iPon Hírek

Nokia 130 - olcsó mobil apró extrákkal

Dátum | 2014. 08. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Bár a Microsoft bejelentette júliusban, hogy hamarosan már csak Windows Phone rendszerű okostelefonok lesznek a Nokia kínálatban, de minden jel szerint a korábban fejleszteni kezdett készülékeket még kereskedelmi forgalomba bocsátják. A redmondiak idővel száműzik a Nokia X-et, az Ashát és a többi feature phone-ot is a kínálatból, de az utolsó mohikánokra még számítani kell. Nemrég a Nokia X2 került a boltok polcaira, most pedig a Nokia 130 „butamobil” érkezéséről számolhatunk be.
Az apróság a régen megszokott vonalvezetéssel áll a nagyközönség elé, tehát egy alfanumerikus billentyűzet a szükséges kezelőszervekkel társulva, valamint egy 1,8 hüvelykes megjelenítő tölti ki az előlapját. A kijelző 65 ezer színnel operál, a felbontása pedig 160 x 128 képpontos, ami 144 PPI-s pixelsűrűséget jelent (bár ez nem igazán számít ebben a kategóriában). A készüléken az S30 operációs rendszer teljesít szolgálatot, és a fejlesztőknek köszönhetően kielégítő programkínálatra lehet számítani (persze a kategóriájához mérten), még néhány egyszerűbb játék is belefért a kínálatba. Vélhetően egyetlen alapfunkciónak sem lesz híján ezeknek hála a 130. A tárhelye gyárilag mindössze néhány megabájtos méretű, de került a keretre egy microSD bővítőhely, amely akár 32 GB-os memóriakártyák befogadására is képes lesz. Két kivitel lesz belőle, az egyik egy, a másik pedig két SIM kezelésre lesz felkészítve, ezek viszont nem aktívak egyszerre, manuálisan kell váltogatni közöttük. A kapcsolati képességeinek lajstromán kiemelendő a Bluetooth 3.0 modul és az FM rádió vevő. Ez utóbbi az MP3 lejátszási képességgel kombinálva gazdag zenehallgatási lehetőséget vetít előre.
A 130 feketében és fehérben is megvásárolható lesz, sőt mi több, a piros révén még némi élénkséget is csempésztek a színpalettába. Az eszközt 106 x 45.5 x 13.9 milliméteres vonalakkal lehet körülhatárolni, a tömege pedig 68,6 grammos. A készülék hátlapján felbukkant egy beépített, LED-es segédfény, ám ezúttal ez egység nem a fotózást vagy videózást fogja megkönnyíteni rosszabb fényviszonyoknál, kamera ugyanis nincs a repertoárjában. A LED csak elemlámpaként funkciónál benne. Az energiaellátás felelőse a Nokia BL-5C telepe, vagyis egy 1020 mAh-s kapacitású, lítium-ion akkumulátor van benne. A gyári adat szerint ezzel a mobil 46 órányi zenehallgatásra, vagy 13 órán át tartó folyamatos telefonálásra lesz képes egyetlen feltöltést követően.
A Nokia 130 specifikációját látva valószínűleg senkinek nem jelent majd nagy meglepetést, hogy ezúttal tényleg egy nagyon olcsó mobiltelefonnal van dolgunk. A tervek szerint mindössze 20 eurót fognak ezért az újdonságért cserébe elkérni – ez az összeg a Nokiától megszokott módon még nettóban értendő, tehát a különböző terheket rá kell számolni. A sima és a dupla hálózati kártya kezelésére alkalmas modell is szeptembertől lesz kereskedelmi forgalomban megvásárolható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. JokerPRO
2014.08.13. 14:31
Melyik kőkorszakban élő vesz ilyen telefont? Soha se értettem hogy mért kell a régit erőltetni,régen jó volt de mostmár elmúlt,most éritntőképernyős okostelók kellenek szinte mindenkinek,20e ft-tól már lehet kapni használhatót.
Ha anyám 50 évesen tud kezelni egy érintőképernyős telefont,másnak se lehet nehéz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. TheEnginee... Joker...
2014.08.13. 14:37
Nem arról van szó, hogy valaki ne lenne képes kezelni egy smartphone-t.
A GSM képességei még mindig jobbak egy "butamobilnak", mint egy "okos" társának. A készenléti időről nem is beszélve.
Ha elfogadható a nagyközönség számára, ha nem, de (úgy gondolom) mindig lesz helye ezeknek a kütyüknek is csak átkerülnek a mainstream kosárból egy speciálisabba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zabalint Joker...
2014.08.13. 14:48
Nekem volt anno Compaq Aero PDA-m, Nokia 9210 kommunikátorom és MDA (HTC) PDA-telefonom is az iOS/Android korszak előtt, mégis ma is használok az okostelefonom mellett egy egyszerű feature phone-t, mivel telefonálásra még ma is sokkal jobb. Ugyanis kapsz egy hatalmas aksi üzemidőt, strapabíróságot, gyorsabban és kevésbé körülményesen lehet felvenni, letenni, kvázi eső, víz, ütés és mindenálló (még akkor is, ha papíron nem az, nekem már sokszor landolt vízben és túlélte), ráadásul bármikor könnyen pótolható, ha elhagyom. Ráadásul így az sem gáz, ha az okostelefont lemerítem közben netezéssel, továbbra is elérhető maradok.

Igazából én pont azoknak a telefonoknak nem látom a létjogosultságát, amelyek érintőképernyősök, de saját oprendszeresek (Samsung és az Alcatel is gyárt ilyeneket, szerencsére kezdenek kimenni a divatból), mert az a kettő hátrányait egyesíti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Zabal...
2014.08.13. 15:24
Ez mind teljesen helytálló a gyakorlatban amit mondasz, de míg megveszed a feature phone-t, egy második kártyát, amit időszakosan fel kell töltened ha feltöltőkártyás, vagy fizethetsz mondjuk egy minimális előfizetést, esetleg hívás átirányítást is fizetsz az okostelód számáról a másikra, hogy az is elérhessen, aki csak az okostelód számát tudja, mikor az le van merülve ...

... addig ugyanennyi pénzből veszel egy feature phone méretnél nem sokkal nagyobb 8-10 ezer mAh-s power bankot, amivel gyakorlatilag ötszörözöd a legtöbb mobiltelefon üzemidejét, mert annyiszor tölti újra, és az USB kábel sem lehet már kifogás, mert van már Qi szabványos power bank is, amivel annyi az össz töltés téma, hogy a telefonodat mellé csapod a zsebedben és ennyi.

Egyéni véleményem szerint egyetlen mindenre alkalmas készüléket még kiegészítőkkel is előnyösebb hordozni, mint kettőt ami nagyjából ugyanarra való, mert az redundáns, és állandóan mikromanagelni kell, hogy minden fontos információ rajta legyen mindkét készüléken, ami nyűg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ZoliS
2014.08.13. 15:31
Nekem tetszik, valószínűleg begyűjtök egyet. Még csak az kéne, hogy többször tízezer forintot költsek egy alacsony üzemidejű, okostelefonnak becézett játéktelefonra.

Flamelést kérném hanyagolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noherczeg
2014.08.13. 15:36
Instant venném az ilyet, ha nem lenne beleerőltetve semmilyen "okos" feature. Nem játszom az "okos telefonom" sosem, zenét hallgatok, telefonálok, max sms-ezek. Mindezt két napos üzemidővel, 100.000HUF alatt laggos, akadós telefonomon. Mindezt csak azért, mert nem tudnak egy alu vázas feature phone-t gyártani, amibe ne lenne facebook app, és t.sai...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lazahunter Joker...
2014.08.13. 15:41
Hát ha olcsó telefont akarnék venni bármilyen célra, akkor inkább ilyet, mint az olcsó és használhatatlan fostalicska okostelefonokat ... az okostelefonoknál van egy árkategória és szint, ami alatt szenvedés és agybaj az egész ... és ez bőven a 20 eur felett van, de még a 20eFt felett is ... na meg főleg, ha csak telefonálni kell egy gép, semmi másra ... na akkor agybaj az okostelefon mánia.

Az olcsó okostelefont már nem is szabadna így hívni, mert kb olyan, mint mikor a 10 éves gyerekkel akarják megértetni az atomfizikát ... lehet vele próbálkozni, max összeomlik

Nekem még tartalékban megvan a jó kis E51-esem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HUFEUR
2014.08.13. 15:45
"okostelefonnak becézett játéktelefonra."

Az okos...

JokerPRO:

Hozzászólásodban ott is van, hogy "miért kell a régit erőltetni", míg te 20 ezer forintról beszélsz, addig ez 20 euró. Afrikában nem sok ember tudná megvenni a HTC One-t vagy az iPhone 5S-t, de ott is szükség van telefonra, egy ilyen 20 eurós kis okosság nagyon jól tud fogyni ilyen helyeken. Ezen kívül minden egyes fejlett országban is akad szegény ember, nem is kevés, de egy telefon az már mindenki számára elengedhetetlen, 20 eurót kicsit könnyebben össze lehet spórolni, mint 60-at, sok helyen még erre sem lesz pénz.

Ha neked nem tetszik, nem kell ilyet venni, én sem, és az okostelefonos felhasználók 99%-a sem fog már soha sem visszatérni a butafónokhoz, de attól még van létjogosultsága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Peter1987
2014.08.13. 16:52
A Nokia 100 elég halk volt, nem tudom ennél orvosolták-e, de az konkrétan utcai zajban szerintem használhatatlan.

Nekem se kéne amúgy okostelefon. Telefonálni, zenét hallgatni, meg csinálni néha egy-egy fotót a jelenlegi telefonom is jó (Samsung S5610). Majdnem egy hétig bírja az aksija, és kézreesik, nem pedig kiesik a kezemből, mint a nejem telefonja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.13. 18:55
Mondjuk olyan, aki kétkezi munkát végez és az okos telefon nem bírná a strapát (pl poros környezet, zsebből kiesés stb.). Plusz nem mindenki akar 635 felesleges funkciót a telefonjára,, csak telefonálni vagy sms-t írni szeretne.
Ezeknek is megvan a maga létjogosultsága, ezt nem belátni nagyobb kőkorszaki gondolkodásmód, mint nem okostelefont használni.
A smartphone mellett nekem is van egy feature phone betárazva, mert annál lesz...om ha karcolódik a kijelző, vagy koszos lesz, így egy koszosabb meló közben is nyugodtan telefonálok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror Joker...
2014.08.13. 18:56
Például nekem kettő hasonló is van. Tudnál mondani egy okot, hogy miért vettem volna bármi mást? A hajamra kenhetem a megaokos telefont, ha lemerül amikor úton vagyok. Ezek a cuccok simán bírják egy hétig egy töltésből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2014.08.13. 22:10
Hihetetlen, hogy mennyire durván visszafejlődtek a "nem okos" telefonok. Ez egy szutyok.
Régen baromi jó telókat csinált a Nokia S40 építve, ezek meg csak arra jók, hogy szennyezzék a környezetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tokyofej
2014.08.14. 09:39
Látom, vagyunk még itt páran neander-völgyiek, akiknek olyan munkája/élete van, amihez nélkülözhető egy érintőképernyős hiper-szuper tepsi. Mi, a munkásréteg ugyanis nem érünk rá fészelni, meg engribörcözni egész nap. 10-ből 8 egyébként is megy szervízbe 3 hónapon belül.
Az vegyen "okos" telefont, aki nem az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandamoniu...
2014.08.14. 09:50
Hoppá-hoppá, remélem itthon is elérhető lesz, nagyon le kéne már cserélni az 5-6 éves Montémat.

Kell a fenének okos telefon. A telefonban a lényeg, hogy tudjak SMS-t írni, telefonálni, meg a hosszú üzemidő, ennyi. Ha valami komolyabbat kell csinálni utazás vagy menet közben akkor viszem a tabletet amiben olyan hardver van mint a 3x annyiba kerülő telefonokban és nem laggol, nem melegszik, átlátható vele az összes desktop site, tudok rajta könyvet olvasni, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. labera
2014.10.25. 17:45
Nem tudtam eddig,hogy a telefon teszi az embert !!!
Laborban dolgozom és naponta többször kell fertőtleníteni a telcsit,
nem hiszem,hogy az "okoskák" ezt kibirnák...
Ezért én nem vagyok hülyébb 55 évesen,mint az anyukád...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!