iPon Hírek

Nvida-Rambus kényszermegállapodás

Dátum | 2010. 08. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Rambus és az Nvidia között már évek óta zajlik a pereskedés és a vita azzal kapcsolatban, hogy az Nvidia engedélyek és licencek hiányában használja a Rambus szabadalmait, illetve technológiáit, amellyel megkárosítja a céget. Az Nvidia a dolgot egészen máshogy látja, így a két vállalat között egy időre állóháború alakult ki. A Rambus még 2008 júliusában nyújtott be panaszt az Nvidia ellen, amelyben azt állította, hogy szabadalmai közül a cég nem kevesebb, mint 17-et sért meg folyamatosan azáltal, hogy engedély nélkül használja azokat. A hónapok múlásával az ITC, azaz a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság a panaszok közül ötöt talált vizsgálatra érdemesnek, és ebből háromban az Nvidiát és OEM partnereit valóban bűnösnek is találták a szakértők. A további panaszok egy részét a Rambus időközben visszavonta, egy részüket pedig maga az ITC utasította el.

A fentiek eredményeként az Nvidiának szembe kellett néznie azzal, hogy a szóban forgó licenceket használó termékeit import tilalommal sújtják, ami nem csak a különböző Nvidia termékeket illeti, hanem azokat az alaplapokat és komplett PC-ket is, amelyekben engedély nélküli licencet használó komponensek találhatóak, azaz az OEM partnerek számára is kedvezőtlen lett volna a helyzet. Ez a döntés az Nvidia számára aligha volt elfogadható, így egyeztetésbe kezdtek a Rambusszal, amelynek eredményeként megszületett egy megállapodás, ami augusztus 12-én életbe is lépett, ugyanis a felek aláírták. Az egyezmény keretein belül az Nvidiának 1%-os jogdíjat kell fizetnie a Rambus számára az SDR típusú memória vezérlők után, míg a DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2, GDDR2, GDDR3, GDDR4, és a GDDR5-ös memóriavezérlők után 2% jogdíj illeti meg a Rambust.

A megállapodás - amely egyébként csak ideiglenesnek tekinthető - megkötése után sem hagyják abba a cégek a háborút: az Nvidia fellebbezése miatt folytatódnak a tárgyalások, de ezzel egy időben a Rambus illetékesei egy másik pert is elindítanak, amelyben szeretnék elérni, hogy az Nvidia visszamenőlegesen is kifizesse azokat a károkat, amelyeket a licencdíjak meg nem fizetésével, illetve a szabadalmak megsértésével okozott az elmúlt évek során.

Érdekesség, hogy a Rambus az utóbbi éveket nagyrészt azzal tölti, hogy perbe fogja a különböző piaci szereplőket, akikről azt állítja, hogy megsértik a szabadalmait, azaz a különböző, memóriával kapcsolatos technológiákat jogdíj megfizetése nélkül használják. A Rambus tavalyi 113 millió dolláros árbevételének 96%-át tették ki a jogdíjakból befolyó bevételek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. ThePoweR
2010.08.16. 12:30
Hát Rambuszék elég szánalom, de jól csinálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibi27
2010.08.16. 13:06
"A Rambus tavalyi 113 millió dolláros árbevételének 96%-át tették ki a jogdíjakból befolyó bevételek."

Nem semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm
2010.08.16. 13:09
Kár,hogy a cikk nem tesz emlitést róla kik azok a "többiek"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. XtreemX
2010.08.16. 13:27
Ez a rambus egy elég g3nnyláda cég...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bul07
2010.08.16. 13:35
szerintem jogosan kérnek jogdíjat ha hozzájuk tartozik a szabadalom
Nvidia se ad ingyen semmit, akkor miért várják el hogy ingyen használhassanak máshoz tartozó dolgokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nana95
2010.08.16. 13:49
Ott a pont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. morgyi
2010.08.16. 14:01
Persze jogosan KÉRNÉNEK... de amikor az egész dolog alapjait lefektették, azt több cég fejlesztette ki közösen. A Rambus meg részt vett a tárgyaláson, és gyorsan mindent levédetett titokban.
http://www.sg.hu/cikkek/14771/a_tengeralattjaro_szabadalmak_megtorpedozhatjak_a_rambus_hajojat
Azóta is abból élnek, kitúrták őket a memória piacról, és nem tudnak mást azóta csak perelni. Ocsmány banda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. morgyi
2010.08.16. 14:01
Bocsi itt a jó link:
[LINK]ű
Akit érdekel olvassa el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. -Melkor- morgy...
2010.08.16. 15:04
Elolvastam a morgyi által linkelt cikket és ezek alapján valóban egy szemét cég ez a Rambus. Csak egy valamit nem értek: mi az, hogy titokban szabadalmaztatni? Nem tudhat róla senki, hogy szabadalmaztatva van az adott dolog? Mert ez esetben eléggé alaptalan a Rambus pere, mivel a azok a cégek akik használták a szabadalmat nem is tudhattak róla, hogy létezik. Viszont ha ez így mind törvényes, akkor még tovább romlott a véleményem napjaink törvénykezéséről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bul07
2010.08.16. 15:47
linkelt cikkre
azért elég érdekes hogy nem néztek utána a fejlesztésük hátterének hogy esetleg van e valami amit szabadalom véd

amúgy meg egyszerűbb szabadalom védet eljárásokat alkalmazni és ha egyszer csak per lesz belőle, elhúzni egy évtizedig, és majd akkor fizzetni kicsit a nyereségből
Rambus 2008 adta be a keresettet a Nvidia ellen , így szerintem a Nvidia pontosan tudta a tervezésnél hogy esetleg milyen szabadalom sértésből lehet pere csak bíztak benne hogy nem veszik észre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. morgyi
2010.08.16. 16:03
Ráadásul Nvidiáék azt nyilatkozták h nem fog áremelkedést kiváltani a dolog, azaz eddig is belekalkulálták az árba a licencdíjat, csak nem fizették ki. Tudták ezek hogy mit csinálnak Szemét húzás ez mindkét fél részéről, amit a végén a vásárlókra vernek rá. Amúgy igen, ha én most levédetem például a háromszög alakú tetőt, akkor perelhetek mindenkit akinek olyan tetője van. Apple is hasonló szemétségeket csinál, ha már valaki olyan telefont csinál ami csak egy kijelző meg egy gomb, már perelnek, mert levédették a formát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.08.16. 17:39
"Viszont ha ez így mind törvényes, akkor még tovább romlott a véleményem napjaink törvénykezéséről..."

Jogallamisag napjai meg vannak szamlalva.

Szuleim tarsashazaban tobb jogi vegzettsegu ember aszisztal a sotet kavarasokhoz, es tesznek keresztbe a jogilag nem kepzett egyszeru allampolgarok azon naiv erolkodesenek, hogy a zavaros dologokat ne eroltessek a tulajdonos kozossegre.

Az elet nem jog. A jogallamisag nem megoldas.

Gimis koromban (1970..74) a legnagyobb sertes az volt, ha valakinek azt mondtuk, hogy most jogszeru voltal, mert ez azt jelentette, hogy nem mondhatjuk azt, hogy most becsuletes voltal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2010.08.16. 18:07
nemtudom hogy mit pattog a Rambus, tudják ők is, hogy az Nvidia be fog csődölni nem? hisz ezt olvastuk az előző cikkekben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2010.08.17. 20:50
Faramuci egy joghézag ez, ugylátszik azért odaát se minden tökéletes.Az eljárás ellentétes tényében, a jogolkató szándékaival ,de részleteiben sehol sem sérti betü szerint azt,oly mértékben ,hogy semmisnek nyilvánithassák..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. neofery
2010.08.18. 11:36
Inkább találjanak ki olyan dolgot amiből profitálnak és nem másokat kopasztanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!