iPon Hírek

Nő az AMD piaci részesedése az alaplap piacon?

Dátum | 2009. 02. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Tavaly nyáron az iSuppli piaci elemzései még arról számoltak be, hogy az AMD mindösszesen csak a 13%-át birtokolta a processzorpiacnak 2008 első negyedévében. Hogy a vállalatnak segítenek-e jobb eredményt elérni a piacon az új Phenom II-es modellek, az egyelőre rejtély, mindenesetre a DigiTimes által megkérdezett alaplapgyártó vállalatok azon a véleményen vannak, hogy az AMD processzorral kompatibilis alaplapok a viszonteladói piac 30%-át birtokolják majd az idei év első felében.

A processzorok szállítási mutatói és az alaplapok forgalma nincsenek egymással egyértelműen szoros kapcsolatban, ennek ellenére a DigiTimes forrásai mégis hisznek benne, hogy az AMD jelentős mértékben növeli majd a piaci részesedését. Érvként többek között azt hozták fel, hogy a Socket AM2+-os alaplapok az AMD processzorkínálatának egészét támogatják, köztük a frissen piacra dobott három- és négymagos Socket AM3-as egységeket is, így a vásárlók számára rendkívül vonzóak a gyártó termékei – fejtették ki az alaplapgyártók. A Socket AM3-as processzorfoglalattal ellátott alaplapokkal kapcsolatban már közel sem ennyire bizakodóak a gyártók, ugyanis a termékekhez szükséges DDR3-as memóriák drágák, valamint a lapokban nem képesek üzemelni a régebbi, Socket AM2+-os processzorok sem.

A gyártók érvelései meglehetősen gyengék, ugyanis számtalan LGA 775-ös processzorfoglalattal ellátott Intel alaplap van a piacon, amelyek kedvező áron érhetőek el és támogatják az Intel teljes Core 2-es processzorcsaládját. Más kérdés, hogy azok, akik a Core i7-es processzorok valamelyikét szemelték ki, azoknak drága LGA 1366-os deszkát kell beszerezniük, szintén drága DDR3-as memória modulok kíséretében, de helyzetet tovább bonyolítja az is, hogy a gyártó az év második felében újabb processzorfoglalatot vezet majd be. A sok processzorfoglalat láttán a gépcsere előtt álló felhasználók bizony gondolkodóba eshetnek, hogy vajon érdemes-e számukra Intel konfigurációt építeni. Minden bizonnyal ez utóbbi miatt gondolják az alaplapgyártók úgy, hogy az AMD jelentősen javíthat piaci helyzetén.

A feltevés elgondolkodtató, némi logika is van benne, de hogy bejön-e, azt majd a vásárlók reakciói döntik el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Svindler
2009.02.13. 11:42
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Multitask
2009.02.13. 12:00
Remélem hamarosan az Intel is leszokik erről az "új processzor - új foglalat" nevű játékról. Már csak azért is, mert ha vesz az ember egy LGA1366os, vagy 1066os foglalatú alaplapot, akkor mi lesz a garancia, hogy később bővítheti is és nem lesz még egy pl. LGA1533mas foglalat is? :S
Az AMD ezzel a nagyobb kompatibilitással biztosan fog nyerni piaci részesedést, mert szerintem sokan fognak venni Phenom II-t még DDR2es memóriákkal. Főleg amíg ilyen idők járnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. leviske
2009.02.13. 12:45
Multitask: Bevezették a kétfoglalatos rendszert... Nem hiszem, hogy ezek után még azt is meglépnék, hogy új processzoronként új lapot kelljen venni. Bár aztán ki tudja. Úgyis a felhasználók zömét nem érdekli, míg a foglalat nem kap új nevet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jadam92
2009.02.13. 12:56
nah ja ezért is veszek AM2+ os gépet. mert szinte bármelilyik AMD procit beletehetem.. és bövíthetek is akár késöbbiekbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2009.02.13. 13:25
jadam92: Vigyázz az ilyen kijelentésekkel mert mindjárt jön pár Intel fan és jól leharapja a fejed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Multitask
2009.02.13. 14:46
Hát én már nem tudom, hogy mit hoz a jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csicsoblad...
2009.02.13. 15:56
Akinek igénye van a jobbnál jobb technológiákra, az úgyis cserélni fog lapot is. Hiába lesz jó a 2005.-ben gyártott lap a 2010-es AMD CPU-hoz, ha közben annyi új technológia jelenik meg az alaplapokon, hogy érdemes lesz azt is cserélni.
Ha nem így lenne, az alaplapgyártóknak nem érné meg amd-s lapot piacra dobni egy bizonyos idő után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vardar
2009.02.13. 16:10
Én veszek az új gép alaplapjába 1-2 év múlva egy Phenom II-t oszt jó napot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.02.13. 16:42
csicsoblade: Ez igaz, de nem mindegy, hogy valaki azért cserél, mert nem támogatja a lapja az új CPU-kat, vagy azért, mert jött pár új lap,ami számára érdekes , új technológiákat hoz. Egyelőre úgy tűnik, hogy erre az Intelnél is rájöttek és LGA1160-nál már a chipset is egy vonzó tényező lesz a váltásra (bár itt egyelőre a LGA775 felhasználókat kell átcsábítani, ami nem lesz könny
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!