iPon Hírek

Nokia: 4G 2010-re

Dátum | 2009. 03. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Már jövőre, az elsők között dobhat piacra a Nokia Long a Term Evolution (LTE) szabványra épülő 4G-s mobilokat - erősítette meg James Harper marketingmenedzser, valamint említést tett arról is, hogy laptopokba és más hasonló eszközöbre is szándékukban áll elhozni a gyorsabb mobilhálózatot (amely jelenleg 60Mbps-en teljesít valós körülmények közt végzett teszteken).

Azt azonban már nem tette egyértelművé, hogy amikor laptopokról beszél, azalatt a cég tervezett kínálatbővítését is érti-e, vagy egyszerűen csak arra kívánt-e utalni, hogy már meglévő eszközökhöz kínálnak majd külső modemeket.

Az LTE kezdeti terjesztésének szakaszát mindenesetre 2013-ra tervezik lezárni, hogy eztán már a globális lefedettség kiépítésére helyezhessék a hangsúlyt, és már a középkategóriás mobilokat is beemelhessék a kiváltságosak körébe. Ezzel együtt szándékukban áll lendületet adni a netes hívásoknak is, de mindez igen hosszú munka lesz: 2020-nál előbbre nem is nagyon tervezik a befejeztét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Svindler
2009.03.06. 14:03
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. leehegyi
2009.03.06. 14:47
Váááuuu, igaz a 2G se használom semmire, de azért már várom a 4G t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ossyni
2009.03.06. 18:07
60megás sebesség az már irígylésre méltó most nekem 20Megás kábeles van.
De a mostani 7,2megás net sem olyan rossz bármely mobil szolgáltatótol, így hallásra csak tartani nem tudják a sebességet.
Kérdezem én torrentezni fogok a mobilomon?
-ha még meglesz a pirate-bay.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. geminii
2009.03.06. 20:36
60 mbit egy mobilra??? Mire?
Az meg megint más kérdés hogy a szolgáltatók mennyire fogják ezt lekorlátozni; mivel vezetékes netből sincs 20 mbitesnél nagyobb elterjedve (széleskörűen).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. StevyXIX
2009.03.06. 20:39
Nem is fog sokkal jobban elterjedni a vezetékes net, a jövő a mobil neté, vezetékes sokkal több költséggel jár, még mobil nethez elég egy adó és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Parano1d
2009.03.07. 10:53
Én azt gondolom, ha árban is versenyképes lenne, és tömegessen fizetnének elő az emberek, megynyekkennének a mobilszolgáltatók egyből. Visszaesnének a sávszélességek, mert nem bírná kiszolgálni a hálózat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. StevyXIX
2009.03.07. 19:45
Igen, ezért is kerül most ennyibe, jelenleg nem versenyképes a száloptikás nettel, de a jövő a mobil neté, ez szerintem kétségtelen, az jó kérdés mikor válik elterjedté és nem csak másodlagosan használatba van. Megjegyzem van idehaza olyan szolgáltató aknél korlátlan 3G van, heti 20GB adatforgalom korlát van ugyan, de ha átléped se kell fizetned, hanem felezik a netsebességed talán 2 hétre, egész barátságos már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zsolt501
2009.03.07. 23:42
A mobil netnek azért vannak erős korlátai, ilyen például a bizonyos PING ami általában igen magas, és bizony idehaza hiába mesélik a 90%-os lefedettséget ez csak bizonyos esetekben igaz például nyílt terepen.
És ez bizony még szegedre is igaz mert itt is vannak vak foltok ahol bizony a 3G-röl le kell mondani mert állandóan nagyon magas a csomag vesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2009.03.08. 01:49
Technika fejlődik, mondom nem a 3G a megváltás, 4G jónak tűnik, de még az se biztos, hogy képes lesz kiváltani a mostani kábel rendszereket, szóval csak azt mondom, hogy a jövő a mobil technológiáké
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ossyni
2009.03.09. 14:55
StevyXIX
neked szent meggyőződésed, hogy a mobil net-é a jövő.
-Az attól függ!
Faluban igencsak nehézkes a kábelezés és így ott nem hatékony a kábel,ezért jó a mobil-net.Ez rendben is van.
Viszont a bérházi lakótelepeken nagyobb hatékonyságú a kábel, hiszen nincs panel árnyék, és sok száz házat kell ellátni.

Tehát ugyan az mint ha tv-adásszórásról beszélnénk!
Az így elterjedt forma igaz lesz a netre is!

Már lentebb írtam, hogy elvileg a vodafone is tud 3.6 vagy 7.2 Mbit sebességet, de ez csak elmélet hiszen a valódi sebesség ennek csak töredéke!
Kérdés mennyi marad a 60Megás letöltésből ha ezt sem tudják teljesíteni?!
-míg természetesen a kábeles optikás szolgáltatóknál a sebesség fix!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.03.09. 21:00
A jövő egyértelműen a mobil neté vagy annak az utódjáé, ez szerintem ne kétség, lehet csak 20 év múlva de ez a jövő, most jobb a kábel, mert biztos kapcsolatot nyújt nagy sebességgel amivel a mobil net nem tud lépést tartani, de idővel változni fog, nem fognak újabb és újabb kábelköteget lefektetni, mert ez óriási költség, kell egy adótorony (faluba például templomtorony! nálunk volt ilyen rádiós net még most is sugároz onnan) amire beépítik az új technikát (néhány ember elég hozzá, nem úgy mint kábelfektetésre) és kész onnan már csak a felhasználóknak kell csatlakozni.
Panelbe meg lehetnek egyedi megoldások is, ha annyira árnyékol (bár szerintem ablak mellett lehet azért jel, ha nincs messze az ad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. taripocok
2009.03.09. 21:45
nekem valahogy szimpatikusabb a kábeles megoldás otthoni felhasználásra(nincs elektroszmog) ami azért vegyük figyelembe,10-20év alatt,lehetséges károsodást is okozhat talán,meg amugy is,megy át az agyunkon már épp elég rossz,cumó,még otthon is ebbe legyünk éjjel-nappal?!

természetesen a mobil megoldások,vagy nettopok miatt,fellendülőben ez a téma,csak próbáljanak kitalálni olyat,ami esetleg "emberbarátabb",vagy valami iesmi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.03.10. 11:58
Hát az lehet, de már most is sok sugárzásnak vagy kitéve, elég a mobilokra és mobil tornyokra gondolni, az meg majd kiderül milyen hatása van, elég nagy hatástanulmányt lehet készíteni, már persze ha találnak olyan személyeket az országba aki nem él mobillal, mert egyébként csak olyanokat vizsgálni akik használnak nem sok értelme van, nincs összehasonlítási alap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.03.12. 20:25
azért a kábeles fejlesztésnek is vannak remekei hiszen eddig 54mbitről emelték 108 mbitre!
Az még mindíg több mint 60.
Szerintem meg ha annyira gyors lenne ez a tecnológia a digi tv nem fejlesztett volna itt milliárdokat kábeles kiépítésre.
És ne feledd az optikai témát gyorsítani is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!