iPon Hírek

Nílus a Titánon

Dátum | 2012. 12. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Cassini űrszonda a Nílus kisebb méretű változatát fedezte fel a Titánon. A Szaturnusz legnagyobb holdján látható folyóvölgy 400 kilométer hosszan nyúlik „forrásvidékétől” a torkolatáig. Ez az első alkalom, hogy ilyen kiterjedésű és bonyolultságú mederrendszert észleltek a Földön kívül.

A Titán északi sarki régiójában található medret a kutatók szerint folyékony szénhidrogének töltik meg, mivel a nagy felbontású radarfelvételeken teljes hosszában sötét színt mutat, ami nagyon sima felszínre utal.

Bár akad benne néhány kisebb kanyar, a folyó nagyrészt annyira egyenes, hogy szinte biztosan egy törésvonal által kialakított völgyben fut, hasonlóan az ugyanazon tengerbe ömlő, délebbre eső folyókhoz, mondja Jani Radebaugh, a Brigham Young Egyetem kutatója és Cassini-küldetés radarelemző csapatának tagja. Ezek a sziklás felszínben megfigyelhető mély repedések nem feltétlenül a földihez hasonló lemezmozgásokból erednek, de kétségkívül fontos szerepet játszottak a folyómedrek és valószínűsíthetően a tengerek kialakításában is.


A Titán az egyetlen olyan Földön kívüli ismert égitest, amelynek tartósan folyékony halmazállapotú anyagok vannak a felszínén. Míg a Földön többnyire a víz körforgásáról van szó, a Szaturnusz holdján etán, metán és egyéb szénhidrogének folyékony változatai fordulnak elő. 2008-ban a Cassini spektrometriai mérésekkel igazolta egy folyékony etánt tartalmazó tó, az Ontario Lacus létezését a Titán déli féltekéjén, 2010-ben pedig egy nem sokkal korábban leesett eső nyomait észlelte a szonda az egyenlítői régiókban.

A Titán tehát úgy tűnik, hogy a földihez hasonló folyadékkörforgással rendelkezik: az esők anyaga kisebb vízfolyásokká, majd folyókká duzzad, végül a tengerbe ömlik, ahonnan elpárologva felhőket képez, és a folyamat kezdődik elölről, mondja Steve Wall, a NASA JPL munkatársa, a radarelemzők vezető helyettese.

A fenti radarkép a 2012. szeptember 26-án készült, és a Titán északi sarki régióját mutatja, ahol a most felfedezett folyó a Ligeia Mare nevű tengerbe ömlik. A „földi” Nílus 6700 kilométer hosszú, és bár kialakulása nagyon összetett folyamat volt, egyes szakaszokon kétségkívül szerepet játszottak benne a törésvonalak is.

Ligeia Mare 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. zorrd023
2012.12.15. 02:35
Marson is vannak folyó medrek. Még így is hogy sok a becsapódási kráter na meg elvileg nem mostanság volt rajta víz a felszínen. Persze ki tudja hogy a fellelhető képek mennyire vannak módosítva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MZperX75
2012.12.16. 17:27
De jó az összes gáz ,folyékony állapotban van a Titánon mínusz 160-180 fokon.
Barátságtalan a környezet,ráadásul az anyabolygó nagy gravitációja is korbácsolja.
Szép hely 1mp-ig sem élnénk a felszínen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. budspencer
2012.12.18. 10:41
Gyorsan bejegyeztetem a tulajdonjogom a Titánra, és az unokámtól fogják bérbevenni a kitermelési koncesszió jogát az olajcégek! Az unokámat pedig úgy fogják hívni: Kicsién!
Muhhhhhhhhhhhhaaaaaaahahaha Muhhhhhhhhhhhhhaaaaaaahhahhahaaa
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Whysper
2012.12.18. 10:42
Mz/x 75 ki akar ott élni? Az emberek bányász nemzet nem? Átvitt értelemben értem. Oda megyünk kibányásszuk ami kell aztán hozzuk haza! tudom vizet meg csak felszívjuk ezért írtam átvitt értelembe

Szomorú vagy sem ,de nem igazán a feltalálásra gondolunk és az újításra hanem a felélésre! Még van anyag nem újítunk aztán amikor nincs akkor vagy újítunk vagy oda megyünk ahol van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!