iPon Hírek

Nincs elég haszon az okos telefonon

Dátum | 2010. 01. 06.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Nem hozott eleget a HTC Corp. konyhájára az okos telefonok gyártása: a tajvani cég 2009. negyedik negyedévi profitja 31 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az 5,58 milliárd tajvani dolláros bevétel (175,1 millió USA-dollár) a piaci várakozásoknál is csaknem 2 milliárddal kevesebb. Az árbevétel 13,2 százalékkal, 41,08 milliárdra esett vissza, ez egybevág a HTC előrejelzésével.

A társaság nem szolgált részletes magyarázattal profitja visszaesésére, de elemzők szerint a HTC - amely mind a Microsoft, mind a Google szoftvereivel gyárt mobilkészülékeket - nagyon sokat költ marketingre, hogy erősítse jelenlétét az USA-ban és az európai piacokon. Az árak ebben a szegmensben esnek - mondta egy vezető szakértő a Reutersnek -, és bár nagyok a növekedési lehetőségek, az erős versenyt megérzi a haszonkulcs.

A HTC gyártja majd a Google Inc. minap bemutatott okos telefonját, a Nexus One-t is - a The Wall Street Journalnak nyilatkozó elemző szerint ez nagyban erősítheti a tajvani brandet és segítheti az eladások növekedését, ő maga arra számít, hogy a cég idei első negyedévében már profitnövekedést ér el.

Az okos telefonok piaca idén mintegy 20 százalékkal bővülhet - állítja az IDC piackutató -, felülmúlva a pc-k szegmensének növekedését. A pc-gyártók sem hagyják azonban annyiban: az Acer, a Dell és az Asustek már bejelentették, hogy saját brandjük alatt hoznak majd ki okos telefont és a Lenovo is közölte, hogy ilyen készüléket dob piacra Kínában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!