iPon Hírek

Nőtt a Qi szabványban foglalt töltési távolság

Dátum | 2014. 08. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok (vagy más termékek) vezeték nélküli töltése néhány éve még komoly kuriózum volt, viszont ez a képesség rendkívül gyors fejlődésnek indult az elmúlt időszakban. Napjainkban már a legtöbb csúcsmobilnál van ilyen lehetőség – ha alapból nem is támogatja, akkor is egy kiegészítő segítségével szinte biztosan képessé tehető rá az adott okostelefon. Eddig viszont a legtöbb esetben csak közvetlen kapcsolat útján volt kivitelezhető a töltés – egyebek mellett ez is módosult most.
A Wireless Power Consortium által kidolgozott, Qi vezeték nélküli töltési szabványban foglaltak szerint eddig kizárólag a közvetlen indukciós töltésen alapultak a különböző szerkezetek, ám most már jöhetnek a mágneses rezonanciás indukcióval szolgáló töltők. Ezt a Qi legújabb kiadása, az 1.2-es verzió teszi lehetővé. Mit is fog ez jelenteni? Nos, a friss termékek akár már 45 milliméteres távolságot is át tudnak majd hidalni töltés közben, az eddigi 5 mm-rel szemben. Ez így leírva igazából egyáltalán nem tűnik óriási fejlődésnek, hiszen most is egészen kicsi a táv, ám gyakorlatban ez igenis áttörést jelent majd a felhasználhatóság szemszögéből. És talán pont ez szükséges ahhoz, hogy a Qi terjedése újabb szintre léphessen. Eddig közvetlenül a töltőpad felületére kellett letenni a tölteni kívánt telefonokat, és még a vastagabb tokok is problémát jelenthettek. Mostantól viszont már néhány komolyabb tárgy sem jelenthet akadályt, így sokkal egyszerűbben lehet majd kiépíteni a szükséges infrastruktúrát. Nem kell például az asztal lapjába beletervezni a szükséges eszközöket, elegendő csak rögzíteni az asztal aljára a töltőt, és persze kijelölni felül, hogy hol van az a pont, ahol még működik a vezeték nélküli töltés. Az új lehetőség ráadásul visszafelé kompatibilis, így nemcsak a jövőben érkező okostelefonoknál jelent előnyt, hanem a régiek számára is. Ilyenkor viszont már csak 30 milliméter a garantált maximális távolság – ami még mindig nem jelent gondot például a fenti felhasználási esetben.
Ráadásul ez még nem minden, ugyanis drasztikusan növekedett az átvihető teljesítmény is. Eddig mindössze 5 wattról beszélhettünk, most viszont már 2000 W fogja a plafont jelenteni. Lényegében tehát bármi működtethető a töltőkről, akár közvetlenül is, ha annak a fogyasztása nem haladja meg a 2 kW-os maximumot, ez pedig az asztali számítógépektől kezdve a szórakoztató elektronikai termékeken át a legtöbb konyhai kisgépig szinte mindent lefed. A Wireless Power Consortium a közleményében ez utóbbit, tehát a konyhai eszközöket emelte ki, mint potenciális új piacot. A Qi 1.2 tehát már nem szeretne megállni az okostelefonok töltésénél, hanem sokkal szélesebb körben is a felhasználók életének részévé szeretne válni. A WPC elég ambiciózusnak tűnik, a várakozásaik szerint a friss verzióval még az autóiparban is lendületet vehetnek. „A WPC elkötelezett amellett, hogy mindig olyan specifikációt garantáljon, ami a legjobb felhasználói élményt nyújtja kompromisszumok nélkül, a kiemelten fontosnak tartott területeken, mind a fogyasztók, mind pedig az üzleti partnerek számára,” – mondta Menno Treffers, a Wireless Power Consortium elnöke. „Ez azt jelenti, hogy meg lett oldva a visszafelé kompatibilitás azokkal a termékekkel, melyek már a piacon vannak, és a magasabb hatékonyságra is számítani lehet.” A Qi számára már nagyon kellett ez a vérfrissítés, ugyanis a vezeték nélküli töltési megoldások között több életképes alternatíva is van, egyáltalán nem ez az egyetlen járható út. És bár jelenleg még a legtöbben a WPC „termékének” szavaznak bizalmat, azért a riválissal, a PMA-val (Power Matters Alliance) is számolni kell. A PMA-t viszonylag kevés készülék támogatja egyelőre, ám a nagyobb gyártók licencelik a technológiát, így elméletben igazából semmilyen akadálya nem lenne annak, hogy egyszerűen átpártoljanak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Kajafun
2014.08.07. 18:12
Hát ez hatalmas! Feltekerték a potit és kész az 1.2-es!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pdx06
2014.08.07. 18:25
Aki arra lusta hogy bedugja a töltőt, az arra is lusta lesz hogy közel tegye ehhez a szarhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam pdx06
2014.08.08. 13:57
Vagy esetleg étterembe az asztalra töltő? Például. Vagy autóba, ahol a vezeték a sebváltóba akadna bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun dbela...
2014.08.08. 19:33
Én a rádió fölé, a cd tár helyére rakom a telefonomat és a töltő kabel igen zavaró. Terveztem már beszerelni oda egy töltőt, de a silány teljesítmény miatt ejtettem... Majd mostmár újra elgondolkozhatok rajta!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010
2014.08.08. 19:58
Ennek semmi értelme, egy hogy nagyon rossz hatásfokkal dolgozik a másik hogy megint csak az elektronikai hulladékot szaporítják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!