iPon Hírek

Növekszik a spam-áradat

Dátum | 2008. 12. 03.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A pár hete történt szerverlekapcsolás után a korábbi érték 30 százalékára esett a spam-üzenetek száma. Most azonban ez az érték lassan, de biztosan elkezdett növekedni, ami a spam-küldő zombihálózatok újraéledésére utal.

November 11-én San Jose-ban nyomozók leállították a McColo cég szervereit, ami után a kéretlen reklámüzenetek száma drasztikusan lecsökkent. Mint kiderült, ezek a gépek a Srizbi botnet-hálózat fő szerverei voltak.

A Srizbi zombihálózat "tulajdonosai" azonban nem tétlenkedtek, azóta új mester szervereket állítottak fel. Az új kiszolgálók az Egyesült Államokon kívül, Észtországban találhatóak meg, ami megnehezíti a tengerentúli spam-ellenes biztonsági szakemberek munkáját. Ezeken a szervereken keresztül kapják a zombihálózat tagjai az instrukciókat, nélkülük a zombihálózat is "hasznavehetetlen".


Mivel a hackereknek sikerült új master szervert felállítani, így már újra életképessé vált a hálózat és elkezdett növekedni. A múlt héten legalább 450 000 darab fertőzött számítógép csatlakozott a zombi-hálózathoz, ami a kéretlen reklámüzenetek számában is megmutatkozott.

Alex Lanstein, a FireEye biztonsági kutatója szerint a spam-ek száma pár napon belül el fogja érni a november 11-e előtti értéket. "Srizbi a spam-ek királya volt." - mondta Lanstein - "És most visszatért."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.12.03. 14:50
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Balu92
2008.12.03. 18:28
Remek hír ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!