iPon Hírek

Nvidia Atom platform: nem egyszerű a helyzet

Dátum | 2008. 12. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nagyjából egy héttel ezelőtt a DigiTimes informátorai még arról számoltak be, hogy az Nvidia legfrissebb platformja, amely az Intel Atom processzoraihoz készül, már úton van a megjelenés felé. Most úgy tűnik, hogy a dolog egyáltalán nem ilyen egyszerű: Az Nvidia MCP vezetője, Drew Henry nemrégiben Tajvanba látogatott azzal a céllal, hogy ott próbáljon meg hatni a PC készítő vállalatokra, akiktől azt várja a vállalat, hogy segítenek majd az Intel-t rábírni: engedélyezze az Nvidia számára az Atom processzorokhoz való platform készítését, pontosabban piacra dobását.

A DigiTimes szerint Henry reméli, hogy az Nvidia együttműködhet majd a felkeresett vállalatokkal az Atom platform gyártásában, amelyhez a cég az MCP7A és MCP79-es kódnévvel ellátott lapkakészleteket kívánja bevetni. A kódnevek tulajdonképpen a GeForce 9-es sorozatú integrált vdeó vezérlőt tartalmazó lapkakészleteket takarják.

Ami a dologban talán a legérdekesebb, az az, hogy Henry állítása szerint az Intel még nem egyezett bele, hogy az Nvidia az Atom processzorokhoz lapkakészletet gyártson és forgalmazzon. Az Nvidia a fent említett lépés segítségével azt reméli, hogy a PC készítő vállalatok rábírják az Intelt, hogy az Atom processzorokat külön is el lehessen érni, ugyanis jelenleg csak a lapkakészlettel együtt vásárolhatják meg az egységeket a gyártók. Ha ezt sikerül véghezvinni, azzal az Nvidia gyakorlatilag eléri célját. Amennyiben az Intel a processzorokat önállóan is értékesíti, az mindenképpen hatással lesz a vállalat bevételeire, ám az új, ütőképesebb lapkakészlet segítségével tovább növekedhet az Atom processzorok forgalma (kérdés ez megéri e nekik, mert mint korábban már olvashattunk róla, nem biztos).
A VR-Zone munkatársai ezzel egy időben beszereztek néhány fotót az Nvidia referencia platformjáról, amelyet a gyártó az Atom processzorokhoz készített. A pici alaplap Pico-ITX formátummal bír, a termék MCP79-es lapkakészlettel, DDR3-as memóriatámogatással és eSata porttal egyaránt el van látva.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.12.17. 18:02
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!