iPon Hírek

Növényekből nyertek ki elektromos energiát

Dátum | 2014. 01. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A növények a fotoszintézis révén képesek a napfény energiájának hasznosítására, az ember alkotta napelemek pedig ezt a folyamatot igyekeznek reprodukálni. Az elmúlt évek során rengeteget fejlődött a technológia, és a nappanelek sok szempontból már jobbak is a napenergia hasznosításában, mint a növények, más dolgokban továbbra is elmaradnak mögöttük. A Georgiai Egyetem kutatói éppen ezért úgy döntöttek, hogy ötvözve a legújabb tudományos eredményeket és a természet saját vívmányait, új megközelítést alkalmaznak: a fotoszintézis folyamatát megszakítva egyenesen a növényekből nyerik ki az elektromos energiát. A növények 450 millió évnyi evolúció eredményeként közel száz százalékos kvantumhatásfokkal dolgoznak, vagyis bennük csaknem minden elnyelt foton hatására újabb elektron generálódik. Ha a napelemekkel is meg lehetne közelíteni ezt a szintet, ugrásszerű növekedésnek indulhatna a napenergia iparága. A fotoszintézis során a növények a beeső napfény fotonjainak energiája révén vízmolekulákat bontanak hidrogénné és oxigénné, a folyamatban pedig elektronok szabadulnak fel. Ezek aztán normális esetben cukrok építésére fordítódnak, az amerikai kutatók azonban ezen a ponton avatkoztak bele a rendszerbe: kidolgoztak egy módszert, amelynek révén meg tudják csapolni az elektronokat, mielőtt a növény saját céljaira használná fel ezeket.
A metódus során a fotoszintézisben kulcsszerepet játszó sejtszervecske, a kloroplasztisz belső, úgynevezett tilakoid membránjának fehérjéit módosítják, majd a membránon csapdába esett elektronokat karbon nanocsövek segítségével vezetik el, és gyűjtik össze. Az egyelőre csak nagyon kis méretekben lefolytatott kísérletek során kétszer akkora töltésmennyiséget sikerült generálni, mint ami egy hasonló méretű napelem révén lehetséges lenne. A technológia persze egyelőre gyerekcipőben jár, és fejlesztők előtt még rengeteg munka áll, mielőtt a módszer ténylegesen használható lesz, a kutatók azonban úgy vélik, hogy kisebb elektromos berendezések energiaellátására nem sokára alkalmazható lehet a technika. Ha pedig sikerülne nagyobb méretekben is használhatóvá tenni, egészen újfajta napcellák kerülhetnének forgalomba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Balucsek
2014.01.08. 22:52
"Növényekből nyertek ki elektromos energiát" már elég régóta lehet az eltüzelésükkel
Amúgy jónak hangzik csak az az igazán nagy kérdés, hogy a növény meddig bírja ki úgy hogy az energiájának jelentős részét lenyúlják, mert szép és jó ez csak ha pár hét vagy hónap alatt lesz egy drága szárított növényünk akkor lehet nem lesz nagy jövője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Jools
2014.01.08. 23:50
Igen, arról nem nagyon szólt a fáma, hogy szegény növénynek mennyi elektront hagytak meg de gondolom meg lehet találni valami egyensúlyi állapotot, amivel még a növény is túléli, meg energia is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KisDre
2014.01.09. 00:33
Az a baj, hogy nem túlélni kell hagyni, hanem hogy egészséges is legyen. Most túlélni úgy is tudsz hogy csontsovány vagy...
A növénytől csak annyit, vagy csak azt szabad elvenni, amit tudnánk pótolni vagy számára fölösleg. Mint pl ősszel lehulló falevele.
Mondom ezt úgy hogy nem vagyok tudós, csak logikusan ezt látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!