iPon Hírek

Noteszgépeken is támad az Nvidia G-Sync

Dátum | 2015. 02. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia váltakozó képfrissítési rátát kínáló technológiája, egyre jobban terjeszkedik a piacon. Egyre több monitorba kerül G-Sync vezérlő, és a jelek szerint az asztali után a mobil frontot is célba veszi a technológia. Az idei CES alkalmával az Nvidia már tartott egy kevésbé érdekes bemutatót, amelynek mindössze annyi volt a lényege, hogy a cég szakemberei megmutassák: GeForce sorozatú mobil videokártyával szerelt noteszgépeken is működik a váltakozó képfrissítési ráta, igaz, csak külső monitor alkalmazásával (bár jelenlegi információink szerint ez csak olyan gépeken lehetséges, ahol a DisplayPort kimenet közvetlenül a GeForce GPU-ra van drótozva). A G-Sync támogatással ellátott külső kijelzők tehát már noteszgépekkel is működhetnek, de a beépített megjelenítő panelek esetében egyelőre nincs lehetőség a G-Sync technológia használatára. Szerencsére ezen a téren is rövidesen változás lesz, legalábbis a legfrissebb információk erre utalnak. A napokban egy belsős driver kiszivárgása miatt kiderült, hogy az ASUS G751-es noteszgépéhez már létezik olyan prototípus GeForce driver, amely G-Sync támogatással vértezi fel a beépített kijelzőt. A driver telepítése után a noteszgép kijelzőjét G-Sync kompatibilis eszközként jelzi a rendszer, maga a G-Sync technológia pedig azonnal használható.
Fontos kiemelni, hogy a mobil G-Sync eljárás esetében a noteszgép kijelzőjének eDP, azaz beágyazott DisplayPort kapcsolatot kell használnia, ami nem extra követelmény; egyéb kiegészítő hardverre azonban nincs szükség, így G-Sync modult, illetve egyéb plusz hardvert sem kell beépíteniük a notebook gyártóknak. Ez azért jó hír, mert helytakarékosság szempontjából egy G-Sync modult nem éppen egyszerű "elrejteni" egy noteszgép házában, plusz az a tény, hogy nincs extra hardver, minden bizonnyal a költségekre is jótékonyan hat. Mert költségek ebben az esetben is lesznek: az Nvidia a jelek szerint licencdíj megfizetése után teszi elérhetővé az adott noteszgépnél a G-Sync támogatást – az azonban egyelőre nem derült ki, hogy ez a licencdíj pontosan mekkora összeget takar. Arról egyébként, hogy az adott ASUS noteszgép nem tartalmaz-e extra hardvert, egyszerűen meggyőződtek a PC Perspective munkatársai: darabokra szedték a notebookot és átvizsgálták a nyomtatott áramköri lapokat, egyedi ASIC vagy FPGA után kutatva.
Fotó: PC Perspective
A mobil G-Sync támogatás a beépített noteszgép kijelzőknél még nem működik tökéletesen, ugyanis alacsonyabb FPS érték esetén képvibrálással, képkocka-eldobással és időszakosan teljesen elsötétülő kijelzővel is találkoztak a tesztelők, de ez nem is csoda, hiszen prototípus driverről és fejlesztés alatt álló támogatásról van szó. Az már biztos, hogy a mobil G-Sync támogatás érkezik, és az is, hogy használatához nem lesz szükség extra hardverre. A PC Perspective munkatársai szerint az asztali és a mobil G-Sync támogatás által nyújtott felhasználói élmények között lesz némi különbség, amelyek közül egyik-másik a plusz hardver hiányára vezethető vissza. Ezt az Nvidia egyik illetékese állította, aki további részleteket egyelőre nem kívánt elárulni. Az alfa státuszú driverrel szerzett tapasztalatok az alábbi videón láthatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Kirrr
2015.02.06. 14:50
Ez igen! Több, mint egy hetes hír és azóta már javában dzsíszinkelnek a notebookerek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!