iPon Hírek

Nőtt az AMD profitja és teljes árbevétele

Dátum | 2011. 10. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD legutóbbi pénzügyi negyedéve nem zárult rosszul: a gyártó egyszámjegyű árbevétel-növekedést könyvelhetett el, de ezzel együtt természetesen a profit is nőtt, pedig az elmúlt negyedév a GlobalFoundries gyengélkedése miatt nem alakult úgy, ahogy azt az AMD szerette volna. Szeptember folyamán a cég a GlobalFoundries 32 nm-es gyártástechnológiáját érintő problémák miatt arra kényszerült, hogy a korábbi előrejelzését, amely 10%-os árbevétel növekedésről szólt, 4-6% közöttire mérsékelje (nem készült elég chip). Ehhez képest a ténylegesen elért eredmény nem rossz. 

Nézzük is a számukat, azok úgyis magukért beszélnek. Az idei év harmadik negyedévében az AMD teljes árbevétele 1,69 milliárd dollárt tett ki, ami az előző negyedévben elért teljesítményhez képest 7%-os növekedést jelent, míg éves szinten 4%-os javulással ér fel. A profit ezzel egy időben 97 millió dollárt tett ki, ami a második negyedévben tapasztalt 61 millió dolláros nyereséghez képest jelentős előrelépésnek tűnik.

Rory P. Read, az AMD nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója arról számolt be, hogy az AMD APU egységei iránti igényeknek, illetve a termékek erős adoptációjának köszönhetően negyedéves szinten 35%-os árbevétel-növekedést sikerült elérni a mobil üzletág esetében, ami igen jó hír. További jó hír, hogy a gyártósorok gyengélkedése ellenére is sikerült kétszámjegyű növekedést elérni a fejlődő országokban, mind például Indiában és Kínában, de ezzel együtt a noteszgépek szegmenségben, a kereskedelem fő áramába szánt termékek között is növelni tudta piaci részesedését az AMD.

A harmadik negyedév folyamán a Computing Solutions egység árbevétele 6%-kal emelkedett, ami az ASP (Average Selling Price – Átlagos Eladási Ár) növekedésének, illetve az erősödő mobil- és szerverprocesszor eladásoknak köszönhető. A Grafikai részleg esetében 10%-os árbevétel-növekedést hozott a harmadik negyedév, hála a videokártyák piacán tapasztalható keresletnövekedésnek, ami a szezonálisan vártnál némileg nagyobb árbevétel-növekedést eredményezett.

Az AMD ebben a negyedévben úgy számol, hogy a harmadik negyedéves eredményhez képest 3%-kal növekszik majd a teljes árbevétel. Ez utóbbi előrejelzés túlzottan szerénynek tűnik, ugyanis a nagy karácsonyi előtti vásárlási láz ennél akár többet is hozhat a konyhára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Svidi
2011.10.28. 15:47
Igaz is, megérdemlik már a srácok az AMD-nél, hogy sikerük is legyen. Évek óta képtelenek versenyképes teljesítményű processzorokat kihozni, de ez végre megtört. A mobil szegmensben ugyanis vitathatatlanul a C és E sorozatú processzorok a legjobbak, túlszárnyalva a nyomon következő intel atomokat is. Csak így tovább!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Destroy666
2011.10.28. 16:02
Ez így nem teljessen igaz, mivel server fronton is verhetetlen az AMD, igaz, ott azért drágább az intelnél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm
2011.10.28. 16:41
ugyanis a nagy karácsonyi előtti vásárlási láz ennél akár többet is hozhat a konyhára.
Főleg ha lesz mit eladni. A 28nm.-es új VGA-kat a TSMC t@ketlenkedi el, a Llanot a GloFu, a Bull.-ból meg alig marad asztaliba...
Már azt se értem hogy ilyen kihozatal mellett hogy lehet egyáltalán növekedés?

Destroy666 - 2011-10-28 16:02:45

Ne tréfálj..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2011.10.28. 16:43
Izgalmas hir, mert en ugyan AMD iranyaban elfogult vagyok, de ezzel egyutt is elegge zavarnak az AMD hibai, na persze nagyon orulok annak amit jol csinal az AMD, ... de igazabol nem gondoltam volna, hogy a recesszio ellenere vasarolnak annyit az emberek, hogy abbol az AMD-nek is jut rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cukrosbacs...
2011.10.28. 17:24
Mit tesz ha jó ár/teljesítmény van a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. _DiEGO_
2011.10.28. 17:56
No meg ollan helyekre is odaférhetett AMD , ahova eddig NEM rakhattak ki AMD-s gépet , vagy épp alig ... szóval mint azért tudjuk van bőven betartás / betartatás ellenük - még. Mi lenne ha tiszta lenne a piac ?
Grat nekik - valami talán elkezdődik ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2011.10.28. 18:02
No meg reméljük a Glofo is összeszedi magát, ha meg helyrejönnek vissza kellene vásárolni a gyárakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. princeps
2011.10.28. 19:11
Szép volt fiúk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Emberfej
2011.10.28. 21:27
prohlep
Recesszió meg a válság az direkt jót tesz az AMD-nek, mert ár/érték arányban jók.
Eddig azt csinálták az emberek hogy intelt vettek mert nagy rá a hírverés, de amikor megfogyatkozik az emberek pénze elgondolkoznak hogy mire is költenek. Tényleg szükséges-e egy nagyon gyors i7 vagy inkább vesznek feleannyiért egy 30%-al lassúbb AMD-t ami még bőven elég a mindennapi feladatokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm Ember...
2011.10.29. 06:20
Az AMD illetve a közelmúltban többi informatikai, pc, területen ténykedő multi hasonló pénzügyi beszámolói szerint odakinn már semmi nyoma a recessziónak. Mindegyik egyenletes stabil növekedésről számol be úgy a bevétel mint a nyereség tekintetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2011.10.29. 10:28
Aki a kicsit nem becsüli...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kockaharco...
2011.10.29. 11:54
az a nagyot nem érdemli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2011.10.29. 22:47
@Mikrobi

Egy olyan kis pontosítást fűznék a mondandódhoz, hogy amit végül 97milliónak látsz az a profit. ->Tehát a fejlesztés rég ki van fizetve. Mert a fejlesztés az amolyan "rezsi" ez meg a tiszta nyereség. (Term azzal egyet értek, hogy kevesebb pénze van fejleszteni mint az intelnek)

Hogy a tényleges profittal mi lesz, visszaforgatják-e, vagy valaki zsebre teszi? Ez a jó kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!