iPon Hírek

Noteszgépek WIN7-tel: hosszabb üzemidő

Dátum | 2009. 09. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft legfrissebb operációsrendszere, a Windows 7 nagyjából másfél hónap múlva mutatkozik be a nagyközönség előtt, vagyis a termék végleges változatát innentől kezdve lehet majd elérni a különböző üzletek polcain, de akár új konfiguráció vásárlásakor előtelepített formában is szert tehetünk majd a friss rendszerre.

A két rendszer fogyasztása DVD lejátszás közben.
Az új operációsrendszer számos újítást tartalmaz majd: a korábbi hírek szerint például fejlettebb SSD kezelést kínál és bevezeti a piacon a DirectX 11-es technológia támogatását is. A termék a legfrissebb értesülések szerint nem csak az asztali rendszerek felhasználóinak, de a mobil gépek tulajdonosainak is tartogat egy kellemes meglepetést: a Windows 7-tel felvértezett noteszgépek hatékonyabban bánnak majd az akkumulátoridővel, azaz hosszabb ideig dolgozhatunk vagy szórakozhatunk a notebookokkal, mint Windows Vista esetén.

Windows 7 vs. Windows Vista.
Az Intel és a Microsoft egy érdekes bemutatón szemléltette a Windows 7 és a Windows Vista eltérő energiagazdálkodásából adódó tényeket: a Windows 7-tel ellátott noteszgépen DVD lejátszás közben 20%-kal jobban alakult az akkumulátoridő, azaz ennyivel takarékosabb volt az adott rendszer, mint a Windows Vista-val ellátott, teljesen azonos konfiguráció. Átlagban DVD lejátszás tekintetében a notebook felhasználók Windows 7 alkalmazása esetén 10-20%-kal hosszabb ideig üzemelő akkumulátorral számolhatnak, mint ha ugyanarra a rendszerre Windows Vista-t telepítenének. A teszt alkalmával egyébként Lenovo ThinkPad T400-as konfigurációkat hívtak segítségül, amelyek közül a Windows 7-tel ellátott változat 15,6W-os, míg a Windows Vista-val felszerelt konfiguráció 20,5W-os fogyasztás mellett üzemelt. A becsült üzemidő a Windows 7-es rendszernél 5.46 óra, míg a Windows Vista alapú noteszgépnél 4.14 óra volt.

Fogyasztáskülönbségek.
A teszt alkalmával a szakemberek arra nem tértek ki, hogy pontosan milyen változtatásokkal sikerült elérni, hogy a Windows 7 alacsonyabb fogyasztás mellett tudja teljesíteni a rá bízott feladatot, de a dolgok hátterében valószínűleg az optimalizált Windows Media Player 12 áll, ugyanis azzal a szoftverrel végezték a tesztet.

A Windows 7 természetesen egyéb területeken is fejlettebb energiagazdálkodást kínál, nem csak DVD lejátszás esetén. A CNet kérdésére, hogy pontosan mekkora mértékű javulást hoz majd akkumulátoridőben a Windows 7 a Windows Vista-hoz képest, a Microsoft illetékesei megtagadták a számszerűsített választ, mondván nagyon sok paraméter befolyásolja az elérető megtakarítás pontos mértékét. A két notebook között üresjáratban 2,9%-os fogyasztáskülönbség volt mérhető, természetesen a Windows 7-es modell javára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. pluto
2009.09.02. 18:22
VISSZA A HIRHEZ

Ebben az a vicc hogy sztem az XP mind2-t veri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010
2009.09.02. 18:28
De az XP kicsit már elavult és a win 7-tel nem lehet összehasonlítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pluto
2009.09.02. 18:32
Azt hiszem ezt itt hagyjuk abba, mert ebből különben XP vs. Vista/7 vita lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. silentfrog
2009.09.02. 18:56
én kétkedve fogadom ez a hirt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Azrael
2009.09.02. 19:38
Igencsak szagú a hír
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2009.09.02. 20:02
Linux-hoz és egy jó szabad lejátszóhoz hasonlítás hiányzik.

Mint tudjuk, az egyetemi munkahelyemen negyszeres erő kell a Win szerver alá, mint a Linux szerver alá.

Talán nem véletlenül tekintettek el a Linuxos összehasonlítástól.

Annakidején egy 500 MHz AMD + Linux + MPlayer összeállítással lehetett videót nézni, míg a MicroSoftos megoldás csak köhögött ugyanazon procin.

Ennek ellenére a reklámba és "érdekeltté tételbe" befektetett pénz elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a világon az emberek elsöprő többsége elhiggye, hogy a Windows az otthoni multimédia letéteményese.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Galileo
2009.09.02. 20:26
Xp -t használok én is, gyors megbízható, nem eszi a memóriát, minden program van rá amire szükségem van. Kevés helyet foglal. Kb. évente vagy másfél évente újrarakom és semi problémám nincs vele. Minden fut, régebbi dolgok is, ami utóbbi windowsokról nem mondható el mindig.
Az meg hogy elavult, relatív, igaz hogy régebbi, de miért elavult? Nincs rajt directx11? Engem különösképpen nem zavar. Aki játszani akar, az meg konzolt vesz, kicsit egyszerűbb, jobb, gyorsabb (sőt ha azt nézükk olcsóbb) és nem kell bele új vga, több ram, új proci félévente...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kane54
2009.09.02. 20:26
Már korábban össze volt Vistával hasonlítva az XP és bizony ha lassú is a Vista, de az akkuval jobban bánik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Peterku
2009.09.02. 22:09
A Windemen használtam már XP-t és Win7-et is, és Win7-tel tovább bírja az aksi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pluto
2009.09.02. 22:38
Nah, ez érdekes számomra, holnap megnézem miért, mert vmi oka biztosan van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szsz
2009.09.02. 22:51
Imádom az olyan embereket, akiknek gondolkodás nélkül mindig írnia kell, hogy milyen bármilyen új ms termék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wetomi
2009.09.03. 00:05
nekem pl xp-n sehogy sem ment a cool&quiet, vista/7 és linuxon rögtön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Wolfheart
2009.09.03. 07:24
Prohlep: egyetlen egy nyűgöm van a linuxxal. Miszerint a jóféle logitech perifériáimon a win alatt programozható gombokkal semmit sem tudok kezdeni mert nincs driver linux alá.

Smith166: Látom te még csak nem is próbáltál linuxot használni. Ha próbáltál volna nem írnál ekkora animálságokat...
Egyébiránt a fenti nyűgöm miatt XP-n élek én is még. Viszont mivel próbáltam és teljesen jól használható nem írok ide másoknak olyan magánvéleményt ami nem fedi a valóságot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sede
2009.09.03. 08:47
Smith166: A Linux otthonra és mezei usernek ugyanolyan jó, csak megszokás kérdése. Ha nem nagyon speciális területről van szó, akkor munkára is ugyanolyan jól használható, én ezzel sokkal hatékonyabban dolgozom mint win alatt, más a Win-t szokta, azzal hatékonyabb.
Wolfheart: Nálam működik a mindenféle extra gombokkal/tekerővel felszerelt Speedlink billentyűzet Ubuntu alatt, egyből rádugás után. Úgy emlékszem valamelyik beállításoknál bármilyen gomb átprogramozható.

A Win7 üzemidőről annyit, hogy az operációs rendszerekben sokminden állítható, ami befolyásolja a fogyasztást, szolgáltatásokat lehet kikapcsolni, energiatakarékossági beállításokat (hdd, screen, 3d felület, ventilátor,etc kikapcsolás) lehet állítani, szóval nem olyan hatalmas a 2.9% fogyasztáskülömbség, lehet, hogy kis optimalizációval/másik média lejátszóval a Vista is tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!