iPon Hírek

Nokia Eos - fotókon a fotós

Dátum | 2013. 06. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia a mostanában nem sok újdonságot tudott felmutatni a csúcskategóriában. A Nokia Lumia 920 megjelenése óta az Egyesült Államokban kapható Lumia 928, a vállalat legnagyobb újítása, de egetrengető változást az sem hordoz, a Lumia 925 pedig jóformán csak a Lumia 920 újragondolása, revíziója lett.

Viszont már készül a színfalak mögött egy olyan mobiltelefon, amit valószínűleg a vetélytársak egy darabig biztosan nem fognak lekörözni, legalábbis egy területet figyelembe véve. A Nokia EOS-ról van szó, ami várhatóan elképesztő fényképezési képességekről fog tanúbizonyságot tenni (legalábbis mobilos fronton).

Az EOS a Lumia 92x család képességeit fogja magába foglalni egy olyan kamerával kiegészítve, ami vélhetően a Nokia 808 PureView modellt is felülmúlja, ha fotózásra kerül a sor. Eddig nem tudtuk, hogy milyen kialakítással lesz dolgunk az EOS kapcsán, ám most több hírportálon is, szinte egyszerre bukkantak fel az újdonságot leleplező képek.

Ahogy arra számítani lehetett, a masina meglehetősen furcsán fog festeni, legalábbis a hátlapját szemügyre véve. A fotók alapján a gépezet az elődjének számító Nokia 808 PureView-nál vékonyabb lesz, de semmi esetre sem nevezhető majd pengének. Ez azért van, mert a nagyméretű érzékelőt, és a hozzá tartozó felépítményt (lencserendszer, stabilizáló és egyebek) ezúttal sem tudták (fizikailag képtelenség) normál kamerákkal egy lapon említhető méretre zsugorítani. Így egy hatalmas púpként csücsül a hátlapon az egyelőre ismeretlen felbontású kamera.

A kulcsfontosságú terület ezúttal egy nagy kört formál az okostelefon hátán, így első ránézésre olyan az alakja, mint egy kompakt fényképezőgépnek. Persze itt optikai zoomra valószínűleg továbbra sem számíthatunk, mindössze a dizájnerek elképzelése miatt lett ilyen, nem a funkcionalitás okán. A dupla vaku az objektív felett, eltolva kapott helyet, van LED és Xenon is, így a videózások alkalmával sem kell sötétben tapogatóznunk. A megapixelek száma a PureView és a Carl Zeiss feliratok társaságát élvezi, ám erre vonatkozóan a pontos adatot egyelőre nem fedi fel a tesztkészülék, azon mindössze az XX jelölést figyelhetjük meg. (Ez egyébként már a Nokia 808 első prototípusainál is így volt, tehát nem megkérdőjelezhetővé teszi a fotók eredetiségét, hanem inkább erősíti azt.)

Sajnos a Nokia EOS fotók eredetiségét hivatalos forrás egyelőre nem erősítette meg, s valószínűleg erre nem is fog sor kerülni addig, amíg a masina nem lép reflektorfénybe a színpadon valamikor a közeljövőben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Gioka26
2013.06.07. 09:32
Imádom a NOKIA-t!!! Sosem csalódtam a kameráiban, se a telefonban! Akár Symbian akor Win phone8! Arról, h nem lehet 100%-ig kihasználni se a Nokia se az MS nem tehet.. hiszen ez a nyomorult ország van elmaradva minimum 20-30 évvel az összes többi országhoz képest! Hiszen ha azt nézzük már a románok előttünk vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lajcsi1975
2013.06.07. 09:32
Úgy tűnik a nokia azt a célközönséget célozta be akik a telefonjaikkal tényleg komoly képeket szeretnének lövöldözni, természetesen mobilos viszonyításban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mocsok92
2013.06.07. 12:17
aki jó képeket akar csinálni, az nem telefonnal exponálgat, hanem vesz egy jó fényképezőgépet egy nagy optikával. írhatnak erre száznyócvan gigapixelt is, akkor sem fog olyan minőségi képeket csinálni, mint egy jó gép. parasztvakítás, vegyétek csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Shinjiii
2013.06.07. 12:25
GSMArena-nál ki az a képszerkesztői állásban dolgozó magas szintű analfabéta, amelyik ilyen ordenáré módon cenzúrázta ki a szöveget a mellékelt képeken? Ha az a két fekete paca ennek céljából van ott egyáltalán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mocsok92
2013.06.07. 12:30
most nézem bazdmeg paint DDDDDDDDDDDDDDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. chris-v
2013.06.07. 12:48
mocsok92: Ez rendben is van, de minek vinnél magaddal 2 eszközt, amikor a telefon mindig nálad van és elég lenne az az egy is mindenre! Ha képes lenne elfogadható képet csinálni, nyilván nem összehasonlítandó komoly fényképezőgépekkel, akkor simán használható!
Tessék Nokia 808-al készült képek
Mindenki döntse el hogy elég jók-e vagy sem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YellowFlas...
2013.06.07. 12:56
Mad paint skills!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smooth44 chris...
2013.06.07. 14:17
Telefonálásra telefon, fotózásra fényképezőgép. Sosem lesz igazi öszvér gép, ami mind a kettőnek maximálisan megfelel.

Nekem van egy tükrös gépem, és mocsok92-höz hasonló véleménnyel voltam mindig a telefonok fotófunkciójáról.

De az esetek többségében csak az adott élményt akarja megörökíteni - természetesen az adott körülmények közt lehetséges legjobb minőségben.

Ha nyaralunk, lazulunk, városnézünk, sétálgatunk vagy bármi, akkor eszem ágában sincs ma már DSLR-t cipelni. De még egy MILC-et sem! Így baromira örültem neki, mikor megláttam, milyen képet készít a kis 620as Lumiám. Web-es felületre, otthon TV-n való nézegetésre hibátlan, mindig zsebben van, gyors és ügyes. Nem kell több. 920as már túl nagy, és ez lenne a bajom nekem ezzel az EOS dologgal is.

Komolyabb, kreatívabb képek készítésére viszont meg sem fordulna a fejemben telefont használni. Akárhány terapixeles (különösen akkor nem) vagy OIS-es vagy bármi lehet.

Volt anno még előző melóhelyen olyan vásárló, aki mellettem állva tanácskozta meg a párjával, hogy hát teljesen felesleges memóriakártyát venniük a kompakt gépükbe, ott lesz a telefonjuk, majd azzal végigfotózgatják az ESKÜVŐT!!, végülis az is 5MP, tehát istenkirály. (akkor még ez a szám egy mai 15MP-nek felelt meg)
Na ott elejtettem mindent és messzire kerültem a fertőzötteket.
Az ilyen komolyabb lélegzetvételű dolgokra sosem lesz elég semmilyen telefon.
De az emlékek felelevenítésére szánt, bohóckodásokra, webes tárhelyeken, social hálókon való megosztásokra a legjobb megoldás egy smartphone remek kamerája.

szerk: ja és az album meg, amit megosztottál... lenyűgözőek a képek. Megint csak azt erősíti, hogy a technika igen csak elhanyagolható mértékben számít bele a végeredménybe. Ha a mögötte álló személynek nincs szeme, nincs rutinja, megfelelő tudása, érzéke a fotózáshoz, akkor egy D4 vagy 1Dx is lehetne a kezében, egy tehetséges kompaktgépes, vagy TELEFONOS! is le fogja nyomni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mocsok92
2013.06.07. 16:50
@chris-v: igaz, tényleg szép képeket csinál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. chris-v
2013.06.07. 17:32
@mocsok92: Ennek kellene lennie az alapnak egy telefonba és akkor semmi gond nem lenne! Bárhol, bármikor bátran lehetne lni pár fotót, anélkül hogy egy paca lenne csak az egész.
Nekem egy Motorola atrix 2-öm van, 8MP kamerával, de ha nincs ragyogó napsütés siralmasak a képek. Ez is csak 8 kamumegapixel, nem több (sajnos)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. uristen
2013.06.07. 20:38
A harmadik kép olajfoltos lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kolondrum
2013.06.07. 23:20
Jónak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2013.06.08. 01:23
Erre vártam már mióta... 808PureView Lumia köntösben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2013.06.08. 13:50
Régebben olvastam, hogy ez már 4 magos SoC-ot kap, bár ez lehet csak pletyka.

@Gioka26
Akkor valószínűleg még nem jártál Romániában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!