iPon Hírek

Norvég kifogás az Amazon e-könyv-elvei ellen

Dátum | 2009. 11. 01.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Egy sor kifogást emelt az Amazon e-könyv-árusítási feltételei ellen a norvég Fogyasztói Tanács. Hans Marius Graasvold, a csoport elnöke szerint azok ugyanis több ponton ütköznek a norvég fogyasztói joggal.


Elsősorban és mindenek felett az zavarja őket, hogy "túlságosan is szorosan" kötődnek az Amazon e-könyvei a Kindle e-olvasójukhoz. Mi több, egyenesen az iTunes DRM-jéhez hasonlították a védelmi eljárást - amivel egyébként korábban már szintén szembeszálltak, sikerrel. Nem is mulasztották el megjegyezni, hogy ha nem sikerül megegyezni, ők készen állnak egy "iTunes2-ügyre".

Aggályosnak találják továbbá azt is, hogy "indokolt esetben" az Amazon fenntartja magának a jogot a szolgáltatás beszüntetésére. Szerintük ugyanis ez egyszerűen annyit tesz, hogy akár az ember teljes összegyűjtött e-könyvtárát is törölhetik a készülékéről, ha felmerül annak a gyanúja, hogy akár csak egyetlen megvásárolt könyvéről is készített egy másolatot.

Állításuk szerint az is ütközik nem csak a norvég, de az európai joggal is, hogy az Amazon bármikor megváltoztathatja a szolgáltatási feltételeit. Emellett nem látják biztosítottnak a felhasználó magánszférájának védelmét (milyen könyveket vásárol, mihez milyen jegyzeteket fűz hozzá, stb.), valamint keveslik a készülékre járó egy/két éves garanciát. Meglátásuk szerint öt év lenne optimális.

Graasvold mindezt úgy foglalta össze, hogy a "fogyasztók egyre durvább méltánytalanságokkal szembesülnek" bizonyos termékek és hálózati szolgáltatások használata esetén - ők pedig legfőbb feladatuknak tekintik egy kiegyensúlyozottabb kapcsolat kialakítását az ipar és a felhasználók között.

Az Amazon egyelőre még nem reagált a norvég figyelmeztetésre.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Vardar
2009.11.01. 20:33
Szerintem klónozni kellene a norvégy fogyasztó védőket és szétküldeni a világ minden tájára őket... Ez a beszéd, fellépnek végre a multik ellen, ha összefognának a kalózokkal, lehet, hogy megindulhatna egy igazi forradalom a szerzői jogok terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gylovag
2009.11.01. 21:09
Amennyi e-könyv olvasót láttam megjelenni mostanság, komolyan nem értem minek ragaszkodik bárki az Amazonhoz. Szerintem máshol is elérhetőek az olvasnivalók. Feltételezem nem csak az Amazon foglalkozik ezzel, de a vackukkal csak onnan tudsz venni. Túl nagy a kötődés így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.11.01. 22:17
Augusztusban voltam 10 napot Norvégiában, ... azt a társadalmi közszellemet kellene klónozni. Az általunk átélt elmúlt 20 év után egészen meglepő volt, hogy ott mennyire természetes dolog a közérdeket eredményesen megvédeni a közösség kárára önző tényezőktől, amelyektől minkent nem védtek meg az elmúlt 20 évben. Ami meg a másolásvédelmet illeti. Letiltják a hozzám betérő ismerős SPONTÁN megajándékozását egy szellemi tartalommal. Ha volna rá műszaki lehetőségük, akkor valószínűleg egy DVD film nézőinek darabszámát is korlátoznák. Elvégre miért is kacsingat bele a monitoromon futó filmbe olyan, aki nem fizetett jogdíjat? Mindennek meg van a maga ideje, így annak is, hogy mikor és milyen kérdésben építő dolog nézni a profitot. Azonban a kultúra területén kifejezetten destruktív dolog a profit. Most pedig épp a világháló lehetőségeit kihasználva a kezdeti naív álmainkkal ellentétben pont a kultúra spontán privatizálása folyik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bobobo
2009.11.03. 22:13
Szimpatikus mentalitás. A nagy tesó csak ne nyúlkájon senki gépéhez, mert rá lesz csapva a kezére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!