iPon Hírek

Névtelenség az interneten, mindössze 45 dollárért

Dátum | 2014. 10. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Manapság egyre többen érdeklődnek aziránt, hogyan lehet elérni, hogy internetes forgalmuk privát legyen, ne lehessen azt lehallgatni, illetve cenzúrázni sem. Utóbbi néhány országban komoly probléma, ahol erősen korlátozzák, milyen oldalakhoz férhetnek hozzá az állampolgárok, és milyenekhez nem. A probléma áthidalásához remek megoldás a névtelenséget biztosító, általános internetezési feladatokra kiválóan használható Tor hálózat, de ennek a konfigurálása egy átlagfelhasználó számára problémás lehet.
Itt jön be a képbe az Anonabox, ami egy apró, ám meglehetősen okos kis szerkezet. A nyílt forráskódú szoftvert futtató egységet nagyon könnyű használni, hiszen csak áramot kell neki adni, csatlakoztatni kell meglévő routerünkhöz, különböző eszközeinkkel pedig ethernet kábelen, illetve WiFi kapcsolaton keresztül kapcsolódhatunk hozzá. A 6,1 x 4,1 centiméteres alapterületű doboz nagyjából 2,5 centiméter vastag, így nem nehéz elhelyezni. Az eszköz akár a modem és a router közé is kerülhet, így a teljes helyi hálózat forgalma anonimizálható.
Az Anonabox extra konfigurálgatás nélkül titkosítja a teljes internetes forgalmunkat, hála a Tor hálózatnak, amihez automatikusan kapcsolódik. A Tor jóvoltából elrejthető az aktuális IP címünk, a korábban meglátogatott weboldal címe, a bejelentkezett felhasználó neve és még sok más is, ami normál webböngészés alkalmával egyébként látható. A névtelenség nagy letöltéseknél, illetve streamelésnél nem biztosítható, ezekhez a tevékenységekhez ugyanis nagy sávszélességre van szükség, a Tor hálózat pedig felépítéséből fakadóan erre sajnos nem alkalmas – a nagyméretű állományok letöltése rajta keresztül nehézkes és lassú. Internetes játékra a magas késleltetés miatt ugyancsak alkalmatlan az új eszköz. A fejlesztő tesztje szerint az amúgy 8 Mbps-os sávszélességű internet hozzáférése a Tor hálózatát használva 3 Mbps körüli sávszélességre csökken. Jó hír viszont, hogy az 580 MHz-es processzorral és 64 MB-nyi memóriával ellátott beágyazott rendszer szoftvere igény szerint konfigurálható és frissíthető, ami nagyfokú szabadságot ad.
A termék iránt első perctől kezdve hatalmas a kereslet, ugyanis a Tor routerekhez képes sokkal kompaktabb és ára is sokkal kedvezőbb. Fejlesztője, August Germar korábban a kickstarteres projekttől azt remélte, hogy 30 nap alatt sikerül elérni a kitűzött 7500 dolláros célösszeget, ami a sorozatgyártás beindításához szükséges, ám ezt az összeget már az első hat órában sikerült átlépni, az első 48 órában pedig a 300 000 dolláros határt is bőven átugrotta a kezdeményezés, hála a rengeteg támogatónak. Hírünk írásakor már az 550 000 dolláros szintet ostromolja a támogatók által felajánlott összeg.
Az apróságot várhatóan 45 dolláros áron lehet majd megvásárolni, az extra támogatási összeg jóvoltából pedig sokkal több ilyen eszköz készülhet, mint korábban tervezték, így a termék rengeteg fejlesztőhöz is eljuthat, akik hatékonyan bővíthetik tudását. Az első szállítmányok érkezésére a következő év januárjában számíthatunk. A 45 dollárt, illetve ennél nagyobb összeget felajánló támogatók is ekkortól kaphatják meg saját Anonabox-ukat. A termékkel kapcsolatban további információt itt találnak az érdeklődők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Uranium
2014.10.15. 20:16
Én eddig még csak TOR Böngészőről tudtam, de ez még jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. I.Jozsef83
2014.10.15. 21:00
Ez igen - szerintem népszerű termék lesz akkor hamarosan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. m4ss.cor3 Urani...
2014.10.15. 21:29
Vagy ott van a Tails, ami lemezről vagy pendrive-ról futtatható és sokkalta biztonságosabb mint a bundle. De vannak más alternatívák is az anonimitásra, mint pl. a Freenet vagy az I2P.

" A fejlesztő tesztje szerint az amúgy 8 Mbps-os sávszélességű internet hozzáférése a Tor hálózatát használva 3 Mbps körüli sávszélességre csökken."

Ezért is lenne kézenfekvő ha minden box alapértelmezetten mint relé (is) viselkedne, ezzel szignifikánsan növelve a hálózat sebességét...persze csak elméletben. Szerintem itt még mindig a legnagyobb hiba az hogy a Tor útválasztó algoritmusai nem megfelelően osztják el a terhet a hálózaton(egyik relé túlterhelt, míg a másik pang), és ezt sajnos még a relé szám növelése sem tudja ellensúlyozni érezhető mértékben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06
2014.10.15. 22:36
A Tor-t sok heckertámadás éri mert az orosz kormány valami nagy díjat fizet annak akinek sikerül tönkrevágnia. Elég lassú amúgy is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2014.10.15. 22:37
Tessék előfizetni iPoltalom-ra! Ők garantálják a sávszélt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95 Asagr...
2014.10.16. 08:11
A hatályos (állandóan és visszamenőlegesen változó) magyar és nemzetközi jogszabályok szerint. De ebben a dobozban sincs nagyobb bizalmam, gondolom majd az USA területén gyártják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nemlehet
2014.10.16. 09:13
Nem volt valami cikk a CIA és a Tor viszonyáról? Mintha az egyik legnagyobb "fejlesztője" pont a fent említett szerv lenne, de lehet ez csak összeesküvéselmélet volt, én nem tudom. Nem használom mondjuk, mert átlagjános vagyok.

Most ez nem kötekedés akar lenni, de tegyük fel valaki nem paranoid, szabad (most ebbe nem kell belekötni, hogy egyik ország sem szabad) országban él és illegális dolgot sem csinál akkor mi szüksége lehet egy ilyenre? Amit tudok pl a kolikban le van tiltva a torrent sok helyen és akkor VPN-en keresztül tolják. De most a TOR-hoz? Gondolom nem a diktatúrában élő szegény elnyomottak dobták össze a 160k dollárt a termékre hanem főleg amcsik. Nekik minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer mikej...
2014.10.16. 09:16
Én kipróbáltam annó 2-3 éve, a hazai fórumok igen nagy része azt se engedte, hogy belépjek, ha használtam az IP oltalmat. Így sok értelme nem volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer nemle...
2014.10.16. 09:22
Nem belekötés szinten, de az adat lesz a 21 század olaja. Te pedig egy csepp vagy a tengerben. Nem kizárt hogy 10-20 év múlva a gyereked már nem fog megkapni 1-1 állást, mert 5 évvel korábban like-olt egy cikket, ami a munkaadónak nem tetszik. Vagy simán csak nem tetszik nekik a google/ms/bárki más által összerakott személyiségprofil. Oszt menet takarítóbácsinak. Erre halad a világ, és az emberek nagy része túl hülye ahhoz, hogy lássa "a szép új világ" árnyoldalait. Mindenki azt hiszi, hogy ő csak egy átlagember, és ha nem követ el bűnt, nincs mitől félnie. Végletekig buta, primitív, szűk látókörű hozzáállás, és mire erre rájönnek, már késő lesz. Ez az egész nem a bűnmegelőzésről szól, ez csak a díszdoboz, amibe becsomagolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dbelam nemle...
2014.10.16. 11:53
Nem csak a legnagyobb fejlesztője, hanem egyenesen az eredeti megrendelője.
Volt is róla hír, hogy egy ideje nem érdemes ezen csereberélni a gyerekpornót meg ilyeneket, mert mégse annyira anonim. Persze arra jó, hogy 3 másodperc alatt "máshonnan" nézd meg a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. m4ss.cor3 dbela...
2014.10.16. 15:58
A Tor ( The Onion Router ) eredetileg az Amerikai tengerészeti kutató laboratórium ( U.S. Naval Research Laboratory ) fejlesztése. A projekt az Amerikai haditengerészet számára készült, elsődleges feladata pedig a kormány kommunikációs csatornáinak titkosítása lett volna.
[LINK]

Eközben előfordulhat hogy az Anonabox mégsem valósul meg, avagy a Reddit "daráló" lendületben: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun
2014.10.16. 17:58
Beneveznék rá, ha a 15megás netemből nem csinálna 3ast
Szerintem pont ezért nem lesz elterjedt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.17. 21:58
VPN kapcsolattal barmilyen forumra be lehet lepni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. deefun
2014.10.20. 09:31
Kínai 20 dolláros kütyü újra eladása. Ügyes. Szerencsére van pár szemfüles ember és ezt is felfüggesztették.
https://www.reddit.com/r/privacy/comments/2j9caq/anonabox_tor_router_box_is_false_representation/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!