iPon Hírek

Nokia: a félénk Apple-rivális

Dátum | 2008. 10. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Hosszú idő után előállt a cég az első iPhone-riválisnak mondható mobiljával, az 5800 XpressMusic-kal. Ez ugyan egyelőre még leginkább csak a zenére összpontosít, viszont igen szép és éles a 642 x 360-as, 3,2 hüvelykes érintőképernyője, amelyet a tényleges gombnyomás-érzet megteremtése érdekében haptikus visszajelzéssel is elláttak.

Követi továbbá a megszokott Nokia-hagyományokat kamera-téren is - a fényképezéshez használatos hátulsó ugyanis 3,2 MP-el és dupla LED-vakuval gondoskodik a megfelelő képélességről, míg az elülső a videóhívások lebonyolítását intézi.

Operációs rendszer terén (5th Edition Symbian Series 60) újdonság, hogy a felhasználói felületek újratervezésével és ésszerűsítésével gördülékenyebbé tették a médiavezérlést és a médialejátszást, a fájlok kezelését és szerkesztését.

A zenei képességeket főként a beépített sztereó hangszórók, valamint a 3,5mm-es fejhallgató-aljzat és a sztereó Bluetooth domborítja ki. Tárhely is van "bőven", mivel bár a készülék kizárólag microSDHC-kártyákra hagyatkozik, a cég minden mobilhoz ad egy 8GB-os kártyát. Mindennel együtt a készülék ára €279, de ezt persze csökkenthetik a különböző szolgáltatók kedvezményei.

Ettőll függetlenül a Nokia kerüli a közvetlen konfliktust az Apple-el; egyelőre ugyanis az 5800-ast csak olyan országokba szállítják, amelyekbe az iPhone még nem jutott el. Ahol már van iPhone (így pl. nálunk is), oda majd majd csak valamikor 2009 első felében érkezhetnek meg.

Ez vélhetőleg annak tudható be, hogy a Nokia egy ideje nem áll túl jól az okostelefon-eladások terén, amely helyzetet saját meglátásuk szerint annak köszönhetik, hogy az iPhone 3G, valamint más csúcskategóriás vetélytársak súlyos kedvezményekkel igyekeztek olcsóbbá tenni a készülékeiket, alátéve így a Nokia hagyományosan magas készülékárainak.Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.10.07. 20:58
Én azt tudom mondani, hogy a régi, "eredeti" Nokiától ez elfogadhatatlan... a mostani Nokiától nem is rossz. Az iPhone ellen szerintem bőségesen elég, bár én, ha választhatnék eközött és az iPhone között, akkor inkább a HTC Diamond. :mellow:

dd: Attól függ, hogy honnan veszed... a Nokia azért több szabadságot szokott nyújtani, a borítás minőségében is kb azonosak lehetnek... az iPhone a preztizsen kívül semmi pluszt nem nyújt ehhez képest. Szerintem... de elfogadom az ellenérveket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!