iPon Hírek

Nincs vége a Google-Peking háborúnak

Dátum | 2010. 03. 23.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Peking azzal vádolja a Google Inc.-t, a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető vállalatot, hogy a google.cn oldal leállításával - illetve az erre fellépő felhasználók átirányításával a Google hongkongi site-jára - megsértette a kínai szolgáltatása 2006-os megindításakor írásban vállalt ígéretét, miszerint aláveti magát az ország találatszűrési - értsd: cenzúrázási - szabályainak. A hongkongi nyitólapról ugyan elvileg szabadon lehet internetes kereséseket indítani, ám mint a BBC tesztjeiből kiderült, a kínai tűzfalak pótolják a Google önkéntes öncenzúráját. A dalai láma kulcsszóra Kínából a hongkongi Google-oldalon indított keresésre például a "problem loading page" válasz érkezik.

Bár a kínai hatóságok hangsúlyozzák, hogy az internetes céggel folytatott vitájuk csak egy kereskedelmi vállalkozás és a kormány elszigetelt konfliktusa, a BBC pekingi tudósítója szerint a google.cn lezárása árt Kína nemzetközi imázsának. Azt jelenti ugyanis, hogy a világ egyik legfontosabb vállalata nem hajlandó együttműködni az internet cenzúrázásában. Ugyanakkor helyi elemzők úgy vélik, hogy a kormány teljesen lehetetlenné teheti a Google kínai tevékenységét a nézőpontjából barátságtalan lépés nyomán. A Google fenn akarja tartani 700 fős pekingi kutatóközpontját és részt akar venni a helyi reklám- és mobiltelefon-szolgáltatásban is.

Az ázsiai ország 350 millió felhasználójával a világ legnagyobb internetes piaca, ám a Google Kínában csak a második legnagyobb keresőcég volt a Baidu után. A google.cn a társaság 24 milliárd dolláros árbevételének csak két százalékát hozta. Peking több ezer embert foglalkoztat a weben folyó tevékenységek korlátozására, emellett automatikus rendszereket is működtet a nem kívánt tartalmak törlésére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pjszilard
2010.03.24. 01:55
Azzal, hogy a honkongira iranyitotta (amire nem vonatkozik a szerzodes) 100%-ban lehetetlenne tette a kinain a keresest !!! Akinek ez is keves az mar komunistanak is beteg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. YuGabe
2010.03.24. 13:34
Annyit mondok Kínának: egyétek meg, amit főztetek. Most már ne rinyáljatok, hogy kivonul a Google és hatalmasat romlik az országimázs (és a kínai tőzsdék). Csak a kínai kormánynak köszönhetik, ehhez a Google-nek semmi köze ebből a szempontból. A cenzúra 2010-ben egyébként is egy társadalmilag vitatott dolog. Cenzúrázzák a "dalai lámá"-t? Bújjanak el. Ez szinte egyenlő a holokauszttagadással, amivel kapcsolatban ugye mostanában született új törvény.
Amennyire fejlett a kínai technológia, és amennyire becsülnivaló a kínai kultúra és a szociális magatartás, annyire fejletlen a társadalom és annak feje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!