iPon Hírek

Nvidia: a pletyka hamis, nincs x86 projektünk

Dátum | 2009. 11. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia háza tájáról mostanában rengeteg hír és pletyka érkezik. Az elmúlt hét folyamán több külföldi forrás is beszámolt róla, hogy a gyártó valószínűleg mégiscsak x86-os processzor fejlesztésén munkálkodik. Az értesüléseket egy elemző szivárogtatta ki, ám nagyon hamar megbukott a teória, ugyanis az Nvidia a harmadik negyedéves pénzügyi eredményeiről tartott beszámolója alkalmával a CNet News munkatársai megkeresték a pletykákkal az Nvidia első emberét, Jen-Hsun Huang-ot, aki természetesen azonnal cáfolta a híreket.

A vezér válasza egy egyszerű "nem" volt mindarra, ami az elmúlt hét folyamán megjelent a témában. Jen-Hsun Huang ezzel együtt biztosította a közvéleményt arról, hogy a gyártó nem foglalkozik x86-os processzor fejlesztésével, sőt, manapság minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek különböző grafikus processzoraiknak népszerűsítésére és fejlesztésére, valamint a vizuális- és párhuzamos számítással foglalkozó szegmensekre is. Huang arra is választ adott, hogy az Nvidia jelenleg hol látja a legnagyobb esélyt a növekedésére. A vezető elmondása alapján az Nvidia határozott stratégiája abban áll, hogy minden lehetséges platformon népszerűsítse grafikus processzorait, kezdve a párhuzamos számításokat végző szerverektől, a szuperszámítógépeken át egészen a cloud computing és a videó streaming szegmensekig. Ezzel együtt a mobil platformok területére is nagy hangsúlyt fektetnek, ott ugyanis a lehető legkisebb fogyasztás mellett üzemelő konfigurációk fejlesztésével vannak elfoglalva. Ez utóbbival az Nvidia első embere a Tegra SoC chipre gondolt, amely egy ideje már jelen van kereskedelmi forgalomban például a Microsoft Zune HD névre keresztelt mobil média lejátszójában is.

Huang kijelentései egyáltalán nem meglepőek. Az Nvidia x86-os processzorpiacra való belépésének lehetőségéről már 2008 áprilisában is olvashattunk, ám a cég vezetője akkor is tagadta az értesüléseket. A legutóbbi híresztelések a Broadpoint AmTech egyik elemzőjétől származnak, akinek véleménye és értesülései szerint az Nvidia korábbi Transmeta alkalmazottak segítségével házon belül folytat különböző kutatásokat és fejlesztéseket annak érdekében, hogy elkészíthesse saját x86-os processzorát, amellyel aztán beléphet a processzorpiacra.

Mindenesetre a vezetőség tagad, de mint tudjuk: IT körökben ez semmit sem jelent.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. XiX
2009.11.09. 17:13
Szóval, Cell processzor, abban vannak párhuzamos számolású egységek.
Ha nVidia akarná, nem x86 lenne a célprocesszora (RISC inkább).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21
2009.11.09. 17:29
Ennél kicist bonyolultabb a helyzet, mert több helyen arról írtak, hogy 2017 utánra készít vmit az Nvidia, ami vmi CPU-GPU lenne egyetlen chipben , és az X86 kompatibilitást esetlegesen vmilyen fordítóval oldaná meg. Ez a rész elég sok szakszöveget tartalmazott, szóval volt amit nem értettem, de remélem h igaz a hír. Jó lenne felkavarni ezt a 80-20-as felosztást vmi forradalmian új architektúrával a jövőben! Hátha ennek a szemét Nv-nek sikerül, és mi meg még jól is járunk majd vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ludi
2009.11.09. 18:03
Az x86-ba tudomásom szerint csak a 32 bites processzorok tartoznak, nem? És mi van, ha az nV 64-bites procikat fejleszt? (Több értelme is lenne.) Akkor ennyiből lehet, hogy az igaz, hogy x86-osokat nem terveznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.11.09. 18:09
Nem így van, vagy legalábbis elég bonyolult keresztlicencek szabályozzák ezt. A lényeg, hogy az Intel akart anno egy teljesen új 64 bites architektúrát, az AMD viszont kitolt vele, és az AM64-el gyakorlatilag nem tett mást, mint kiterjesztette az x86os rendszer kereteit 64bitre. Ez így most nagyon le van egyszerűsítv, de a lényeg ez, hogy a jelenlegi 64bites rendszerek nem függetlenek a régi x86os szabványtól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.11.09. 19:04
64 bites X86 = AMD64, annyira, hogy az Intel 64 bites procikra is AMD64 kernelt célszerű rakni.

Például:

Linux albus 2.6.26-2-amd64 #1 SMP Thu Nov 5 02:23:12 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux

model name : Intel(R) Xeon(R) CPU E5420 @ 2.50GHz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman
2009.11.09. 19:18
prohlep: ...Azoknál a linux disztróknál, amik előbb vezették be a 64bitet mint az intel. Nagyon sok x86_64-et használ. Szeritem nem lenne akadálya egy féle megjelölést használni, de ha így jó nekik .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!