iPon Hírek

Nokia Here: Hatalmas változáson esett át a Nokia térképe

Dátum | 2012. 11. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy térkép mind felett? Egyelőre biztosan nem, de a Nokia elképesztő előmenetelét elnézve talán eljöhet az az idő, amikor a térképről a Nokia jut az emberek eszébe. A Nokia Maps teljesen átalakult, és ez nem csak az asztali felületre terjed ki, hanem a mobilos kliensekre is. A Here szinte az összes platformon meg fog jelenni valamilyen formában.


A magyarra fordítva egyszerűen "Itt" névre hallgató térkép minden eddigi fejlesztést összegyúr, sőt még újdonsággal is szolgál: feltűnt ugyanis a 3D-s város nézet. Az a néhány nagyváros, amely felett már harmadik dimenzióban szárnyalhatunk tényleg nagyon szépen kidolgozott. Ráadásul asztali böngészőből látogatva még valódi 3D-be is kapcsolhatunk, noha csak egyszerű Anaglif (piros-cián) kivitelt alkalmaztak. Sajnos műholdképek szintjén még mindig nagy a Nokia lemaradása a konkurensekhez képest.


A Here-ben természetesen van élő forgalmi információ, megnézhetjük a tömegközlekedési járatok útvonalait, böngészhetünk a POI-k között, és útvonalakat is tervezhetünk egyszerűen. A tervezett térképeinket el is menthetjük, ha regisztrálunk. Navigációt kérhetünk autóval, gyalogosan, és tömegközlekedésre is, és néhány platformon lesz turn-by-turn hangos navigálás is (pl. iOS és Windows Phone). A Windows Phone alapú Nokia (Lumia) tulajdonosok a LiveSight formájában némi extrát is kapnak: ez lényegében egy kiterjesztett valóság (AR), tehát a térképen szereplő POI-k, a kamera élő képére vetítve fognak megjelenni.


A Nokia új térképe a here.net weboldalon érhető el, mobilról pedig az m.here.net lapot kell felkeresnünk, és a HTML5 megoldásnak hála gyakorlatilag problémamentesen kezelhető felület köszönt minket – mintha egy appal lenne dolgunk. Innen már jelenleg is használható iOS-ről, Androidról, MeeGoról, webOS-ről, bada OS-ről és BlackBerry 7-ről is, de már készülnek a natív applikációk is.

 


Elsőként az Apple iOS-ét futtató gépekre lehet majd letölteni a szoftvert, ezt követően pedig az Android jön, ahol egy bárki által felhasználható API-t kapunk, tehát lényegében mindenféle alkalmazásba könnyen integrálható lesz. Az Apple Maps fiaskója után most az Apple-nek újabb komoly ellenféllel kell szembenéznie, és ez óriási lehetőség a Nokia számára, hiszen az Apple felhasználói bázisában több tíz millió masina található, és ezeknek a nagy részén már a "bénácska" Apple Maps van az iOS 6-tal, amely mellett sok felhasználó vadászik egy jobb megoldásra. A jövőre debütáló FireFox OS-nek ez lesz az alapértelmezett megoldása, mivel a Nokia és a Mozilla megállapodást kötött.

Ez persze mind szép és jó, viszont egy komoly negatívuma még van a Here-nek, mégpedig hogy Magyarországon gyakorlatilag a szolgáltatások java még nem érhető el. Viszont jó jel, hogy tőlünk nyugatabbra - Ausztriában is - teljes pompájában mutatkozik, így talán nekünk sem kell már sokat várni már.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. vivanto
2012.11.15. 15:12
Meglehetősen előnytelen nevet adtak neki itt nálunk. Please click here!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2012.11.15. 15:56
Nokiának nagy a lemaradás a térképben? Mióta? Az övék volt itthon sokáig a legjobb, a gmaps mobilos terjedése óta a második legjobb térképük.

Mit csináltak ezen a fronton a többiek amitől hátraesett a nokia? Mert ki nem törölték az adatbázisukat az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2012.11.15. 15:56
véletlen dupla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MrJerk
2012.11.15. 16:35
"Sajnos műholdképek szintjén még mindig nagy a Nokia lemaradása a konkurensekhez képest."
És valóban....

Egyébként az érdekes, hogy Kecskeméten a Városházát nagyjából az Ifjúsági Otthonra pakolták rá.. :-) Persze csak néhány100 métert tévedtek csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. attila0325
2012.11.15. 17:03
Volt már "Xperia Arc", most megjelent a "Nokia Here", továbbá a közeljövőben várjuk a "Samsung Térd" majd a "Motorola Nyak" megjelenését is :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mtrx220
2012.11.15. 20:34
ez is azoknak a heréknek való, akiknek a beépített almás nem jön be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2012.11.16. 02:17
mtrx220,

A beépített almással semmi gond nincsen! Még kicsit hiányos de ha már használtad valaha, akkor nem fikáznád most itt. Én valahogy mindíg megvetettem azt amit a Nokia csinált, mert nem volt benne minőség ami számomra fontos, csak a golyóálló repedező műanyag burkolat és kézifegyver, de ez a navi nekem is tetszik! Szép munka Nokia!

Amúgy nem kellene fikázni valamit csak mert új! a Google sem 1 nap alatt xarta a gmapset!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bitvarg17
2012.11.17. 10:03
A Google-nek iszonyat nagy előnye volt annak idején, mert addig semmi ilyen nem volt. Én gratulálok a Nokiának, hogy egy ilyen nagy konkurens mellett sikerült idáig eljutnia. (ha navigáció akkor nekem csak a Nokia Maps jut eszembe, most már Here
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!