iPon Hírek

Nixon Mission – okosóra az extrém sportok szerelmeseinek

Dátum | 2016. 03. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okosórák egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy egyre szélesebb igényt elégítenek ki ezek a készülékek, hiszen minden gyártó próbál a lehetőségeihez mérten olyan terméket alkotni, ami valami újat nyújt. Nos, a mostani alanyunknak ez elég jól sikerült.
A Nixon célja a Mission okosóra megalkotásakor nem titkoltan az volt, hogy olyan terméket hozzon kalap alá, ami mindenféle környezeti viszonynak ellent tud állni, de itt a minden alatt tényleg szinte mindent kell érteni. Az eszköz bírja az időjárás viszontagságait, ezáltal bárhová megy a felhasználója, bátran viselheti a csuklóján. Legyen szó az óceánról, dombokról vagy hegyekről, kemény terepről vagy még vadabb helyekről, a Missionre számíthat a tulajdonosa. A Nixon egyebek mellett kiemelte például a szörfözést és a síelést, snowboardozást, ezekre ugyanis külön előre telepített applikációk is lesznek a készüléken. Az előbbi célt szolgálja a Surfline, melyben a hullámlovasok számára legfrissebb és legfontosabb tudnivalók vannak összeszedve, utóbbi sportot űzők meg a SnoCountryra számíthatnak, ahol a legaktuálisabb hó- és síjelentések olvashatóak egy helyen. Még a biztonságos sportolást is elősegítik a fent említett appok, hiszen akár riasztásokról is képesek azonnal értesíteni az eszköz viselőjét.
A Mission karórának a hardveres ismérveiről sajnos nem beszélt részletesebben a Nixon, szóval ilyen téren be kell érnünk néhány felületes információval. A kör alakot leíró számlapról például csak annyit árult el a vállalat, hogy AMOLED technológiát alkalmaz. Az Android Wear operációs rendszer úgymond gondoskodik a készülék szoftveres oldaláról; de azért a Nixon nemcsak ennyire hagyatkozik, hanem készített saját applikációt is, amivel néhány igen fontos, valós idejű adathoz juthat a felhasználó. Az óra rendelkezik mikrofonnal, így hangutasításokat is lehet vele adni az okostelefon számára. Érdekessége a Missionnek, hogy már a Qualcomm első viselhető kiegészítőknek tervezett platformját, a Snapdragon Wear 2100-at szállítja. Ez a központi chip gyakorlatilag Snapdragon 400 optimalizálásából jött létre, négy Cortex-A7 mag van benne, amelyek 800 és 1200 MHz között üzemelhetnek – az nem derült ki, hogy itt mennyi az órajel. A kapcsolattartás Bluetooth-on keresztül történik.
Az okosóra robosztussága rögtön szemet szúrhat mindenkinek, így nem annyira meglepő, hogy igazán jól bírja majd a kiképzést, de talán még sokak várakozásokon is jócskán túlmutat. Az újdonság például kimagasló, 10 ATM-es víznyomást képes elviselni, ami nagyjából azt jelenti, hogy 100 méteres mélységbe lehet vele merülni. A 48 milliméteres polikarbonát tok gyakorlatilag az igazán kemény ütődéseknek is ellen fog állni, szóval nem riad majd vissza a kövekkel való találkozástól sem, a külső héj pedig 316L jelölésű rozsdamentes acélból készült, ami nemcsak a strapabíróságot garantálja, hanem egyúttal a minőségérzetről is gondoskodik. A megjelenítőt megvastagított Gorilla Glass üveg fogja oltalmazni, ami a Corningnak köszönhetően sokáig óvhatja a karcoktól a Missiont.
A készülék a promóciós anyagokban szürke, narancssárga és fekete kivitelben tűnt fel. A narancssárga nem először kap szerepet strapabíró okosóránál, és nem is a véletlen műve a dolog, hiszen bizonyítottan ezt a színt a legegyszerűbb észrevenni bármilyen környezetben – éppen ezért készülnek a repülők (és egyéb járművek) feketedobozai is narancssárga burkolattal. Persze jól tudja a Nixon, hogy manapság a fiatalok azt szeretik, ha egyedire szabhatják a dolgaikat, és éppen ezért nemcsak a narancs, szürke és a fekete jelenik meg a kínálatban, hanem összesen nem kevesebb mint 20 különböző szíjopcióval és 15 eltérő árnyalatú eszközházzal lehet számolni. A vállalat még arról is gondoskodik, hogy a hátlapba egyedi adatokat lehessen gravírozni, így akár ide bele lehet írni a tulajdonosa legfontosabb egészségügyi adatait, kezdve a vércsoportjával. (Ebből talán egyenesen következik az, hogy pulzusmérő az nincs sajnos, de ezt nem tudjuk megerősíteni.) A grafikus felület is variálható természetesen, ilyen tekintetben a vállalat meglévő óráinak számlapjai kerültek előtérbe.
A Nixon Mission megjelenésének pontos idejéről sajnos nem nyilatkozott a vállalat, csak annyiban lehetünk biztosak, hogy még idén a boltok polcain fog landolni. Szerencsére az ajánlott fogyasztói ár nem burkolózik az ismeretlenség homályába: a Nixon 400 dollárt kér majd a friss okosórájáért.
Persze nem a Nixon állt elő az első olyan Android Weart futtató okosórával, ami ilyen rendkívül strapabíró konstrukció lett, de ezzel a készülékkel is szélesedett a kínálat. A rutinosabb olvasóinknak például bevillanhat a Casio megoldása, amiről a CES ideje alatt hullott le a lepel. A Smart Outdoor Watch névre hallgató megoldás erős vetélytársat kapott a Nixon Mission személyében. A Nixon ráadásul a tervek szerint olcsóbban fogja adni az újdonságát, mint a Casio, ugyanis a japánok előre láthatólag 500 dollárt fognak elkérni a WSD-F10 modellért.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. j.panzer
2016.03.18. 14:50
G-shock smartwatch, egy hónap üzemidő... instant buy.
Addig viszont nem igazán érdekel a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arn
2016.03.18. 18:18
Jah, kellene minimum par hetes uzemido... A gshockom napelemes, radiokontrollos, gyk sose kell hozzanyulni. Bar fogalmam nincs mire hasznalnam oran kivul

Nagyon orulnek mar egy igazan jo bringas oranak, nem a rohadt draga, de megis bugos es gyenge hwu garminnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. reishi
2016.03.18. 19:49
Nekem is egy G-shock GIEZ órám van, napelemes, radiokontrollos.
2007 decemberben lett véve, azóta megállás nélkül megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SzAdamAndy j.pan...
2016.03.20. 12:03
1 hónap ha "órának" használod, akkor meg minek kell, hogy "smart" legyen?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!