közepesen mozgalmas tartalmak is profitálhatnak az új elgondolásból, mivel kódolásuk hatékonyabb lehet, de ez nem megy a képminőség rovására. Ezzel együtt az igazán pörgős tartalmak is jól járhatnak, hisz a jelenleginél akár magasabb bitrátát is társíthatnak hozzájuk, attól függően, milyen szintet érdemes megcélozni – ezzel pedig pozitív irányú változásra lehet számítani a képminőség terén. Mikortól lesz elérhető? A Netflix blogposztjában olvasható okfejtés arra sajnos nem tér ki, pontosan mikortól léphet életbe az új rendszer, de az ötlet életképességét elnézve szinte biztos, hogy hamarosan bevezethetik. Magyarországon egyelőre hivatalosan nem érhető el a Netflix, de a pletykák alapján rövidesen változhat a helyzet, hisz Nyugat-Európát már meghódította, sőt, Ausztriába is betette a lábát, és a jelek szerint most már Csehország, illetve Magyarország következik, méghozzá hónapokon belül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. gombabacsi
2015.12.21. 12:20
ööö variable bit rate az nem jó ide?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Galdech
2015.12.21. 12:43
Nagyon remélem, hogy jövőre nálunk is lesz. HBO GO komolytalan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. myckie2 Galde...
2015.12.21. 12:45
Európában a Netflix is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Galdech mycki...
2015.12.21. 15:12
Na ne... Netflix volt az utolsó reményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!