iPon Hírek

Nokia Treasure Tag - az értékeink megörzője

Dátum | 2014. 02. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Bluetooth technológia sok lehetőségeket rejt magában – ezt többször is láthattuk már –, és a Nokia most egy újabb módot talált az okostelefonok kihasználására. Az ötlet igazából pofonegyszerű, és nem is teljesen egyedi már, de a megvalósítás most érte el talán a legjobb formáját.
Az apró Treasure Tag tartja a kapcsolatot az okostelefonnal – ami a demonstráció során természetesen egy Nokia Lumia modell volt –, és a készülék hangosan jelez, ha valamilyen oknál fogva elveszett a kütyütől érkező jel. Ennek az újdonságnak köszönhetően tehát azonnal megtudja a felhasználó, ha az a valami, amire a Taget akasztotta, néhány méternél messzebb kerül a mobiltól. Igen ám, de mi van, ha nem halljuk meg a telefonunkból érkező hangjelzést? A Treasure Tag fejlesztése során erre is gondoltak. Sajnos túl sokat ilyenkor persze már nem tud tenni a telefon, de azt azért rögzíti a dedikált applikáció, hogy pontosan hol volt utoljára jel, és hol veszett el végleg a kapcsolat. Ezeket az adatokat pedig feltünteti majd a Nokia Here térképen, így könnyen vissza lehet találni a "tetthelyre", ahol ha szerencséje van az embernek, meglelheti az adott tárgyat. Vélhetően sokaknak azonnal eszébe jutnak majd a legkézenfekvőbb példák a használatra, de azért a Nokia is szolgált némi iránymutatással, hogy mire lehet jó a Treasure Tag. A kisméretű és letisztult formavilággal rendelkező kiegészítőt elsősorban kulcsok mellé ajánlják, de jól jöhet egy igazolványtartóra, táskára vagy pénztárcára akasztva is. Sőt mi több, ezek mindegyikére lehet tenni egy-egy Taget, ugyanis több apróság kezelésére is fel van készítve a hozzá tartozó applikáció. Összesen négy jel beazonosítására és nyomon követésére képes az adott okostelefon, ami egyelőre csak olyan Lumia modell lehet, mely Windows Phone 8 rendszerű, és telepítve van már rá a Lumia Black frissítés. Azért a szigorú megkötés, mert egyelőre csak ez nyújt megfelelő technológiai hátteret (Bluetooth LE támogatás).
A Nokia Treasure Tagje kétféle kapcsolatteremtési lehetőséget is kínál. A hagyományos, Bluetooth-os párosítási manőverrel is összehozható a telefon és a Tag, de ennél jóval egyszerűbben is működhet a dolog, ha a beépített NFC chipet használjuk a művelet során. Miután megtörtént a párosítás, onnantól csak a Bluetooth Low Energy modulon a sor, hiszen a kapcsolattartásért már csak ez felel. De nem lesz a Tag túl nagy ahhoz, hogy mindenre ráaggassuk? Nos, igazából a Treasure Tag nem nevezhető észrevétlennek, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy így is kisebb, mint egy gyufásdoboz, tehát nem igazán igényel nagy helyet. Egészen pontosan 30 x 30 x 10 milliméter a térfogata az akasztó nélkül, és 13 gramm a tömege. A különböző Tageket könnyű lesz számontartani, ugyanis több színben pompázhatnak, ráadásul a nyomon követésért felelős programban is hasonló árnyalatú csempe társul hozzá. Ezen felül pedig egyedi képeket is rendelhetünk a csatlakoztatott eszközökhöz, valamint más testreszabási opciók is lesznek még. A Treasure Tag egyébként nem túl energiaéhes; hat hónapig is bírhatja egyetlen CR-2032 formátumú elemmel, vagyis a Bluetooth LE bizonyítani fogja a rátermettségét. A Tagek egyesével lesznek megvásárolhatóak fekete és fehér, valamint a Lumiákra jellemző ciánkék és citromsárga árnyalatokban. A forgalmazást áprilisban kezdik világszerte. Az ajánlott fogyasztói áruk 25 euró, illetve 30 dollár. Az induláskor ugyan még csak a Lumia Blacket futtató Nokiákkal lesz használható, de idővel érkezik majd Android és iOS kompatibilis alkalmazás is, valamint a Windows Phone 8-at váltó 8.1 rendszeres telefonokkal is menni fog.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Meteorhead
2014.02.21. 11:55
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2014.02.21. 13:19
Lehetne kisse olcsobb is,de mindenkeppen jo otlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!