iPon Hírek

Netgear WiFi router 4000 Mbps-os kombinált sávszélességgel

Dátum | 2017. 06. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Netgear Nighthawk sorozatában egy új útválasztó jelent meg, ami a szokásos extrém dizájnt viszi tovább. Hat darab antennája igény esetén akár be is hajtható, így azok belesimulnak az eszköz házának felső síkjába – de a lefedettség ezzel csökkenhet.
A Nighthawk X6S modell összesen három vezeték nélküli kommunikációs sávval gazdálkodik: az egyik a 2,4 GHz-es, a másik kettő pedig az 5 GHz frekvenciatartományon belül üzemel, így egyszer 765 Mbps-os, illetve kétszer 1625 Mbps-os maximális adatátviteli sávszélesség érhető el. Utóbbiak miatt AC4000-es sebességosztályú eszközről beszélhetünk. Érdekesség, hogy az elődmodell, az R8000 még csak az AC3200-as sebességosztályba tartozott. Az egyes csatornák 3T3R kivitelben üzemelnek, természetesen egyidejűleg, a vezeték nélküli eszközök hatékonyabb kiszolgálásának érdekében pedig Beamforming+ támogatás is rendelkezésre áll. A vezeték nélküli eszközök könnyebb csatlakoztatását a Smart Connect szolgáltatás segíti, ami mindhárom sávhoz ugyanazt az SSID-t rendelve minden eszköznél kiválasztja az adott képességeknek legmegfelelőbb sávot, így a vezeték nélküli hálózat kihasználtsága optimális lehet. A router alapját egy 1,8 GHz-es magórajelen ketyegő kétmagos, 64-bites architektúrát használó SoC egység adja. A chip 512MB memóriát oszthat be, a rendszernek pedig 128MB-on kell elférnie. Az R8000-hez képest tehát az R8000P kétszer több rendszermemóriát kapott, SoC egység terén pedig szintén történt némi előrelépés, többek között az 1 GHz-ről 1,8 GHz-re ugró órajelnek köszönhetően.
Az új router hátulján négy darab Gigabites Ethernet port, egy Gigabites WAN port, valamint egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s csatlakozó található. A tetőlapi gombok jóvoltából a WiFi alrendszer ki-és bekapcsolására, valamint a WPS szolgáltatás aktiválására is van mód. Az USB portokon keresztül természetesen ezúttal is van lehetőség különböző USB-s meghajtók tartalmának egyszerű megosztására, a mellékelt ReadyShare Vault PC szoftver segítségével pedig automatikus adatmentés is készülhet az előre megadott fájlokról, a mentés pedig a csatlakoztatott USB-s adattárolóra kerül. Az USB-s adattárolók és a ReadyCloud szolgáltatás használatával akár saját személyes felhő is létrehozható, az ígéret szerint biztonságosan, a felhőszolgáltatásokra jellemző havidíjak nélkül. A router egyébként szükség esetén távolról is könnyedén menedzselhető, hála a Netgear Genie szolgáltatásnak.
A 295,5 milliméter széles, 226,8 milliméter mély és 54,5 milliméter magas router 1,1 kilogrammot nyom a mérlegen. Kereskedelmi forgalomban a hónap végén válik elérhetővé, ára pedig 300 dollár lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!