iPon Hírek

NVIDIA: a Tegra jelenti számunkra a jövőt

Dátum | 2009. 08. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Nvidia Tegra névre keresztelt megoldása, amely tulajdonképpen egy komplett rendszert tartalmaz egyetlen chipben, rendkívül jó lehetőségeket tartogat a mobil piac számára, ugyanis a termék alacsony fogyasztásával és ehhez mérten magas teljesítményével, illetve ütőképes szolgáltatásaival új lehetőségeket nyit a mobil kézi eszközök piacán. A Tegra második és harmadik generációjáról nemrégiben érkeztek információk, amelyek igen nagy fejlődésekről és hatalmas teljesítmény növekedésről számolnak be az elkövetkező évek folyamán.

A Tegra-val kapcsolatban az Nvidia is rendkívül bizakodó, jó példája ennek Mike Rayfield nyilatkozata, aki a chippel kapcsolatos projektek fő vezetője. Rayfield a Hexus munkatársainak adott nyilatkozatában egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Tegra az Nvidia jövőjét jelenti. Elmondása szerint a cég már nagyjából 600 millió dollárt költött az elmúlt évek során az alacsony fogyasztású chippel kapcsolatos fejlesztésekre, de a Tegra alapú terméket még mindig nem igazán lehet elérni kereskedelmi forgalomban. Az okostelefonokba és smartbookokba szánt SoC (System on chip, azaz rendszer egy chipen) megoldás fejlesztésével egyébként négy éve bízták meg Rayfield-et, de most úgy tűnik, hogy a munka gyümölcse végre beérni látszik, ugyanis rövidesen megjelenhetnek az első Tegra alapú készülékek a piacon.

Nagy reményt fűznek a chiphez.
Mike Rayfield szavaiból kiderült, hogy a több éves munka nem az Nvidia-nak róható fel, hanem abból adódott, hogy a különböző termékekkel kapcsolatban (bírósági)tárgyalásokat kellett folytatni, mielőtt azok megjelenhetnek és kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válhatnak. A Tegra alapú termékekből a szakember nyilatkozata alapján nagyjából 50 féle megoldás kerül piacra, ezek között média lejátszók, mobiltelefonok netbookok is jelen lesznek, valamint egy olyan készülék is, amelyet Rayfield egyszerűen csak Media Pad-ként emlegetett.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Kane54
2009.08.27. 16:40
Gyakorlatilag mindegy, ha elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a 2 CPU gyártó integrálj a videóvezérlőit a saját termékükbe, az nVidia óriási részesedést fog elveszíteni, amit nem hinném, hogy be tud hozni a csúcskategóriával...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. csx01
2009.08.27. 17:00
Kane54 ez nem feltétlenül lesz így, tény hogy hatalmas előrelépés lenne ha GPU-val ellátott CPU-kat kezdenének forgalmazni, de egy simpla CPU-ba egy csúcskategóriás videókártyát bajosan passzíroznának bele. Max a laptop szintű integrált videókarikat tudnám elképzelni, de még azoknak is kell hely az alaplapon.
De az Nvidia nem olcsó kártyákat gyárt kisembereknek, ráadásul a PhysX-nek és a CUDA-nak köszönhetően, ellenkező esetben is versenyképes maradhat.
Ha meg nem akkor majd minden kezükkel az új TEGRA chip-be kapaszkodhatnak. Nem kell őket félteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Hc Toxic
2009.08.27. 17:40
Ha ez össze jön az NVIDIA-nak akkor jól össze szedik magukat pénzel. És remélhetőleg az asztali GPU piacon bekeményíthetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kane54
2009.08.27. 20:49
Annyi pénzzel nem szedik meg magukat ebből.
A PhysX-nek pedig "csak" 1 baja van: Geforce kártya kell neki, méghozzá 2 darab, ezzel pedig nagy baklövést követtek el.
Senki nem fog egy olyan platformara fejelszteni, ami csak egyoldalú, ha van helyette más alternatíva is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. boczko1
2009.08.27. 21:37
jajj ne temessük már az nVidiát remélem januárba hozza a gt300 ast ami megint csucskártya lesz mint anno régen a 8800gtx és akkor tuti lecserélem a gtx260 ast egy gt360 ra

kane54: neked vagy ati kártyád van, vagy nvidia de akkor nem vagy tisztában a kártyád képességeivel a physx hez mégis miért kéne 2 db kártya meséld el nekem, egy db gtx260 on (még a 9600gt m en is ment régebben csak nem maxon) minden physx et támogató játék megy max grafikával physx on és tudnám akkor minek 2db kártya? gondolok itt: terminator, mirror's edge, batman demo, ut3, wamonger, cellfactor, ...stb
Maximum akor kell 2 kártya ha az egyiket csak physx re a másikat pedig csak grafikai számításra használod de mivel 1db kártya is megbirkózik egyszerre mind a kettővel igy felesleges de ha roszultudom akkor várom válaszodat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rini
2009.08.27. 21:53
Azért azt nem hinném, hogy csak erre telne nekik. Mivel nem tudtak x86 licencet szerezni ezért kénytelenek más lehetőségek után nézni. Átcsoportosították a pénzek nagy részét más nyereséges területre aztán szép lassan kivonulnak a vga. piacról. Először az alsó, majd középső, végül a felső kategóriájából. Ekkor beköszönt az AMD kártyák korszaka 120000 forintos 4870 árért, semmi fejlesztéssel, mert be kell hozni az elmúlt 2-3 év vesztességeit. Lehet,hogy rosszul de én így képzelem el a következő 5-8 évet. Oliba - Miután az S3-at nem tudta felvásárolni az NV. és nem tudott licencet szerezni a fanok már akkor tudták, hogy nincs hosszú jövője az NV-nek. Csak hát a remény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rini
2009.08.27. 22:04
Dehogy nem. Az Intel megmondta, hogy nekik nincs tervbe véve a felső kategóriába kártyát tervezni. A procikba ágyazott kártyák pedig nagyon soká érhetik el azt a szintet, hogy felső kategóriásak lehessenek.

Tehát ha az AMD nem követi el azt a hibát, hogy felső kategóriás kártyát ágyazzon a prociba, akkor az Intel nem fog utána menni. Ha megteszi akkor bizony az Intel is utána megy.Az is igaz ugyanakkor, hogy evés közben jön meg az étvágy.

Ó igen az extrém árazásról. Az AMD nem egy jótékonysági intézet, profitból él. Jól emlékszem a 4-5 éves proci és kártya árakra. Csak egy példa, mert én is azt akartam venni 4200+ proci 136000 pénz, vidkari: Radeon 1900 xt 145000 pénz. Lett helyette intel 820 25 ezerért, meg 7800 gt 55000 ezerért. Röviden az AMD sem egy szent banda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. boczko1
2009.08.27. 23:19
oliba: mirror's edge mediumon ment physx el 9600gt n de gtx260 on simán futkos very high on
rini: hát azért én nemfélteném az nVidiát a gt300 al tuti jön és ha jolemlékszem amikor az nVidia kidobta a 8800gtx et akkor mindenki temette volna már az ati t de mégis felhozta magát 4szériával utána most az nVidia van gödörben hát majdcsak kimászik belőle én már csak abban reménykedem hogy most vesznek sok hd5xxx kártyát nVidia meg kidobja a gt300 at olcsón mivel muszáj lesz az ati árstratégiája mellett nem melesleg biztos övék lesz megintcsak a leggyorsabb kártya lásd gtx280 nak nincs is elenfele ati fronton és akkor még nemis beszéltünk a gtx295 ös szörnyetegről de ha roszabb kártyái is lesznek még az is jó mert marad a verseny és az olcsó árak mert ha kiesne arra csak mi fáznánk rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. arkman
2009.08.27. 23:24
Nemazért de a tripla postokat kerüljük már, ha van olyan dolog, hogy szerkesztés.
Nemtudom ezt hol olvastad, hogy a CPU-ba felsőkategóriás kártyát terveznek valaha is, mivel egész egyszerűen nem fér bele (CPU-ban csak 2-3mag lesz, míg a high-end GPU-ban, 30-40+, ez 20*akkora helyet igényel), CPU-ba olyan kártyákat raknak ami nem annyira GPU megterhelő dolgokat el tud végezni (Böngészés, Aero, 1080p videók)
És ez már 1000 helyen levan írva, hogy az Intel a Larrabee-vel szépen váltani fogja az nvidiát, és a moduláris felépítése (magok száma), miatt madnem minden szegmensbe jó lesz: CPU: 2db L-mag, Mainstream: 15db, High-end:36db. Az lehet, hogy az első széria még nem lesz versenyképes (de remélhetőleg az lesz), de a második vagy a harmadik már igen (és kb ilyenkorra várható az nvidia eltünése, ami remélhetőleg nem történik meg, és a 3 cég, neadjisten az S3 is felzárkózik, és 4 cég versenyzik majd teljesítményben/árakban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rini
2009.08.27. 23:57
boczko1 - Az NV-nél nem az a baj,hogy nem tud jó és erős kártyát gyártani hanem az, hogy nem tud prociba integrált videokártyát készíteni. A procit megveszed (hasra üt) 50000-ért és van videokártyád is. Nem kell külön kártyát tervezni ill, betenni a gépbe. Az NV ezt nem tudja mert nem gyárthat X86-os procit, így az AMD és az Intel sokkal olcsóbban tudja lefedni az alsó és idővel a közép kategóriát. A felső kategóriát már nem ilyen egyszerű lezárni az NV elöl mert a procik és a foglalatok óriási méretűek fognak lenni. A hűtésük és áram felvételük sem lesz egy egyszerű feladat. De a lényeg az alsó és a mainstrem kategóriában van, ott van a pénz.Az Intel az 1155-ös foglalattal, tehát a tavasszal már hozza az első generációt de az AMD is 2010 végére tervezi az indítását. A gt300 reméljük jó lesz, de lehet, hogy az utolsó NV generáció indul útjára az alsó kategóriában.

Arkman- pont azt írtam, hogy nem terveznek ilyet a lentebb leírt okokból, de ne feled a számítástechnika fejlődik, nem is akárhogy.Ha nincs szükség videokártya foglalatra akkor lesz hely a procik növekedésére is. Itt a jó példa az AMD 12 magos procia. Tehát meg is nőhet a proci mérete. Ez csak a tervezőkön múlik.Amikor ezek a procik jól fognak muzsikálni az S3 ugyan úgy eltűnik erről a piacról mint az NV.

Arkman - Azért az első videokártyák is úgy készültek, hogy adjon képet oszt kész. Ehhez képest már van az AMD-ben hangkártya, rásegít a procira filmek konvertálásakor, lejátszásakor és még sorolhatnám sokáig. Mindig így kezdődik. Ez az alap cél, de mi a további irány? Nem hiszem, hogy 10 év múlva ezek a procik csak arra legyenek képesek, hogy futtassák az Aerot meg rásegítsenek az 1080-as filmek lejátszásában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. boczko1
2009.08.28. 07:25
a legeslegnagyobb hüjeség lenne sztm közép és felsőkategóriás gpu kat prociba integrálni csak gondoljunk bele én általában egy proci mellett elhasználok 3 db videokarit és csak utána cserélek procit majd megint 3 videokari ha ez ezentúl egybe lesz akor elsősorban rohadt drága lesz másodsorban nemnagyon tudod fejleszteni jóhogy még a memóriát és az ssd-t is a prociba akarják integrálni és akkor az alaplapon csak kivezetések lenének meg egy tápcsatiaz a baj hogy elfogunk arra a szintre jutni ezzel a stratégiával hogy a pc k elkonzolosodnak én az integrált háló és hangkártyától is irtózok nemhogy az integrált videokaritól főleg prociba integrálttól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Csaber
2009.08.28. 08:44
Mindenki már most temeti az Nvidiát mert nem tud a prociba vga-át rakni , most gondoljatok arra hogy (mindegy hogy AMD vagy Intel proci lesz) ha többe fog fájni 25-30K-nál beépített vga-val rendelkező proci nem éri majd megvenni mivel jelenleg olcsóbban kapsz procit+vga-át ez a belépő szint márpedig irodába szövegszerkesztéshez , internethez nem kell sok mindent tudnia és ott az ár számít , így az Nvidia-nak a maximum a 5-15K vga-nál lesz erősebb visszaesése az is fokozatosan 2-3 év alatt megy végbe ez attól is függ mennyibe fog fájni a beépített vga-val rendelkező procik fogadására felkészített alaplapok (ha ~25-30K-nál többe szintén halott dolog lesz , mivel jelenleg AM3-as alaplap integrált HD 4200 22K)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. adam0205
2009.08.28. 21:57
Nem volt, nincs és nem is lesz GT300 nem lehet felfogni? már 1000 helyen leírták, jövő év elején is csak DX10.1-es VGA-k jönnek utólag, már kicsit késő az Evergreen ellen. Tudom ez a sok nV fanboynak fáj, ügy.
A PhisX is halálra van ítélve amibe a kést utoljára az nVidia vágta bele.
Kihívói le fogják söpörni, ezek meg a Havok (Intel és ATI/AMD is azt preferálja) illetve az univerzálisan használható márkától független OpenCL.

A kiállításokon, nV developer center-en is csak a Tegra és a Cuda volt és lesz is említve. Ha lenne az nVidiának DX11-es tech.-je már rég világgá kürtölték volna, nem egy szerény cég. Mostanában valahogy nem erről hallani, hanem x86-os tervekről, PhisX exkluzívításról, CUDA erőszakos terjesztéséről AMD és Intel számára illetve amiben a jövő is van a cikkben is szereplő Tegra.

A laptop-okba szánt diszkrét DX10.1-es VGA-kat már be is mutatták. Az nV játék támogatási programja is befuccsolt a "The way it's to be played".

Az Intel pedig be fog lépni a GPU üzletbe két mód is előkerült az egyik a ray-tracing technológia ami a sugárkövetést alkalmazza, a másik meg a sok x86-os CPU-t tartalmazó VGA amely szoftveresen renderel. A liszenszelés is előkerült mint lehetőség, vagyis a technológiát venné az Intel, mert ugyebár nincs sok tapasztalat GPU piacon.

De Abu85 is leírtami a helyzet nV háza táján:
"Igazából az NV tervezte a teljes DX10.1-es palettát a 40 nm-es gyártósorra. A GT215, GT216 és a
GT218 jelent most meg a notebook piacra. Ebből októberre a GT216 és a GT218 lejön az asztali
szegmensbe, mert elegendő mennyiséget tud gyártani a TSMC, a GT215-re még várni kell novemberig,
vagy decemberig. Készült még a GT214 és a GT212 is, csak azokat a fejlesztéseket leállították, mikor
látták, hogy probléma van a 40 nm-es gyártósorokkal. A mérnökök pedig átmentek a Fermi projectre ami
a következő generációs fejlesztés. A DX10.1 azért nem volt fontos az NV-nek, mert nekik nem volt
olyan GPU-juk, most hirtelen azért lett fontos, mert megjöttek a cuccok, és láthatóan nem tudják a
fejlesztőket lebeszélni az új technikák használatáról.
Nyilván hosszútávon nem éri meg hülyének nézni a vevőket, így most kellett egy kis stratégiai
váltás."

Szóval itt is látszik, hogy semmilyen GT300 nem létezett hanem a GT21x széria. De erről külföldi szaklapokon lehetett már olvasni fél éve is infót, most meg meg is történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arkman
2009.08.29. 01:26
(rini @ 2009 Aug 27, 23:10) Arkman- pont azt írtam, hogy nem terveznek ilyet a lentebb leírt okokból, de ne feled a számítástechnika fejl?dik, nem is akárhogy.Ha nincs szükség videokártya foglalatra akkor lesz hely a procik növekedésére is. Itt a jó példa az AMD 12 magos procia. Tehát meg is n?het a proci mérete. Ez csak a tervez?kön múlik.Amikor ezek a procik jól fognak muzsikálni az S3 ugyan úgy elt?nik err?l a piacról mint az NV.
Azért az els? videokártyák is úgy készültek, hogy adjon képet oszt kész. Ehhez képest már van az AMD-ben hangkártya, rásegít a procira filmek konvertálásakor, lejátszásakor és még sorolhatnám sokáig. Mindig így kezd?dik. Ez az alap cél, de mi a további irány? Nem hiszem, hogy 10 év múlva ezek a procik csak arra legyenek képesek, hogy futtassák az Aerot meg rásegítsenek az 1080-as filmek lejátszásában.

Nemazért, de ugye azt te is tudod, hogy most nem 10+ éves távlatokról beszélünk, hanem 1-2-3 évesekr?l, ahol ténylesegesen is ezek a célok vannak, amiket említettünk. (Ha 10+évr?l beszélnénk, akkor inkább software renderes, raytracinges, 50 magos GPCPU ról kéne beszélni, de teljesen felesleges mert nem lehet ennyire el?re menni, f?leg IT szegmensben.)
Az S3 meg nem fog elt?nni, van neki egy ViA nev? társcége, amivel együtt bekapcsolódhat a küzdelembe (persze nem olyan szinten mint az AMD/Intel piacvezet?k, de azért ök is ott lehetnek.)
Nem vagyok mod de azért: Légyszives szerkessz máskor, mert megint 3 hozzászólást raktál egymás után
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. adam0205
2009.08.29. 12:18
VIA és az S3-at sem kell lenézni, igaz, hogy nem rukkoltak elő erős VGA-val de a kezükben van a DX10.1-es technológia és valószínűleg lesz DX11-es Chrome is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2009.08.29. 22:23
Az AMD embereire fáj az NVIDIA foga

Érdekes váltások történnek az NVIDIA háza táján, a vállalatnál ugyanis a nyári átszervezések hatására számos pozíció megüresedett, ahova természetesen új embereket jelöltek ki. Ez önmagában még nem lenne furcsa, ám itt érdemes megjegyezni, hogy a frissen felvett munkaerő nemrég még az AMD-t erősítette.
Phil Eisler az AMD chipset és notebook üzletágának alelnöke volt. Még 2001-ben került az AMD által felvásárolt ATI-hoz, és a vörös oldal elkötelezett szolgálója. Persze semmi sem tarthat örökké, így elfogadta az NVIDIA ajánlatát, mostantól a zöldeket erősíti. A feladata a 3D Vision technológia menedzselése lesz, illetve a későbbiekben a Tegra-alapú eszközök népszerűsítésén is dolgozik majd.
Danny Shapiro szintén az AMD-nél dolgozott, ahol a professzionális grafikus kártyák piacának marketingigazgatója volt. A feladatát nagyon jól végezte, hiszen az idei évben a FirePro rendszerek népszerűsége meredeken emelkedik a professzionális piacon. A zöldeknél csak a környezete változik meg, mivel mostantól a Quadro termékek felett „bábáskodik”, természetesen marketingigazgatói szerepkörben.
Az NVIDIA legújabb szerzeménye, név szerint Jerry Vogel igazi AMD-s veterán. Közel harminc évet töltött a PC-s piac második legnagyobb processzorgyártójánál, ahol a mérnöki osztály alelnöke volt. Jerry Vogel a zöldeknél is hasonló szerepet tölt be, és a Tegra, illetve a Tesla rendszerek felügyelete lesz rábízva. Előbbi termék mérhetetlenül fontos az NVIDIA számára, hiszen Mike Rayfield a HEXUS.channel által készített interjúban megerősítette, hogy az alacsony fogyasztású lapka jelenti a vállalat jövőjét. A beszélgetésből egyébként az is kiderült, hogy a Tegra fejlesztési költsége közel 600 millió dollár volt, ami nem nevezhető csekély befektetésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!