iPon Hírek

Nvidia: az Intel gyárthatna ARM chipeket riválisainak

Dátum | 2012. 03. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel gyártástechnológiák tekintetében mindig is az élen járt: sokszor évekkel a versenytársai előtt mutatott be újabbnál-újabb, mindnél kifinomultabb gyártástechnológiákat, amelyekhez hasonlók a riválisok kínálatában csak sokára jelentek meg. Mi lenne, ha ezt az előnyt az ARM licenceket vásárló cégek is kihasználhatnák, méghozzá úgy, hogy az Intelnél gyártathatnák le különböző chipjeiket?

Pontosan a fentebb említett, kissé merész ötletet vetette fel a hét folyamán az Nvidia elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang. Mr. Huang elképzelése szerint az Intel gyárthatna ARM alapú System-on-a-chip (SoC) egységeket az Apple, a Qualcomm és a Texas Instruments számára – no meg persze az Nvidiának is. Az Nvidia első embere nem látna semmi kivetnivalót abban, ha az Intel az összes mobil gyártó bérgyártója lenne.

Az Nvidia első emberének kissé merész felvetésére az Intel a Forbes munkatársainak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a cég egy pici, fejlődő "bérgyártó-üzletággal" rendelkezik. Más kérdés, hogy a vállalat már korábban is egy-egy kiváltságos cég rendelkezésére bocsátotta gyártókapacitását, igaz, mint utóbb kiderült, ezt csak azért teszi a vállalat, hogy különböző chipek gyártásával kapcsolatos tapasztalatokat szerezhessen, amelyeket aztán később saját hasznára fordíthat.

Az Intel illetékesei szerint a vállalat gyártástechnológia tekintetében 2012-ben és 2013-ban hatalmas előnyre tesz majd szert, így a cég szakemberei saját idejüket inkább arra fordítják, hogy az Intel különböző termékeit fejlesszék, illetve gyártsák, mint sem a rivális vállalatok számára készítsenek különböző chipeket.

Az Intel kétségtelenül egyre több kisebb vállalatnak biztosít hozzáférést gyártósoraihoz. A gyártó a korábbi hírek szerint például arra készül, hogy megnyissa 22 nm-es gyártósorait a Tabula előtt, aki egy pici, FCPGA chipek tervezésével foglalkozó vállalat. Az Intel azáltal, hogy kis vállalatok rendelkezésére bocsátja gyártókapacitásának egy részét, tapasztalatokat szerezhet azoknak a chipeknek a gyártásával kapcsolatban, amelyek szerepelnek az érdeklődési körében.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. gab78
2012.03.28. 15:16
No csak nem elégedettlenek vagyunk a TSMC-vel?! Azért ehhez a kijelentéshez, pofa is kell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2012.03.28. 15:24
Hol él ez az ember?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. markangabo...
2012.03.28. 15:55
Rengeteg pénzt meglehetne sporolni, ha a (bér)gyártok megosztanák a tegnologiát. Lehet, azt mondani, hogy pofátlan kérés volt, de "mi" fizetjuk ki a fejlesztés koltségeit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2012.03.28. 17:05
Egy korábbi valami tsmc-s cikknél (kb 2-3 hónapja) beírtam, egy fikciót, mi lenne, ha a tsmc helyett az nvidia a 680-hoz használt kepler chipet az Intellel gyártatná le 22nm-en, kicsit átrendeződne a piac. Persze tudom a cpu/gpu gyártási csíkszélesség más, eltérő a technológia is. Persze akkor mindenki lehülyézett....

na mi történt, nem csak az én fejembe fogalmazódott meg a kérdés....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2012.03.28. 17:33
Az intel gyártástechnológiai előnyének második (az elsőt nem kell mondani) oka pont az ,hogy csakis a saját microarchitecturára koncentrál, ezáltal könnyedén lehet párhuzamosan több generáción dolgozni, mivel a gyártásnak a tervek ismeretében van kellő ideje a felkészülésre és már a tervezés fázisában megvan a lehetőség az optimalizálásra.
Ha mások termékei is itt készülnének, akkor nekik is küzdeni kellene a problémákkal mint a TSMC-nek.

Arról nem beszélve, hogy azt már elgondolni is rossz, ha meg még a gyártás teljeskörű ellenőrzése is az intel kezébe kerülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2012.03.28. 17:47
Sőt az Intel valószínű hogy jobban is szenvedne a GPU gyártásban mert a TSMC-nek azért már van valamennyi tapasztalata.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2012.03.28. 18:31
Valamilyen szinten igazatok lehet, de ha amit írtok helyes, akkor ez a dolog miért nem működött az amd esetében, aki annó rendelkezett saját gyárakkal, mégis küzdött a gyártásoknál. Ez persze valszeg a gyártásfejlesztésre szánt tőkehiányra vezetethető vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.03.28. 19:17
Amikor még saját gyártókapacitással rendelkezett, nem volt lemaradva gyártástehnológiában, és semmivel nem küzdött többet, mint az intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csiki2
2012.03.28. 22:42
Szerintem meg megy az álmodozás...
Az Intel nem azért fejleszti drága pénzen a cuccait, hogy utána a saját versenytársainak szétosztogassa...
Ez egy olyan előny, amit bolond lesz kiadni a kezéből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!