iPon Hírek

Newton művei a világhálón

Dátum | 2011. 12. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Cambridge University elérhetővé tette online Isaac Newton Principia Mathematica című művének egy, a szerző által használt, annotált példányát és a fizikus más műveit. Ezzel veszi kezdetét a világszerte több könyvtárat összefogó program, amely a klasszikusok digitalizálását és közkinccsé tételét tűzte ki célul. A Cambridge University Library Newton legfontosabb műveivel kezdte, és olyan jelentős tudományos és vallási „mérföldkövekkel” folytatja, mint Charles Darwin művei és a Board of Longitude archívuma.

„Működésének hat évszázada alatt könyvtárunk gyűjteménye pár tucat kötetből a világ egyik legnagyobb könyvtárává nőtte ki magát. Hihetetlen mennyiségű könyvvel, térképpel, kézirattal és folyóirattal rendelkezünk” ‒ mondja Anne Jarvis könyvtáros. Az ezekben található tudás lefedi az emberiség kultúrájának és ismereteinek jelentős részét, folytatja.


A Newton-gyűjteményt 2011 nyarán kezdték digitalizálni. Kétszáz oldallal készültek el naponta, és a fotózás előtt és közben is folyamatosan folytak a kötetek állagának megőrzését biztosító munkálatok. A Principián és Newton jegyzetfüzetein kívül felkerült az online felületre a „Waste Book”-ként emlegetett füzet is, amelybe akkor dolgozott a tudós, amikor a nagy pestisjárvány idején hátra kellett hagynia Cambridge-et és kutatásait.

A szerző saját megjegyzésein kívül a kötetekben és füzetekben helyenként Thomas Pellet beírásai is megtalálhatók, aki a tudós halála után azzal céllal nézte át a műveket, hogy melyeket lehet közülük publikálni. A „nem adható ki” szavak számos oldalon díszelegnek, jelezve hogy a kor tudományos elitje igen elutasítónak mutatkozott Newton egyes elméleteivel szemben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. prohlep
2011.12.14. 14:04
Bizsergetoen izgalmas beleolvasgatni: http://cudl.lib.cam.ac.uk/collections/newton, szerencsere viszonylag olvashato keziras.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!